Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
moon 21.3.2007 11:41  5241
FilozofPřesně tak, viděl jsem na to dobrej pokus - dávali lidem s kolíčkem na nose a zavázanejma očima něco ochutnat, všichni říkali že je to nějakej štiplavej prášek a byla to skořice.
kregan 21.3.2007 09:08  5240
Já to mám zas naopak. Výbornej čich, ale chuť nic moc. Třeba zelený čaje dokážu po čichu celkem dobře rozlišit, ale u těch jemnějších se mi stává, že mi chutnaj jako horká voda.
filozof Filozof 21.3.2007 08:54  5239
JethroČich je 50% chutě. Když máš rýmu, tak chuťové buňky v ústech jsou OK, ale jen proto, že čichové buňky nad ústy jsou out of order, chutě skoro nevnímáš.
Takže pokud nemáš OK čichové buňky, nevnímáš plně ani chutě. Nelze to oddělit.
jethro 21.3.2007 08:09  5238
OliasJa mam spatne cich, takze tu vuni si tolika nevychutnam. :-(
olias Olias 20.3.2007 15:57  5237
FilozofNo, já mám pocit, že trochu to souvisí..Když přece tu vodu 70 přeliješ do jiné nádoby, ve které je třeba čaj, tak už 70 nemá..

já nádobí nahřívám především proto abych pak mohl čichat, jsem holt na to úchyl (upozorňuju, že hodně velkej) a pak taky proto aby čaj si udržel teplotu a neschlazoval se příliš rychle..Nevim, jestli má cenu to nějak hlouběji vysvětlovat, jsem prostě takovej soukromej čajovej snob..
filozof Filozof 20.3.2007 15:49  5236
OliasTo s tím nesouvisí... Voda stydne ve varné konvici. Tu snad předehřát nelze... :-)

(Abych nebyl nezdvořilý a odpověděl - následnou konvici - skleněnou - předehřívám pro lepší čaje (Darjeelingy, Nepály, Či Hong Mao Feng ap.), chci-li si pochutnat - k večernímu pití. Ale chuťově jsem stejně rozdíl nezaznamenal. Jde spíše o soukromou snobárnu a pocit, že se nic nezanedbalo.
olias Olias 20.3.2007 11:38  5235
FilozofAle ty nádobí nepředehříváš, ne?
filozof Filozof 20.3.2007 11:29  5234
JethroPoužívám pochopitelně teploměr, ale už 5 let plánuju, že si přesně zjistím, na kolik kdy ochladne voda a budou stačit hodinky. Zatím jsem to neudělal. :-)
Ale můj postup - ten nejběžnější pro normální lidi (žádné gaiwany ap.) - Varná konvice uvaří vodu (2l) a pak ji otevřu a nechám stát. Ke zchladnutí na 70 st je potřeba minimálně 6 minut.
gormie 19.3.2007 16:52  5233
Olias: Neříkám, že při jakémkoliv množství. Ale v menším než velkém to celkem funguje. :)
jethro 19.3.2007 15:55  5232
Resit to nebudu, ale koupim si teplomer. Ted mi to totiz bude hlodat ... :-)
olias Olias 19.3.2007 15:49  5231
JethroMyslim, že za těchto okolností nemusíš řešit nic a dělat čaj, tak jak jsi zvyklej..

Asi půjdu taky vařit..
jethro 19.3.2007 15:44  5230
Jo, hrnek predehrivam, protoze ho vyplachuji teplou vodou od zbytku ranniho cerneho caje s mlekem. ;-)))
jethro 19.3.2007 15:41  5229
No, ja v praci vetsinou vezmu hrnek do kuchynky, naleju vrouci vodu, vynesu hrnek do prvniho patra, nasypu caj do louhovatka a vnorim ... casove to vychazi tak na tri minuty od naliti do vnoreni, takze i ta poucka by odpovidala. :-)
Ta predchozi otazka byla spise hypoteticka. Asi to nekdy experimentalne overim pomoci teplomeru. :-)))
olias Olias 19.3.2007 15:11  5228
gormiePři jekém koliv množství?? No to asi ne..:-)
gormie 19.3.2007 14:38  5227
Jethro: Standardní poučka praví, že 1 minuta = 10 stupňů. Já se tím celkem úspěšně řídím. Ono taky není nutné trefit to na stupeň přesně.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt