UlicnikMikrovlnka ohřívá na principu absorpce EM záření (kolem 2,5 GHz) - to se absorbuje převážně na polárních molekulách (mající dipol) jako je třeba voda a tuk.
Nádobí do mikrovlnky se děla z materálů, které neabsorbují v tomhle pásmu. Problém je v tom, že ty materiály stárnou (třeba na skle je to dobře vidět) a dochází mimo jiné i ke krystalizaci (nebo jiným změnám u polymerů) - čímž ty materiály začnou absorbovat a výsledek pozoruješ - většina výkonu se absorbuje v nádobí a ne ve jídlu (vodě). Tohle platí obzvláště dneska, kdy se hodně cykluje teplota (umýváš v myčce i na 70°C)
Mikrovlnka má magnetron s dutinou, která definuje frekvenci, takže tam se nic nezměnilo.
Pointa: Kup si nové nádobí - neporadím ti, které je lepší, zas tak dobře se v těch materiálech nevyznám.
Pointa 2: Nepouštěj mikrovlnku na prázdno, protože záření se nemá, kde absorbovat a dochází k přehřátí drátku v magnetronu - časem bude klesat výkon. |