Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Něco navíc v zeleném?
A proč ne...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Bylinky a bylinkářství [ŽP: neomezená] (kategorie Život (nejen) Lopušáků) moderují Šéf Lopuchu, Mefista.
Užitečné odkazy:
Abeceda zdraví, Atlas léčivých rostlin Kvalitne.cz, Léčivé bylinky - zdraví z přírody, Nase bylinky, Zdraví na dlani

Odkazy:

  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help
   
[ 610 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
williams 18.11.2004 00:22  292
AD: Bc_Starkiller a tvxOtruby, jsou vláknina.
rozdíl mezi řepným a třtinovým cukrem je hlavně v ceně. Chemicky a biochemicky 00 prd. lépe nesladit když sladit tak sladit medem, javorovým sirupem,
žádné otruby ani vlákniny nikdy nedokáže zajistit lepší stravitelnost cohokoli. pouze a jedině zvyšuje pasáž střev, čím zajišťuje že se produkty trávení dostávají rychleji ven z organizmu.
Pohanka se podle způsobu využití řadí k obilninám, botanicky je to ale rostlina dvouděložná a patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae) a rodu Fagopyrum. Český název je pohanka obecná nebo také střelovitá či setá (Fagopyrum esculentum Moench.). Obsah škrobu je v pohance podobný jako v ve všech semenech využívaných v obylninářství, to platí i pro proso, čirok, bér, mohár, čumízu, kukuřicu, žito, ječmen a pšenici nevyjímaje. jediný rozdíl je v tom že zásobní škroby m ají pokaždé trochu jiný řetězec. Kdybychom měli býti citlivý ja přešlechtění tak bychom museli po požití třeba kukuřice (Zea mays) okamžitě zcepenět, jelikož už starými May byla přešlechtěná tak, že se ve volné přírodě nemůže sama rozmnožovat, klasy jsou několiktisíckrát větší než klasy předpokládané původní rostliny od které se liší asi tak jako autíčko na klíček od kosmické rakety, jestli mám zůstat při tomhle přirovnávání, tak pšenice, žito, ječmen, oves, jsou stále ještě v hračkách, i když některé již na baterky. takže obávat se přešlechtění je blbost. Neříkám kdybych byl topol a tak zvažuji jestli tamhleta pěkná jablunka není přešlechtěná pro můj pyl ale jelikož živočišní a rostlinná genetická informace je naprosto odlišná, tak to že se mohu nakazit virem šárky mi při pití slivovice hlavu skutečně nedělá... :o)))
Je potřeba kupovat chléb s přívlastkem, tmavý chléb dle našeho zákona na ochranu spotřebitelů je chléb tmavé barvy. - nikdo nikdy nebude věřit tomu že barva je podstatná pro zdravé trávení. chce to se zastavit a přečíst si složení, koupit chléb slunečnicový, s lňeným semínkem, s dýňovým semínkem, s pohankou, žitný, režný, zeleninový, nabídka je skutečně neskutečně široká, stačí zajít do pekárny, ne do supermarketu. například před rokem a půl dával Odkolek do prodeje rajčatový chléb, velice chutná věc na toustíky, viděl jsem špenáto vý s pohankou, nelice nevzhledná záležitost ale s dostatečnou vrstvou másla a tence nakrájenou uherskou klobásou stravitelné. Jednou jsem z nouze dokonce byl nucen pozřít i pohankovej chleba s přídavkem lebedy. i přes hojné maštění krásně prorostlým domácím uzeným bůčkem (uzenej studeným dýmem ze smrkových a borových pilin, nakládán na tři týdny do čisté soli s česnekem (velice zdravé) a pak sušenej v průvanu nejmíň dva měsíce..) a zlikvidoval jsem ho snad kilo :o) jsem cítil pluchy jak mi odírají sliznici mého ubohého zadku. takže kdo se chce mučit zdravými potravinami, má neskutečně mnoho možností. :o)
Na pečení chleba jsou velice dobré domácí pekárníčky ( ne každý umí postavid klasickou pekařskou pec na pečení chleba... ) Jakou směs si člověk uklohní, jestli je to z ručně zbíranýcch na kameni drcených semínek je již plně na jeho vůli....



pohanka
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 17.11.2004 20:31  291
Bc_StarkillerOd toho jsou na obilných zrnech otruby, aby pomáhaly ten škrob strávit, ne?
To slyšim prvně. Jinak jsme asi už dost OT.

Z bylinkářství bych doporučil že je vhodná doba na trhání šípků, ty pak promixovat s vodou a scedit a výbornej multivitamínovej přírodní džus je na světě...
bc_starkiller 17.11.2004 13:51  290
Od toho jsou na obilných zrnech otruby, aby pomáhaly ten škrob strávit, ne? Plus je v nich vláknina. Na pečení chleba nemám vybavení (kolej) ani čas :( Nezbývá než zuřit v supermarketech, kde nestydatě vydávají obarvený bílý chleba za zdravý černý :)
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 17.11.2004 12:57  289
Bc_StarkillerMinerály a potom hlavně jiný složení než normální obilí (pohanka vlastně není obilí) který je díky haldě škrobu blbě stravitelný, dáky přešelechtění víc ošetřovaný a nedělá dobře střevům. A taky je výborný proso. Už si toho moc nepamatuju neb už je to nějaká doba když obilí ještě jedl. A pokud jsi pokusník, tak si zkus domácíchleba z kvásku třeba. Žitnej.
bc_starkiller 17.11.2004 11:36  288
A v čem je pohanka tak dobrá?
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 17.11.2004 11:00  287
Bc_StarkillerJednoduše nesladim a když už něco mírně přisladit chci, přidám rozinky nebo datle.
Přitlač radši na zelenině a v obilí spíš na pohance, výborná je pohanka s mrkví a sojovkou.
bc_starkiller 17.11.2004 00:36  286
Tak na syrovou si netroufám, ani na vegetariánskou, i když často pojídám bezmasá jídla. Ale rozhodla jsem se přidat na zelenině a obilí a vyšachovat z jídelníčku očividně nezdravé výplody vyšinutého potravinářského průmyslu :)
Jen tak pro zajímavost, Tvxi, čím sladíš? Přešla jsem z bílýho cukru na třtinovej a musím konstatovat, že má příjemnější chuť a mám pocit, že se i o trochu líp tráví...
williams 16.11.2004 00:03  285
Jasně, radši kdaž se to jí zaživa je to daleko výživnější...
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 15.11.2004 21:54  284
syrovou stravu s vyjímkou mrtvol, mrtvoly opravdu nejim "c)
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 15.11.2004 21:53  283
nulaVyvinutej jsem, nedoplňuju synteticky vůbec nic, konečně už i daruju krev a teď trénuju na maratón "c)
nula nula všetko je tak, ako má byť 15.11.2004 20:11  281
cmrdoš:)))) pochybujem, že tvx myslel mäso. Zaručene myslel vegetariánsku stravu, ale aj tá môže narobiť paseku, s tým mám osobné skúsenosti. Najmä u mladého organizmu. Snáď je už tvx vyvinutý jedinec a doplňuje to občas umelo minerálmi, stopovými prvkami a niektorými vitamínmi.
cmrdos cmrdoš - Cmrdošova dočasná stránka 15.11.2004 19:55  280
Syrovou stravu? A nemas strach z ruznych parazitu a infekci? Kdysi jsem cetl, je prakticky kazde kure co jde na trh je nakazeno salmonelou.
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 12.11.2004 23:27  279
O makrobiotice jsem spíš četl a jen minimum z ní beru vpotaz.
Jinak praktikuju už půl roku syrovou stravu a jsem nadmíru spokojenej, teda aspoň tělu se to moc líbí. Pokud v zimě zmrznu tak bude mít makrobiotika snad pravdu "c) jinak ne..
tvx tvx Myslet si, že svět je JEN takový, jak - ho v daný čas můžeme pochopit je hloupé. 12.11.2004 23:25  278
skus radši nějakou tradiční čínskou kuchařku, neb makrobiotika má oproti reálu prý některý věci pomotaný a je to vlastně jen špatné okopčení čínské zdravovědy.
bc_starkiller 12.11.2004 19:15  277
Praktikujete někdo makrobiotickou stravu (nebo jste to někdy zkoušeli :) )? Potřebovala bych poradit literaturu, kde bych se o tom něco dočetla. Myslím tím nějakou spolehlivou, v knihkupectvích a knihovnách mají mraky knih o zdravé výživě a prase aby se v tom vyznalo :(

[ 610 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt