Led po výrobě dáme do nádob a mrazáku a budeme hlídat, aby se bral od nejstaršího. Počítáme, že se led spotřebuje během 20 hodin od výroby. Pro použití do nápojů bude led v nějaké nádobě v lednici (dopoledne a odpoledne) a večer na baru, protože se bude neustále používat a doplňovat. Led se bude nabírat lžicí nebo kleštěmi. Podle spotřeby na baru buď budeme zásobovat i ostatní provozy nebo nebudeme zvládat. Zvažujeme nakupovat hotový led, ale jako u každé novinky, potřebujeme nejméně rok na zavedení, odzkoušení a doladění.
Na většině akcí a míst s velkou spotřebou v létě není dostatek dostatečně vychlazených nápojů přesto, že se jedná o profesionály, kteří se tím živí a nemalé náklady na vybavení pokrývají více méně celoroční činností, zatímco my pořádáme festivaly cca 25 dní v roce, ale nyní už jen cca 15 dní s občerstvením. Nelze od nás očekávat, že budou vždy všechny nápoje vychlazené. Přes nákup dalších asi 5 lednic a dvou mrazáků (celkem přes 20) nejsme prostě schopni (a nebyl by při té spotřebě nikdo) zaručit vychlazení všech nápojů. Roli hraje nejen nedostatek techniky (za profi lednici bychom dali 20-40 tisíc a vynásob to minimálně 15 kusy), ale i lidský faktor, protože ne vždy se podaří vzít správně to vychlazené místo nevychlazeného.
Prosím nezačínejte (v tomo termínu potřebuji každou čtvrthodinu) debatu o tom, že máme občerstvení svěřit cateringové firmě, jednoznačně by to znamenalo podstatné zhoršení služeb a podstatné zvýšení cen. Prosím nezačínejte znovu debatu o tom, že vše vyřeší dýška. Ani jedno není řešení a kdo není spokojen, nechť vyhledává takové festivaly a cony, kde mu při větším množství lidí poskytnou za stejné ceny lepší služby. Jsem si na 99% jistý, že takovou akci nenajde v celé ČR.
V každé občerstvovně je minimálně jeden druh točeného piva a točená Kofola, ty jsou dostatečně studené. Tím klesá spotřeba ostatního pití, které je nutné vychladit. Vyšší počet lednic a mrazáků plus led jsou tedy šancí na vychlazenější pití, než dříve.
Podotýkám, že to všechno nestojí málo a je to například na úkor zahraničních hostů. |