Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Komu se nelení,
tomu se zelení.

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Down Town [ŽP: 12 týdnů] (kategorie Kultura a vzdělávání) moderuje Šéf Lopuchu.

Kam se chodíte najíst, napít nebo pobavit?

Kde a jaké je místo, kam vaše kroky směřují, ať se děje, co se děje? A naopak - kde je to tak příšerné, že už vaše koulení očima po čísníkovi nebo mrkání na slečinku s podnosem už nikdy více nespatří? Tak šup sem s tím ;)


  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 1189 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 15.8.2007 08:01  1139
Maximus [1137]: bubla je především něco jako byli brusičové z dob NO - také dbá o čistotu češtiny - jenže zapomenul, že vývoj jde dál. A rád se hádá.
Já jsem mu už psala, že páj je koláč, ale odlišuje se prostě těstem...

bubla Bubla 15.8.2007 07:59  1138
Maximus [1137]: Nepoužívá se v češtině, používá se ve snobštině. Nějakou kuchařku od jakési Jozy Břízové, kde se přes proklamaci "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně" nacházejí recepty na jistě nezdravé, protože sladké a těstové atd. páááááááááááááááááááááááááááááje, nelze brát jako výtvor zdravé mysli. Co je na páááááááááááááááááááááááááji zdravého? Asi že v něm není olovo a rtuť??? Kromě toho NP!
maximus Maximus Co dodat, jsem prostě nejlepší :-) - Dark Club 15.8.2007 07:54  1137
BublaJsi trošku idiot, že? Nebo nacionál z leknutí? Měl bych připomínku: páj, tedy koláč, se v češtině normálně používá. Stačí se podívat do kuchařky – a nejen současné. Třeba v kuchařce Joza Břízová a kolektiv: Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, vydalo Avicenum n.p. v roce 1974 Tedy v době rozhodně nepřející amerikanismům. Slovo „páj“ se opravdu používá, ne plošně na všechny koláče, ale právě jen na koláče určitého typu. Označují se tak koláče amerického typu: Z křehkého těsta, s náplní.
bubla Bubla 15.8.2007 07:39  1136
I v první republice byla spousta blbců.
bubla Bubla 15.8.2007 07:39  1135
Ale je to nechutnotvar.
maximus Maximus Co dodat, jsem prostě nejlepší :-) - Dark Club 15.8.2007 07:35  1134
Bubla, musím tě zklamat, termín páj se používá od první republiky není to novotvar.
bubla Bubla 14.8.2007 22:53  1133
Kurnikšopovat moustly fůd a taky šůs? A potom ítovat páááááááááááááááááááááááááááj????????
svedkovejehovovi 14.8.2007 22:51  1132
Bubla [1131]: Ale notak, neříkej, že ještě chodíš sockovsky nakupovat a né šopovat, jako všichni moderní lidé...
bubla Bubla 14.8.2007 22:49  1131
Maximus [1128]: Štrůdl je vžitý, pááááááááááááááááááj je vetřelec. Koláč je dostatečný název, který zde neznamená žádné specifické těsto, jemuž by páááááááááááááááááááj nevyhovoval. Takže "KOLÁČ" jim dost nevoní??? Oni jsou něco víc, oni jsou monstrózní snobské pááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááje....

Anka [1126]: Za bramborové pyré zbičovat toho kdo to napsal s celou rodinou.
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 14.8.2007 20:22  1130
Maximus [1129]:
Protože jsem s Oomkou byla i já poprvé.), a to si troufám říct, že pracuji blíž k ní než ty.o)
maximus Maximus Co dodat, jsem prostě nejlepší :-) - Dark Club 14.8.2007 19:49  1129
Oomhele, proč jsme ještě nebyli spolu na obědě, když jsme kousek od sebe? :-)
maximus Maximus Co dodat, jsem prostě nejlepší :-) - Dark Club 14.8.2007 19:47  1128
Bubla: páj se používal i za komunistů, v receptu je i název koláčová forma, takže se autor neštítí českého názvu. Mimo ovocných /hlavnš jablených/ je i výborný sýrový PÁJ.
Jemný jablečný páj

Ingredience: 270 g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g másla, 7 vajec, 1 kg jablek, 3-4 lžíce citronové šťávy, 4-5 lžic pomerančového likéru (může se nahradit třeba griotkou), špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva


Postup přípravy: Smícháme 200 g mouky, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, soli. Přidáme nakrájené chladné máslo, 1 vejce a rychle zpracujeme. Zabalíme do fólie a necháme odležet půl hodiny v ledničce. Mezi dvě fólie vyválíme placku a dáme do vymazané koláčové formy, vytáhneme okraje a šupneme znovu do chladu. Oloupeme jablka, nakrájíme na půlměsíčky a zakapeme citronovou šťávou a polovinu likéru. 6 žloutků rozšleháme se 2 lžícemi horké vody, zbylou moukou, 1/2 lžičky prášku do pečiva a 2 lžícemi likéru. Z bílků ušleháme sníh a postupně zašleháme zbylý cukr. Hustý sníh zlehka vmícháme do žloutkové směsi. Polovinu směsi nalejeme na těsto, rozložíme na něj jablka a přelijeme zbytek směsi.

BTW: štrůdl není česky, je to jablečný závin
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 14.8.2007 19:08  1127
Café Imperial
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 14.8.2007 19:07  1126
BublaTakhle mě naposledy dostali na jedné nejmenované honosné farmě, kde jsme pořádali nějakou akci pro klienta a když mi poslali návrh jídelníčku, tak jsem šla do mdlob, protože k obědu tam bylo cosi (není důležité) a k tomu jako příloha jemné bramborové pyré. Taky ta br.kaše byla pěkně drahá:))
muflonek muflonek z Perníkového lesa - srazy východočeské příjemné.o) 14.8.2007 19:05  1125
Anka [1123]:
já jsem teda jejich stránky s jídelákem neobjevila:O(

[ 1189 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt