VánočkaRecept, který jsem zkoušela já, je na marcipánovou vánočku podle cukrářky Pavlíny Berzsiové.
50g rozinek namočených v rumu (asi 4 lžíce - co se nevsáklo do rozinek, jsem nalila do těsta :D)
30g droždí
80g krupicového cukru
150ml mléka
400g polohrubé mouky (já musela ještě přisypávat, tak bych dala tak 500g)
špetka soli
1 vanilkový cukr
citronové kůra z jednoho citronu
3 žloutky
100g marcipánu
100g rozpuštěného másla
ještě jsem přisypala trochu mleté vanilky a kousky mandlí
Připravíme si kvásek z droždí, poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a pár lžic mouky. Než vzejde, smícháme mouku se solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, žloutky, marcipánem rozkrájeným na kostičky. Pak přidáme zbylé mléko, kvásek. Částečně propracujeme, přidáme rozpuštěné máslo, rozinky, mandle. Vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout. V receptu je kynutí hodiny, já nechávala skoro dvě. Dvakrát jsem těsto ještě propracovala a nechala kynout dál.
Z těsta vyválíme devět pramenů a ty zapleteme do vánočky. Necháme ještě tak dvacet minut kynout, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi. Já ještě zapíchla tři špejle, aby se nerozlezla.
Do předehřáté trouby na 180 dáme na 15 minut péct, pak snížíme teplotu na 150 a pečeme dalších 40 minut. Během pečení jsem jí přikryla alobalem, aby příliš nezhnědla.
Rodina chválila, že je moc dobrá. Voní teda nádherně a díky tomu marcipánu je chuť zas trošku jiná. ;) |