Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Zahrada a zahrad ničení [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderuje Mondy.
Bylinky a jejich lidové názvy
Svaz školkařů ČR
Dendrologie
Pnoucí rostliny
Taxonomie
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 1537 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
twistr 8.2.2005 20:35  197
bradhalTuhle jsem se trošku zapomněl a hodil do nákupního košíku pár pytlíků se semínky a u kasy se divil, že po mně chtějí cca 500 Kč. A tak mně nezbývá než napěstovat milion petunií, muškátů a bylinek a vyzásobit příbuzenstvo.
Na petunky je nejvyšší čas:-)
bradhal 8.2.2005 17:55  196
Jaro se blíží?Tak co, už plánujete osazení zahrádek, terásek, balkonků? Nebo jsem z toho, kam tu spoustu semínek nacpat, nemocná sama?
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 15.12.2004 13:39  195
to je ale čerstvý zelený hrášek - nedozrálá semena. Pokud luštěniny dozrají do plné zralosti, jsou dokonce v syrovém - tepelně neupraveném stavu - toxické (např. fazole).
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 9.12.2004 13:36  194
Totéž :)
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 9.12.2004 13:35  193
Pavel Šťastnyhm ten hrách.o)

raději ho jím syrový než uvařený v podobě hrachové kaše.o)
pavel_stastny 9.12.2004 13:05  192
Nechtěl jsem téma pojmout konfrontačně, čistě mne zaujalo tvrzení "mrtvoly nejím", o kterém soudím, že je mylné. Souhlasím s tím, že semena jsou speciální věc - dokud neztratí schopnost klíčit, jsou "živá".
V plodech samozřejmě degenerativní změny probíhají od okamžiku dozrání, ale na rozdíl od masa mají plody výhodu, že jejich degenerace poměrně dlouho nebrání poživatelnosti. Záleží pochopitelně na plodu a podmínkách skladování - taková třešeň, byť v ledničce, rozhodně vydrží poživatelná řádově kratší dobu než bažant pověšený ve sklepě k odležení.
Tepelně neupravená masa jsou požívána vcelku často, ať už se jedná o masné výrobky konzervované solí, uzením, sušením... Tepelná úprava mas slouží spíše ke změkčení a změně chuťových vlastností než ke zvýšení poživatelnosti, ta zůstává víceméně stejná na rozdíl od některých rostlin, u nichž je tepelná úprava předpokladem poživatelnosti (například houby) nebo využití energie v potravě obsažené - strávit tepelně neupravený hrách považuji za poněkud obtížné, například.
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 9.12.2004 10:42  191
u mém v okolí nic na zem dopadnout většinou nestihne.
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 9.12.2004 10:17  190
takovej tataráček je moooc mnam.o) a že jsem ho dřív nemusela.o)
thegen TheGen Čtou to degen... ale co - Peachoviny? 9.12.2004 09:59  189
No... je vidět, že tu nikdo nemá zkušenost se sbíráním a úklidem spadlých rajčat.
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 9.12.2004 09:19  188
Narozdíl od masa který se hned rozkládá (zkus si za jak dlouho ti začne vonět mrtvola) se plody nějakou dobu vůbec nerozkládají.
Viz. třeba jakékoli plody. Navíc ze semen vznikne novej život, je to pořád živá věc. Rostliny jako takové ve váze se taky nerozkládají.
Kdybys maso nesnědl hned a tepelně ho neupravil, ztěží bys ho do sebe vůbec dostal. ale to už jsme daleko...
v akždém případě mi ječmen celkem roste, jen pomalu a trochu žloutne...
pavel_stastny 8.12.2004 19:43  187
To je zajímavé téma k zamyšlení: lze vůbec jíst něco živého? Pomíjím teď žížaly a podobnou žoužel, ale jak je to s kytkama? Lze uříznutou kytku ještě považovat za "živou"? Chápu, že ji lze při životě nějakou dobu uměle udržovat ve váze, ale necítím zásadního rozdílu mezi mrtvostí rostliny a živočicha...
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 8.12.2004 17:31  186
P.Š.
No, dobrou chuť, mrtvoly nejim "c)

Lumyska
to jsem nepsal ja ale jen zcucnul z několik míst... samo že chlorofyl v sobě nic krom sebe sama nemá, vitamínama je leda provázenej v něčem zeleným to už autor nějak pomotal.
pavel_stastny 8.12.2004 16:39  185
Nic proti chlorofylu, ovšem poživatelný mi připadá teprve po propasírování přes prase.
lumyska 8.12.2004 14:23  184
tvxpozor na slova, souhlasil bych s tebou klidně, kdybys nenapsal tuto větu - "Chlorofyl je nejlepším zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku, hořčíku a draslíku), vitamínů (A, B, C, E)." už jsi viděl někdy molekulu chlorofylu?! tolik vitaminů a minerálu se tam nevleze, není to nafukovací balon ani posvátná formule, za kterou se všechno vleze.
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 8.12.2004 10:51  183
Struktura chlorofylu je téměř shodná se strukturou hemoglobinu až na centrální atom, který je v případě chlorofylu Hořčík.
Již v roce 1940 bylo zjištěno, že konzumace chlorofylu zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tak zvyšovat efektivitu přenosu kyslíku. Je to látka podporující celkovou regeneraci a rychlou tvorbu krve (jako pro býložravce tak člověka). Enzymy v chlorofylu jsou schopny rozkládat a neutralizovat volné radikály a tím zpomalují proces stárnutí. Hořečnatý kationt v chlorofylu je důležitý pro aktivitu enzymů a pro správnou srdeční činnost. Chlorofyl je nejlepším zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku, hořčíku a draslíku), vitamínů (A, B, C, E). Alkalizuje tělo a zvyšuje elektrický náboj krve. To má vliv na lepší rozpustnost krve, díky které se pak lépe vylučují odpadní látky. Pomáhá při vylučování těžkých kovů a jiných chemikálií. Bylo zjištěno, že ani ve velkých dávkách se chlorofyl "nevybarvil" jako toxický nebo alergický.

[ 1537 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt