Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
krecik 9.3.2007 18:16  5185
Rád. Ale vařim si ho hodně silnej. Myslim, že by v tom zanikla jakákoli méně výrazná chuť.
olias Olias 9.3.2007 18:13  5184
KrecikJo, nerad Puéry??
krecik 9.3.2007 18:11  5183
Olias: Ne nepil. Nejspíš by mi nechutnal.
olias Olias 9.3.2007 16:02  5182
Já teda jen jednou..Bylo to dobré, ale hodně peněz..
olias Olias 9.3.2007 16:02  5181
Jsi ho nikdy nepil..viď??
krecik 9.3.2007 15:32  5180
Olias: Hmm slušný plýtvání tipsama:)
olias Olias 9.3.2007 14:45  5179
FilozofNo ten Yin Zhen jsou právě jenom pupeny a tam to moc poznat není..zajímavé je, že se dělá Yin Zhen i jako Oolong..hehe..

vypadá to, že nějakého naprosto přesného rozdělení se člověk těžko dobere, protože se pak zase objeví něco jako vyjímka z pravidla..
filozof Filozof 9.3.2007 14:06  5178
MoonTo by mne také moc zajímalo. Ten chlapík z Tea Mountain (Špimr) to podával tak, že i malou fermentaci poznám podle toho, že po rozbalení spařených lístků jsou na nich nahnědlé fleky.
Platí-li to 100%ně, je to dobré poznávací znamení. (Ovšem nevím, jak se to projeví u tipsů...)

Mimochodem - čaje mezi zelenými a polofermentovanými (oolongy) - tedy jaksi čtvrtfermentovaný se uvádí jako čaj typu "Baozhong". Viz třeba "Příběh čaje". Pak by patřil do Gormieho škály na druhé místo.
moon 9.3.2007 13:57  5177
Olias 5167Nezdá se mi, že by ten Yin Zhen byl fermentovaný, takže se ty třídy asi liší i stupněm fermentace. Nebo je tak málo, že to není poznat.
olias Olias 9.3.2007 13:18  5176
To máme z toho, že neumíme pořádně čínsky..nebo číňani anglicky..hehe
gormie 9.3.2007 13:16  5175
Filozof: Ten císařský čaj jsem na mysli neměl, to je zřejmě ten "reklamní trik", o kterém mluvil Olias.
Ale podle toho, co se píše třeba právě na Amana.cz je skutečný žlutý čaj lehce frementovaný. Ale smozřejmě ani tam nemají patent na rozum, takže to může být klidně jinak. Každopádně se o tom procesu výroby ví málo.
filozof Filozof 9.3.2007 13:14  5174
Olias 5167Velmi zajímavé. Leccos by to vysvětlovalo. Tohle jsem ještě nikde nečetl.
filozof Filozof 9.3.2007 13:12  5173
GormieJo - Olias mezitím stihl o žl. č. něco napsat. Asi přesněji - já víc o tom vzácném druhu čaje nevím.
filozof Filozof 9.3.2007 13:10  5172
GormieU těch žlutých je to jinak.

Název žlutý se v číně používá pro něco extra (extra kvalita) - jisté synonimum k "císařský".
Stejně, jako např. v Holandsku oranžový - podle královského rodu Oranžů - "Oranžský".
No a "žlutý" se tedy označoval čaj pro císaře. Daně se totiž z velké části platily ve formě naturálií - mj. ve formě čaje. A ten, který byl určen jako daň musel být nejlepší. Nejlepší = císařský = žlutý.

Takže to bylo označení čistě formální - šlo o obyčejný zelený čaj, pouze ten nejkvalinější.

A v druhém případě se označení žlutý používá pro jeden speciální druh čaje (zde již má souvislost přímo s konkrétním druhem), který je vzácný, drahý a poprvé byl v ČR anoncován tuším v roce 2005 - malou zásobičku dovezli z Číny čajovníci z DČ. Ale zda je slabounce fermentovan či nikoliv - to nevím.

V každém případě zařazení označení "žlutý" do Tvojí škály není správné.
olias Olias 9.3.2007 13:08  5171
King of Pu-erhCísařská třída tohoto slavného, dodatečně fermentovaného čaje, vyrobená téměř výhradně z poměrně drobných, zlatavých tipsů. Chuť je velmi harmonická, komplexní, lehce krémová, tipsově prachová, příjemně zemitá s poměrně výrazným aroma charakteristickým pro nejvyšší třídy yunnanských červených čajů.


[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt