no to už vůbec není pravda. jednak tělu může bejt šumák, jaký přesně ph má to, co jíš, když do toho stejně napumpuje kyselinu, jednak podle různejch těhle teorií spousta kyselejch potravin naopak působí zásadotvorně. A naopak spousta nekyselejch věcí v tobě způsobí vyloučení tuplovanýho množství kyseliny chlorovodíkový (aneb co způsobuje pálení žáhy? Kyselé zelí? Citron? Ani ne. Zato bůček, ostré koření...) Navíc pokud bychom měli věřit takovejm těm frutariánům, co tvrděj, že lidská strava byla většinou tvořena ovocem, tam máš kyselý prakticky všechno, takže bychom na to měli být zvyklí. Prostě ať to vezmeš z jakéhokoli úhlu, je to blbárna. Platí jediný: žereš-li jak prase, pálí tě žáha, což může mít další nežádoucí účinky typu Barretova jícnu (nepřeju nejhoršímu nepříteli). To je ale jediná spojitost s tou kyselostí. Pochopitelně, žereš-li jak prase, budeš mít i další potíže včetně toho infarktu, ale ta spojitost žáha(kyselost) - infarkt je jenom korelační, nikoli kauzální. Způsobuje to ten bůček (naopak to koření třeba ne - to způsobuje tu žáhu, ale údajně zrychluje metabolismus, takže ti pomáhá pálit tuk, a tak odvrací infarkt spojenej s tloušťkou). Prostě metabolismus je komplikovaná záležitost, žádná rychlá poučka typu překyselení => všechny civilizační choroby lidstva to fakt nevyřeší. |