Bubla: páj se používal i za komunistů, v receptu je i název koláčová forma, takže se autor neštítí českého názvu. Mimo ovocných /hlavnš jablených/ je i výborný sýrový PÁJ.
Jemný jablečný páj
Ingredience: 270 g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g másla, 7 vajec, 1 kg jablek, 3-4 lžíce citronové šťávy, 4-5 lžic pomerančového likéru (může se nahradit třeba griotkou), špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva
Postup přípravy: Smícháme 200 g mouky, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, soli. Přidáme nakrájené chladné máslo, 1 vejce a rychle zpracujeme. Zabalíme do fólie a necháme odležet půl hodiny v ledničce. Mezi dvě fólie vyválíme placku a dáme do vymazané koláčové formy, vytáhneme okraje a šupneme znovu do chladu. Oloupeme jablka, nakrájíme na půlměsíčky a zakapeme citronovou šťávou a polovinu likéru. 6 žloutků rozšleháme se 2 lžícemi horké vody, zbylou moukou, 1/2 lžičky prášku do pečiva a 2 lžícemi likéru. Z bílků ušleháme sníh a postupně zašleháme zbylý cukr. Hustý sníh zlehka vmícháme do žloutkové směsi. Polovinu směsi nalejeme na těsto, rozložíme na něj jablka a přelijeme zbytek směsi.
BTW: štrůdl není česky, je to jablečný závin |