Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
olias Olias 9.3.2007 14:45  5179
FilozofNo ten Yin Zhen jsou právě jenom pupeny a tam to moc poznat není..zajímavé je, že se dělá Yin Zhen i jako Oolong..hehe..

vypadá to, že nějakého naprosto přesného rozdělení se člověk těžko dobere, protože se pak zase objeví něco jako vyjímka z pravidla..
filozof Filozof 9.3.2007 14:06  5178
MoonTo by mne také moc zajímalo. Ten chlapík z Tea Mountain (Špimr) to podával tak, že i malou fermentaci poznám podle toho, že po rozbalení spařených lístků jsou na nich nahnědlé fleky.
Platí-li to 100%ně, je to dobré poznávací znamení. (Ovšem nevím, jak se to projeví u tipsů...)

Mimochodem - čaje mezi zelenými a polofermentovanými (oolongy) - tedy jaksi čtvrtfermentovaný se uvádí jako čaj typu "Baozhong". Viz třeba "Příběh čaje". Pak by patřil do Gormieho škály na druhé místo.
moon 9.3.2007 13:57  5177
Olias 5167Nezdá se mi, že by ten Yin Zhen byl fermentovaný, takže se ty třídy asi liší i stupněm fermentace. Nebo je tak málo, že to není poznat.
olias Olias 9.3.2007 13:18  5176
To máme z toho, že neumíme pořádně čínsky..nebo číňani anglicky..hehe
gormie 9.3.2007 13:16  5175
Filozof: Ten císařský čaj jsem na mysli neměl, to je zřejmě ten "reklamní trik", o kterém mluvil Olias.
Ale podle toho, co se píše třeba právě na Amana.cz je skutečný žlutý čaj lehce frementovaný. Ale smozřejmě ani tam nemají patent na rozum, takže to může být klidně jinak. Každopádně se o tom procesu výroby ví málo.
filozof Filozof 9.3.2007 13:14  5174
Olias 5167Velmi zajímavé. Leccos by to vysvětlovalo. Tohle jsem ještě nikde nečetl.
filozof Filozof 9.3.2007 13:12  5173
GormieJo - Olias mezitím stihl o žl. č. něco napsat. Asi přesněji - já víc o tom vzácném druhu čaje nevím.
filozof Filozof 9.3.2007 13:10  5172
GormieU těch žlutých je to jinak.

Název žlutý se v číně používá pro něco extra (extra kvalita) - jisté synonimum k "císařský".
Stejně, jako např. v Holandsku oranžový - podle královského rodu Oranžů - "Oranžský".
No a "žlutý" se tedy označoval čaj pro císaře. Daně se totiž z velké části platily ve formě naturálií - mj. ve formě čaje. A ten, který byl určen jako daň musel být nejlepší. Nejlepší = císařský = žlutý.

Takže to bylo označení čistě formální - šlo o obyčejný zelený čaj, pouze ten nejkvalinější.

A v druhém případě se označení žlutý používá pro jeden speciální druh čaje (zde již má souvislost přímo s konkrétním druhem), který je vzácný, drahý a poprvé byl v ČR anoncován tuším v roce 2005 - malou zásobičku dovezli z Číny čajovníci z DČ. Ale zda je slabounce fermentovan či nikoliv - to nevím.

V každém případě zařazení označení "žlutý" do Tvojí škály není správné.
olias Olias 9.3.2007 13:08  5171
King of Pu-erhCísařská třída tohoto slavného, dodatečně fermentovaného čaje, vyrobená téměř výhradně z poměrně drobných, zlatavých tipsů. Chuť je velmi harmonická, komplexní, lehce krémová, tipsově prachová, příjemně zemitá s poměrně výrazným aroma charakteristickým pro nejvyšší třídy yunnanských červených čajů.

olias Olias 9.3.2007 13:06  5170
No..všude pravdy trochu..:-)
olias Olias 9.3.2007 13:06  5169
tamt鞎luté čaje jsou zlehka dodatečně fermentované čaje. Jde o dosti vzácnou a neobyčejně drahou čínskou specialitu. Přesný výrobní postup je držen v tajnosti, list je ihned po sklizení prudce zahříván na kovových pánvích, poté různě svinován a hněten. Pravděpodobně před konečným dosušováním a tříděním je uměle vyvolán proces fermentace, který je následně velmi rychle zastaven, čímž tento čaj získává své mimořádné vlastnosti. Druhým možným způsobem zpracování těchto čajů, o němž se lze v literatuře dočíst, je dlouhodobé sušení čajových lístků v silnějších vrstvách pod plachtami za střídání vyšších a nižších teplot. Jako žluté jsou často prodávány i čaje, které tento přídomek získaly jako čaje císařské (žlutá je tradiční císařská barva) a v intencích tohoto dělení jde většinou o čaje zelené.

olias Olias 9.3.2007 13:04  5168
dočetl jsem se u Amany..
olias Olias 9.3.2007 13:02  5167
Tohle lecos myslim osvětluje..Bílé čaje jsou zlehka fermentované. Sklizený list není prudce zahříván, ale je bez jakéhokoli svinování poměrně rychle usušen. Tento čaj je charakteristický vysokým obsahem silně ochmýřených vrcholových výhonků (tipsů). Podle jejich velikosti a podílu v listu se tyto čaje dělí do tří základních tříd: Yin Zhen (vytříděné tipsy určité velikosti bez dalšího listu), Pai Mu Tan (list s velmi vysokým obsahem středně velkých tipsů) a Shou Mee (většinou tmavší list s obsahem menších tipsů). V posledních letech začali fujianští pěstitelé produkovat také bílé čaje nového typu, spíše výjimečně se lze na evropském trhu setkat s bílým čajem střední třídy známým jako Kung Mee.

olias Olias 9.3.2007 12:59  5166
KrecikViděl jsi někdy King of Pu-erh??
olias Olias 9.3.2007 12:58  5165
Jo, taky jsem se tomu divil...Navíc podle mě právě u něj je jasně patrná ta fermentace..

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt