Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
mizige 25.2.2008 15:36  5625
Olias [5624]: dá se i odhadem, teplotní kapacita vody VS pokojová teplota...

Olias [5623]: já do toho naštěstí až tak nevidím, ale zkusím to dopátrat - pointa je v podstatě v tom, že pài fermentaci (už vlastně při rolování listu) dojde k denaturizaci látek, které pak fermentací a sušením částečně polymerizují, částečně degradují na tepelně stabilnejší sloučeniny (ty nestabillní - přirodní vezmou v tom procesu za své). Aby pak tyto látky někdo z toho listu dostal, je vhodná vyšší teplota (nebo o dost delší louhování, to se ale pak né vždy dá pít).
U zeleného čaje je pak věc opačná - u toho se komplikovanější (aromatické) uhlovodany/další látky teplem jen zbytečně zničí.

(btw. aromatická uhlovodan neznamená, že hezky voní, to je jen typ cyklických organických sloučenin, nebo tak něco)

PS: kolegové chemici jistě poopraví, MiZiGe-ho možná do prdeleškoly pošlou...
olias Olias 25.2.2008 15:24  5624
GrendalA to měříš teploměrem??

olias Olias 25.2.2008 15:22  5623
MiZiGeKlidně se můžeme bavit i o tom chemickém hledisku..Rád se něco dozvím....:-)

nevím jak jsi to myslel s tím, že né každý má možnost zkusit všechno..

pokud jde o prostředníky, tak stačí jen najít toho důveryhodného..
grendal 25.2.2008 15:21  5622
abych si vychutnal kvalitni Darjeeling, tak teplota vody musi mit 80°

jinak teplotu vody pro caje jsem se naucil od cloveka, ktery osobne jezdi do Ciny caje kupovat...
mizige 25.2.2008 15:09  5621
Olias [5611]: toto je kvalitní názor :D

já jsem v tomhle vždy pokulhával (hlavně v ochotě tomu věnovat až tolik času, abych si sháněl čaje bez prostředníků), ale co jsem psal o teplotách vody jsem bral více (či méně) z hlediska chemie. Povaha aromatických látek je po fermentaci (a sušení) jiná, než po pouhém zavadnutí/sušení. Debata je ale přesto jen formální, souhlasil bych s Já preferuji to, at´ si každý dělá čaj tak, jak se to jemu líbí.. - snad jen né každý má možnost zkusit všechno :P
olias Olias 25.2.2008 13:25  5620
Když takhle hodně piješ ty Darjeelingy, vyzkoušej teamountain.cz

pro srovnání..Nebo se zeptaj, když je kupuješ od koho je mají..
g_r G_R Disclaimer: IMHO with a Chance of IMNSHO - occasionally STFU & GTFO 25.2.2008 13:16  5619
Oliasruzne v cajovnach kde mi chutnaly koupeny, zadny specificky zdroj.
olias Olias 25.2.2008 13:05  5618
G_RA od koho je máš??
g_r G_R Disclaimer: IMHO with a Chance of IMNSHO - occasionally STFU & GTFO 25.2.2008 13:00  5617
Oliasad 1,2: jasne
ad 3:
tak momentalne Darjeeling Puttabong Queen 2007 FF, Margaret Hope (2006 mam pocit, dobre skladovany), Cejlon Highforest 2007 SF

tradicni vietnam je u nas neproveditelny, nebot to jsou hrokou vodou zalité vodou nacucané čerstvé lístky čaje :))
olias Olias 25.2.2008 12:52  5616
Gormie- Já preferuji to, at´ si každý dělá čaj tak, jak se to jemu líbí..

G_R - 1..může ti to tak připadat, já například ted´ piju Xi Hu Long Jing, který je z Huang Chou z říjnové sklizně. Tyhle zelené čaje sem nikdo běžně nedováží.

Při zalití chladnější vodu, má úžasné tony do lískových oříšků, když ho zaliju horkou, tak oříšky zmizí, ale zase dosahuje jiné dimenze ohroné plnosti, prostě je velmi variabilní..

2. Ano to je myslím logické, nicméne, já si čaj dělám nejčastěji do gaiwanu, takže ho nepotřebuju nijak moc dlouho louhovat. Ale i doba louhování může být čaj od čaje velmi variabilní...

3. Tady asi nesouhlasím, no docela by mne zajímalo, jaké čaje pieš, abych si udělal představu..Tedy, zajímaly by mě konkrétně typy názvy, případně dodavatel..

Vietnamce jsem viděl čaj připravovat..Zelený..Zalívali ho horkou vodou..Zmrskal jsem so po tom opravdu mocně..
g_r G_R Disclaimer: IMHO with a Chance of IMNSHO - occasionally STFU & GTFO 25.2.2008 12:38  5615
Oliastaky bych mohl mluvit o priprave tradicniho vietnamskeho caje, ale to nam, cechum bude k *** :)
gormie 25.2.2008 12:37  5614
Olias [5611]: Takovou odpověď beru. Mluvíme tedy o názorech podložených zkušeností - a také o osobních preferencích.
Ty předešlé příspěvky na mě dělaly dojem, že hodláš předložit nějaké nezpochybnitelné důkazy od čajových mistrů o tom, že "Všechny wu-longy se zalévají stovkou...".
g_r G_R Disclaimer: IMHO with a Chance of IMNSHO - occasionally STFU & GTFO 25.2.2008 12:37  5613
Oliasano, presto mam osobni zkusenost i s kvalitnima cajema z ciny, indie a cejlonu, ze pokud se zalivaji odchladlejsi vodou pres nadobu (tedy ne primo do caje) tak:
1) maji kvalitnejsi chut
2) jdou louhovat znatelne dele
3) jdou udelat znatelne silnejsi bez zkazeni chuti.

Ma praxe je tedy jasna - mene fermentovane caje nezalivat horkou vodou, protoze degradace caje proste _hrozi_ a je _znacna_.
olias Olias 25.2.2008 12:30  5612
G-RAž ted´ čtu tvůj příspěvek..

Ano u Japonců, jde skutečně o vyjímku..Ty se nedají zalít ani 70tkou..

olias Olias 25.2.2008 12:28  5611
gormiePředevším bych chtěl poukázat předem na to, že čaj je právě hezký v tom, že neexistujá žádná přesná poučka, jak ho dělat..Existují pouze doporučení, na základě nějakých zkušeností. Tyto zkušenosti jsou velice různé..
Já jsem začínal s čajem úplně od nuly a asi před půl rokem jsem se dostal přímo ke zdroji, k čajům, které už se nenakupují od různých zdejších obchodníků, ale které dovážejí přímo číňané. Nutno podotknout, že i číňané jsou schopni různých obludností. Důkazem budiž čaj, který ted´ nabízel jeden zdejší čínský obchodník jako čerstvý Yunnanský čaj z lednové sklizně..Těžko to popisovat, to byste museli vidět sami, nicméně, nutno podotknout, že obchod se zadařil a údajně bylo prodáno celých 15kg, které byli k dispozici.. už se těším, co vymyslí příště..
A ted´ zpět k problému. Tím zásadním je zrovna u zelených čajů jejich čerstvost, případně způsob skladování. Konzultoval jsem to ted´ za těch půl roku mnohokrát, nezávilsle se dvěma číňany. Zelený čaj, dosahuje nejlepší kvality zhruba 3 měsíce po sklizni, kdy je dokončeno zasychání listu a odejde z něj všechna voda. V tomto období lze s čajem experimentovat jak je libo, snese totiž bez problémů zalití i horkou vodou.

(Vytvořili jsme si na to takový styl, kdy nádobí je přehehřáté, nejraději, do něj naliju vařící vodu, ihned jak ji vyliju, tak vložím čaj a už si mohu užívat vůně spařeného listu, který se otevírá)

Vodu mohu pak na zalití použít podle libosti, chladnější, či úplně horkou, kterou neliju přímo na lístky, ale spíše na stěnu nádobí. Nicméně, opravdu nalévám vroucí vodu. V chuti lze pozorovat velmi zajímavé změny, záleží to čaj od čaje, ale prostě čerstvý čaj se horkou vodou nezničí. (vyjímku tvoří pouze čaje japonské)

Tutu kvalitu si je čaj schopen udržet po další tři měsíce, pak začne čerstvost upadat, list už je jako troud a drolí se na prach. Po delší dobu je možné čerstvost udržet uchováním v lednici, ovšem není příliš v hodné, když se čaj z lednice vyndá, tak ho ihned otevírat, hrozí totiž, že prochladlý čaj natáhne vlhkost se vzduchu a tím se pokazí..Je tedy dobré čaj vytáhnout, nechat přizpůsobit venkovní teplotě a až poté otevřít.. Pokud vytáhnete takový čaj třeba po půl roce, je stále velmi dobrý, je však vhodné jej pak rychle vypít, protože čerstvost po otevření už si udrží jen krátkou dobu..

Zelené čaje jsou náchylné na čerstvost a po její ztrátě už opravdu není dobré je zalévat vroucí vodou..

Velmi podobné je to se světlými wu-longy ty svou čerstvost ztrácejí také poměrně rychle, avšak o něco málo pomaleji, než zelené čaje.
Osobně jsem se nesetkal s wu-longem, který by se nezaléval horkou vodou, pokud není starý. U těch vysokohorských na to číňané (kteří tento čaj vymysleli) kladou obzvláště velký důraz. Slyšel jsem vyprávění o tom, kterak čajový mistr často své žákyni vyčinil za to, že ´Tohle není horká voda!!´..

Nedávno jsme objevili ve skladu světlý wulong Huan Jin Gui, který byl určen k archivaci. Je na něm razítko z roku 2002 a zalévali jsme ho také horkou vodou..Byl vynikající..-a nebyl nikdy v lednici

U tmavých wu-longů už je to poměrně jednoduché. Nejlepší kvality totiž dosahují po vyzrání, asi rok po sklizni. Tyto čaje už není nutné cpát do lednice k uchování a zalévají se také vždy horkou vodou!

Tedy moje resumé k doporučování užívání chladnější vody je z mých zkušeností takové, že jej lze doporučit k tomu aby člověk vyzkoušel třeba trochu jinou variantu chuti, nicméně, kdyby mi to někdo doporučoval s odůvodněním, že pokud to zaliju horkou, tak se čaj zničí, tak si jej pravděpodobně nekoupím, protože si budu vědom toho, že obchodník mi patrně nabízí nějaké šmelo, starý čaj..

Pokus si nejsem čerstvostí čaje úplně jist, jeho zalití horkou vodou, je velmi dobrým ukazatelem na jeho kvalitu..

Testování čaje v Indii se také dělá pouze a jediným stejným způsobem. 3gramy čaje do testeru, zalije se vždy horkou vodou (at´ už se jedná o jarní čaj světlého, či podzimní tmavého charakteru). NECHÁVÁ SE LOUHOVAT 5 MINUT...Ne že by to bylo na běžné pití, ale ukazatel na kvalitu je to velmi dobrý...


[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt