Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Alternativní léčba [ŽP: 10 týdnů] (kategorie Svět kolem nás) moderuje Šéf Lopuchu.


Vítejte v diskuzním klubu ALTERNATIVNÍ LÉČBA, tady můžete diskutovat o různých formách a způsobech netradiční a přírodní medicíny a léčebných postupů.
>

Image Hosted by ImageShack.us


UŽITEČNÉ ODKAZY:
Celostní medicína
SPŘÁTELENÉ KLUBY:
Hrátky s češtinou, Hrátky diskuze

... babské řeči, šarlatánství nebo čarodějnictví? Smyslem klubu by mělo být i předávání cenných lidových receptů, rad a přírodních prostředků našich předků k zachování zdraví.
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help
   
[ 1339 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
sigi 18.5.2009 18:59  157
JelenaCo je opravdu odporný jsou plody bezu. Otec z toho jednou dělal šťávu - fuuuuuuuuuuuuuj.:( Lepší jak prst do krku.
olias Olias 18.5.2009 16:46  156
Ještě bych se zeptal Marie na to svaření toho sirupu..

Já jsem to dělal trochu jinak.

Nejdřív jsem rozpustil ten cukr v horké vodě, pak jsem to nechal zchladnout, nacpal tam zbytek surovin a druhý den už jsem to jenom normálně slil, žádný svařování. Mě přijde, že tam musíš přijít o spoustu cenných látek. Nebo jaký k tomu máš důvod?
bohumiljuza bohumiljuza Music Is The Best ! 18.5.2009 16:28  155
JelenaDoufám že jo.....
jelena Jelena Přednášky nyní ve Viničné - Pátečníci a mnohem víc! 18.5.2009 15:48  154
babča dělá ten bezovej sirup každej rok, ale mně to přijde neskonale hnusné. V poslední době už teda dělá taky bezový likér, a mamče to hrozně chutná, ale mně přijde neskonala hnusnej i ten. Tak doufám, že moje imunita bude fungovat i nadále tak dobře jako dosud i bez sirupů :)
marie 18.5.2009 13:21  153
SigiČaj z květů černého bezu.
sigi 18.5.2009 13:15  152
MarieTo je asi pravda že od nějaké koncentrace ten cukr bude fungovat jako konzervant... V tom sirupu ho ale je určitě moc málo... Děkuju za rady, už jen k tomu čaji z bezu - z květu nebo listu? Bez je náhodou výborná věc, kromě toho že je všelék tak je i dobrý.:)
dutch Dutch 18.5.2009 13:11  151
No já radši šťávu z květů bezu nakonec ještě vrazím do mrazáku, to je pak taková jistota že to dopadne dobře, jen už nebudu používat 1,5l ale menší lahvičky, přeci jen u mě není taková spotřeba a ani to nepiji zase tak nějak moc nahusto. Pamatuji si přesně pře rokem kdy jsme se o šťávě z květu černého bezu taky bavili, ještě mám asi litr v mrazáku. :-) Radu Oliase z množstvím citrónů a květů bych doporučil uposlechnout.
olias Olias 18.5.2009 13:01  150
sigiJe to přesně jak píše Marie..Ten kompot je prostě málo sladkej. Kdyby byl dost sladkej nezkazil by se. Druhá věc je, že by nebyl poživatelnej:-)
tilka tilka dálky, ty bývaly blíž 18.5.2009 12:58  149
A nemá kyselina citronová antibakterální účinky? Proto se přidává do marmelád a sirupů?
marie 18.5.2009 12:55  148
Cukr konzervuje, pokud je ho tam opravdu dostatečné množství. Jinak samozřejmě podporuje i kvašení. Do kompotu se ho tolik nedává, jitrocelový sirup je v podstatě jen list a cukr, sirup z černého bezu má toho cukru již méně, je to opravdu potom již příliš sladké.
sigi 18.5.2009 12:50  147
OliasMně není jasné jak by mohl být cukr konzervant, neumím si představit jakým pochodem by zabraňoval rozvoji bakteriální mikroflóry (narozdíl od kyseliny citronové). Když máš zavařený kompot a otevřeš ho (a tím pozveš aerobní bakterie), tak se ti rychle zkazí, kvasí ti tam (tedy ty bakterie je žerou) právě ty cukry.
olias Olias 18.5.2009 12:49  146
MarieTo zase nepopírám já:-)

Ale myslím, že ten bezový sirup by se v pohodě zakonzervoval i tím cukrem..Akorát by se to pak nedalo pozřít..
marie 18.5.2009 12:43  145
OliasTo ano, nikdo to nepopírá. Ale konzervantem je i kyselina citronová, bez ohledu na to, jestli je z citronů či z prášku. :-)
olias Olias 18.5.2009 12:21  144
Což opět dokazuje, že cukr ke konzervaci stačí, že?
marie 18.5.2009 12:14  143
Recept mé babičky na jitrocelový sirupSbírá se pouze list jitrocele kopinatého, nejlépe ještě před květem.
Do (třílitrové) zavařovací sklenice vkládám vrstvu nahrubo posekaných nebo natrhaných jitocelových listů a vrstvu cukru, střídavě až do zaplnění sklenice. Uzavřu a nechám stát na teplém místě po dobu cca třech týdnů. Také to neberu přesně, řídím se spíše podle toho jak hmota vypadá, listy by měly pouštět šťávu a cukr se téměř zcela rozpustit, takže z toho vznikne hnědočervený hustý sirup. Ten potom sliju do malých láhví a už se jen užívá. Mohu říct, že zatím všem dětem velmi chutnal.

[ 1339 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt