puschpullAl - zajímalo by mě, zda se v Americe také jí "tatarák" (Tatarský biftek). Včera jsem dělal doma výborný, samozřejmě s topinkami a česnekem, k tomu pivo. Mňam.
No ja jsem v Cesku travil jen svych prvnich 20let a necely mesic po tech svych dvacatych narozeninach 30.3.49. jsem 25.4.69. odjel do emigrace nejprve do Rakouska a od tam 18.7.69. uz sem do U.S. Po celou dobu v Cesku jsem byl zvykly na jidlo ve skolnich kuchynich a pak i zavodnich jidelnach, nebo jen o vikendech doma. O tom Tatarskem bifteku jsem vsak jen slysel, tak vim,ze to tam u vas existuje jako jidlo,ale nikdy jsem to nejedl a vubec nevim co je to zac a jako to ma spravne chutnat. Tim padem ani zde v U.S. tady o tom nikdo nevi, co to je za jidlo, tim ze to tu neexistuje. Tohle pak jasne i nazorne ukazuje az jaky je mezi nami kulturni rozdil v jidle i jinych vecech. Nastesti je ma zena i kdyz z Filipin , tak vyborna kucharka, ktera se i v Cesku naucila varit ceska jidla jeste od moji babicky i matky. Tak umi pecenou kacenu s knedlikem a zelim i pripadne veprove ci gulas, ale tez umi paprikas bud z kurete nebo z kralika s knedlikem . Umi udelat i rizky a bramborovy salat. Ale rady jinych jidel z tech zavodnich kuchyni delat neumi. Rajskou omacku, ci svickovou, nebo Spanelske ptacky, tak to ona sice zna i jedla to, ale udelat to zatim neumi. Na druhe strane umi jak veskerou americkou kuchyn, tak i Cinskiou a orientalni. Verim,ze rady tech i pro mne typickych Ceskych jidel tam ani ty znat nebudes, tim ze se to tam u vas uz dnes vubec nevari a objednavate si tam v hospodach smazeny syr ci hranolky a nenite o cem to tu ja ted pisi;-(Ted jsem tu mel rano ke snidani dve palacinky. A kdysi se rikavalo:"Kdo sni dve nebo tri palacinky, vyzvedne i tezke cinky!"A vy tu nebudete ani vedet o tem mluvim?;-)Al |