Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Komu se nelení,
tomu se zelení.

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Alternativní léčba [ŽP: 10 týdnů] (kategorie Svět kolem nás) moderuje Šéf Lopuchu.


Vítejte v diskuzním klubu ALTERNATIVNÍ LÉČBA, tady můžete diskutovat o různých formách a způsobech netradiční a přírodní medicíny a léčebných postupů.
>

Image Hosted by ImageShack.us


UŽITEČNÉ ODKAZY:
Celostní medicína
SPŘÁTELENÉ KLUBY:
Hrátky s češtinou, Hrátky diskuze

... babské řeči, šarlatánství nebo čarodějnictví? Smyslem klubu by mělo být i předávání cenných lidových receptů, rad a přírodních prostředků našich předků k zachování zdraví.
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help
   
[ 1339 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
marie 18.5.2009 12:14  143
Recept mé babičky na jitrocelový sirupSbírá se pouze list jitrocele kopinatého, nejlépe ještě před květem.
Do (třílitrové) zavařovací sklenice vkládám vrstvu nahrubo posekaných nebo natrhaných jitocelových listů a vrstvu cukru, střídavě až do zaplnění sklenice. Uzavřu a nechám stát na teplém místě po dobu cca třech týdnů. Také to neberu přesně, řídím se spíše podle toho jak hmota vypadá, listy by měly pouštět šťávu a cukr se téměř zcela rozpustit, takže z toho vznikne hnědočervený hustý sirup. Ten potom sliju do malých láhví a už se jen užívá. Mohu říct, že zatím všem dětem velmi chutnal.
marie 18.5.2009 12:07  142
BudivojSama. Trochu déle se sbírá, ale výsledek stojí za to.
olias Olias 18.5.2009 12:05  141
sigikonzervantem je ten cukr.
budivoj Budivoj ze Železnice-královský sudí 18.5.2009 12:04  140
Ten jitrocelový sirup si děláš taky sama nebo je to ten běžně kupovaný v lékárnách?
marie 18.5.2009 12:04  139
SigiKyselina citronová je sama o sobě už konzervantem. Mohu ti ale upřímně říct, že v bytě, kde jsem neměla pořádný sklep ani chladnou spíž, jsem sirup dávala do zavařovacích láhví a ještě ho krátce zavařila.
marie 18.5.2009 12:01  138
Co se týče čajů, ty dělávám ze sušených květů, občas jako směs s lipovým květem a při nachlazení jsem dětem ještě před čajem dala lžíci jitocelového sirupu. Většinou před spaním a ráno byli kluci jako rybičky.
marie 18.5.2009 11:59  137
Sirup z květů černého bezuRecept zní :
25 velkých rozkvetlých květů černého bezu (jak jsem již uvedla, já ráda přidám a neopírám - dle mého je škoda pylu, sbírám květy pokud možno v čistějších oblastech), dáme do smaltovaného hrnce či skleněné nádoby spolu s na plátky nakrájenými citrony a pomerančem, necháme 24 hodin vyluhovat ve 2 litrech vody. Potom přecedíme přes jemné plátko či sítko, přidáme cukr a svaříme. Sirup stočíme do láhví a uchováváme na temném a chladném místě. (Většinou sirup svařím i s citronem a pomerančem). Má lahodnou chuť a dá se pít jako šťáva s vodou nebo je přidávat do bylinných čajů.
sigi 18.5.2009 11:57  136
MarieA nekazí se to? Přidáváš nějaký konzervant nebo stačí ta kyselina citronová, ať z citronu či z pytlíku?
marie 18.5.2009 11:49  135
Co se týče květů, také je nepočítám a dávám jich do hrnce požehnaně.
:-))
marie 18.5.2009 11:48  134
Receptů na sirup je několik, rozhodně doporučuji také s citrony,jak píše Olias. Dávám je tak nakrájené na plátky i s kůrou (ovšem dobře umytou) a někdy k přilepšení chuti tam nakrájím i pomeranč.
olias Olias 18.5.2009 11:25  133
A těch květů bych narval, co se do hrnce vejde..
olias Olias 18.5.2009 11:24  132
sigiStačí ti normální citrony...Ovšem doporučuju mnohem větší množství než běžně doporučované, jinak je to šíleně sladký.
sigi 18.5.2009 11:18  131
MarieJá chci letos zkusit ten sirup - máš nějaký tip na přípravu? Našla jsem recept z 12-ti květů s kyselinou citronovou a 1,5 kilem cukru. Ten čaj děláš ze sušených květů?
olias Olias 18.5.2009 00:37  130
MarieKrásný příspěvek..
marie 17.5.2009 22:53  129
Černý bezDnes jsem již byla na prvním sběru květů černého bezu. Je to jedna z bylin, které si rozhodně nenechám ujít a snažím se mít doma zásobu na zimní období. Čaj z černého bezu nebo sirup z bezových květů účinně pomáhá při nemocech z nachlazení nebo respiračních onemocněních, uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Při prvních příznacích nachlazení jsem je spolu s domácím jitrocelovým sirupem podávala mým dětem a nutno říct, že prozatím za celou dobu jejich života byl každý z nich jen jednou na antibiotikách a to z důvodu pooperačních. Vřele doporučuji!


[ 1339 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt