Tak zelené čaje (a to je dost častá chyba kterou dost lidí nezná, protože v minulosti u nás nebyly) se obvykle nesmí zalívat tou příliš horkou vodou (doporučuje se 60-80 stupňů) protože pak se z nich vylouhují ty trpké látky. Stejně tak by se neměli louhovat dlouho, protože se stane to samé.
Já si pamatuju z mládí, jak měli naši sypanej Gunpowder a pamatuju si ho jako divně žlutý trpký čaj, po kterém jsem nikdy příliš netoužila. Dneska už dokážu poznat přelouhovanej zelenej čaj po prvním ochutnání.
Ovšem zelené čaje mají o dost jemnější chuť, pokud nejsou přelouhované, takovou na první ochutnání celkem vodovou (když to člověk srovná s černým čajem) ale delším louhováním dostává právě jen tu trpkou chuť. Někteří to bez ní ovšem nepovažují za "chuť" a stabilně to přelouhovávají. Samozřejmě je to jejich věc, jestli jim to chutná, ale jakmile se do čaje dostanou ty trpké příměsy, jakékoliv jemnější odstíny zeleného čaje pod tím zmizí, takže pak si tam můžou naházet třeba seno a bude to úplně jedno.
S japoncema je to celé ale takové složitější, ale genmaicha by měla co se japonských čajů týká zvládat teplejší vodu a delší časy než obvykle japonské čaje (ta rýže to tam trochu komplikuje). Nicméně všeobecně jsou doporučení je používat 75 stupňovou vodu a asi tak půl minuty.
Pokud nevíš, zkusila bych si odhadnout, aby voda nebyl moc horká a po té půlminutě můžeš trošku nalít do hrnku a ochutnat. Pokud ti to přijde málo, tak počkat zase půlminuty (nedopité jde klidně zase nalít zpátky do konvičky nebo kde to louhuješ) až do doby, kdy ti to přijde dost. Jakmile se dostaneš k trpké chuti, tak to bylo příliš :)
Takhle se dá otestovat vesmes jakýkoliv čaj tak, aby to člověku chutnalo.
Cukrem a citrónem dochucovat nedoporučuju nic (možná leda při nachlazení, ale to pak buď vynechat cukr nebo nahradit medem a nějaký hodně běžný černý čaj), anglické blendy (jako English breakfast) nebo Assam se dobře pijou s mlékem, ale tam bych se zas pokud možno na ten cukr taky vykašlala, angličani to tak obvykle taky dělají.
S mlékem a cukrem piju akorát nějakej Pigičaj, když jsem někde kde nic jiného nemají, protože jinak to nejde pozřít. Pokud není člověk schopný vypít čaj bez dochucení cukrem, obvykle to znamená, že je ten čaj hnusný.
(speciální situace je u indických silných výluhů, které se tradičně pijou i s mlékem a cukrem a kořením, ale tam je to proto, že ten čaj je fakt hodně silnej a mléko vychytává třísloviny a cukr zjemňuje koření a tím pádem do sebe člověk narve mnohem víc kofeinu a povzbuzujícího koření, takže může klidně celou noc nespat, na jiné účely to ale taky není moc vhodné ;) |