Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Bylinky a bylinkářství [ŽP: neomezená] (kategorie Život (nejen) Lopušáků) moderují Šéf Lopuchu, Mefista.
Užitečné odkazy:
Abeceda zdraví, Atlas léčivých rostlin Kvalitne.cz, Léčivé bylinky - zdraví z přírody, Nase bylinky, Zdraví na dlani

Odkazy:

  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help
   
[ 610 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
slava slava Nakonec to všechno dobře dopadne 26.3.2005 16:39  494
svitlunyCo jsou to prosím jadrničky?
To jsem asi za blba:))
svitluny 26.3.2005 09:38  493
tilkaNo zelí můžeš nakrouhat i ted - v obchodě je k dostání pořád a jablíčka jsou do něj nejlepší jadrničky.
tilka tilka dálky, ty bývaly blíž 25.3.2005 18:55  492
nulaTak to je opravdu jednoduché.... Kvašená jabka....Zajímavé. Doufám, že to do podzimu nezapomenu.
nula nula všetko je tak, ako má byť 25.3.2005 18:25  491
tilkaNa to netreba žiaden recepr. Keď sa nakladá kapusta do suda, utláča sa a presýpa so¾ou a nahádžeš do nej aj zopár jabåčok. U nás dávajú menšie jabåčka celé a väčšie pokrájané na mesiačiky. Keď v kapuste prebehne mliečne kvasenie, skvasia s ňou aj tie jabåčka. Ak na ne potom natrafíš môžeš sa tešiť, lebo je to ve¾mi fajn. :)
tilka tilka dálky, ty bývaly blíž 25.3.2005 18:17  490
williamsMohl/a?/ bys recept na na jablíčka nakládaná do zelí hodit bud¡do pošty nebo do receptů, možná by to zajímalo víc lidí... Díky.
williams 24.3.2005 21:49  489
tilkaKysané zelí je možno přisladit, dle chuti obyčejný, nebo třtinovým cukrem, melasou nebo i medem. Já ho mám nejraději s klasickým hrubým krystalem jak mi ho dělávala moje babička. Ale absolutně nejlepší jsou jablíčka nakládaná do zelí. To jsme dělali vždycky doma a je to skutečně náramná pochoutka.
Syrové zelí ani šťáva z nej by neměli působit větší nadýmací problémy, po uvaření to je již horší.
nula nula všetko je tak, ako má byť 24.3.2005 18:56  488
tilkaNo nie je to už to čo bývalo...polovica trhu sú vietnamci a číňania s handrami a druhá polovica je už väčšinou dovozové ovocie a zelenina, len zlomok je domáca zelenina pestovaná maďarskými spoluobčanmi v okolí Dunajskej Stredy. Ale zelí, kvašáky a čalamády z okolia Stupavy si uchovali svoje stále a nemenné miesto a v sezóne nakladania zelí si môžeš dokonca nakúpiť pytle už nakrouhaného zelí, aby si si ho mohla doma do súdka sama naložiť. A cigáni predávajú čo dáva príroda, snežienkami počnúc a dubákmi končiac. :)
tilka tilka dálky, ty bývaly blíž 24.3.2005 18:46  487
NulaO vašem trhovisku si čtu se závistí.... je vidět, že vstupem do unie nejste papežštější než papež, takto prodávat kysané zelí jsem už u nás neviděla. A bývalo, bývalo......
Tak jsem tu vodu jenom vypila a zelí jsem dle vaší rady neodšťavňovala.Nektar a abrozii si představuju jinak... ale dalo se to. Připadala jsem si jak Pepek po špenátu, dokopala jsem se do hrabání zahrady.
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 24.3.2005 09:15  486
Bc_Starkillerpřečíst si složení, složení by mělo být cosi jako zelí, sůl, voda... nic víc.
šťávu ze zelí (kter8 je podle mě nejlepší) u nás dostaneš asi jen od firmy Brassic v takový malý lahvičce s reklamou "nápoj tisíciletí" a mívaj ji různý zdravý výživy (červenou a bílou). Ta šťáva, aspoň u mě, nijak nezplyňuje a je to výborná zálivka do salátu.
samo, že recept luny je nejlepší.
svitluny 23.3.2005 22:42  485
Zeli je nejlepší si natlačit na podzim doma sám - pak přesně víš, co v něm máš. My jej krouháma a tlačíme každý podzim a dá se i v paneláku - já v něm bydlím.
nula nula všetko je tak, ako má byť 23.3.2005 22:24  484
Bc_StarkillerUrčite sa to nadmerne splyňuje :) ale u každého inak. Poznáš to pod¾a chuti , čo znamená, že ak si neveriaci Tomáš, musíš kupovať na trhu. Ja chodám v Bratislave na centrálne trhovisko, kde chodí zopár stálych predajcov zo Stupavy a okolia a kapustu môžeš ochutnať. Každý z nich predáva aj kapustnú vodu vo f¾ašiach od minerálky. 1,5 litra stojí 15 korún. Občas si ju kúpim na oravskú pôstnu kapustnicu (polievku), čo je len z tejto vody a občas si naplánujem prečisťovaciu kúru. Hovorím tomu lacná črevná sprcha. Musím byť ten deň doma a keď vypijem aspoň liter, tak .... :) Inak je to zdravé prečistenie.
bc_starkiller 23.3.2005 22:15  483
tvxJak poznám správnou šťávu ze zelí a správné kysané zelí?
Mimochodem, není to trochu, no... nezplyňuje se to příliš? :)
svitluny 23.3.2005 20:06  482
Vlaštovičník v době, kdy měsíc prochází zemským znamením a couvá - natírat několikrát denně čerstvou šťávou z rostliny - jak už zde uvádí nula a ještě pry pomáhá natírat česnekem - toto ale nemám odzkoušeno.
nula nula všetko je tak, ako má byť 23.3.2005 19:44  481
HelenaSnáď lastovičník nie som si istá českým názvom...), ktorý je aj na bradavice, ale ten bude až začiatkom leta a potiera sa žltým mliekom vytekajúcim zo stopky. Inak tie klasické náplaste a pedikérka sú dobré, oni sa holt kurie oká stále znovu tvoria a chce to pravide¾nosť.
helena 23.3.2005 19:14  480
Jak na kuří oko.Moje kolegyně trpí na kuří oka,protože mě toto naštěstí minulo,tak nevím co s tím.Náplasti ani vyříznutí u pedikérky jí moc nepomáhají.Byla by nějaká babská dobrá rada???

[ 610 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt