Nechtěl jsem téma pojmout konfrontačně, čistě mne zaujalo tvrzení "mrtvoly nejím", o kterém soudím, že je mylné. Souhlasím s tím, že semena jsou speciální věc - dokud neztratí schopnost klíčit, jsou "živá".
V plodech samozřejmě degenerativní změny probíhají od okamžiku dozrání, ale na rozdíl od masa mají plody výhodu, že jejich degenerace poměrně dlouho nebrání poživatelnosti. Záleží pochopitelně na plodu a podmínkách skladování - taková třešeň, byť v ledničce, rozhodně vydrží poživatelná řádově kratší dobu než bažant pověšený ve sklepě k odležení.
Tepelně neupravená masa jsou požívána vcelku často, ať už se jedná o masné výrobky konzervované solí, uzením, sušením... Tepelná úprava mas slouží spíše ke změkčení a změně chuťových vlastností než ke zvýšení poživatelnosti, ta zůstává víceméně stejná na rozdíl od některých rostlin, u nichž je tepelná úprava předpokladem poživatelnosti (například houby) nebo využití energie v potravě obsažené - strávit tepelně neupravený hrách považuji za poněkud obtížné, například. |