Re: LXXXIII.Dobová rytina znázorňuje Cimrmanovu jednoprůchodovou destilační aparaturu se samochlazením. Předpokládá se, že tento vynález pochází z doby mistrova působení na Podkarpatské Rusi. Nasvědčuje tomu i od té doby rozšířený název podomácku vyráběného alkoholu samohonka.
Nyní k principu mistrových vylepšení: Alkoholové páry vzniklé zahříváním kvasu v baňce A putují křivulí B v jejíž části ponořené do nádoby D se ochlazují a kondenzují. Vzniklý alkohol se pak hromadí pod recipientem C a spodem odtéká do nádoby D. Až potud princip odpovídá běžným do té doby užívaným aparaturám (pouze nedostatkový recipient C býval nahrazován obráceným lavorem). První mistrova změna byla nahrazení chladicí vody samotnou chladnoucí pálenkou (samochlazení). Tím umožnil používat aparaturu i v oblastech s nedostatkem tekoucí vody (zřejmě myslel na rozsáhlé ruské stepi). Druhý, dalo by se říci převratnější vynález směřoval ke zvyšování obsahu alkoholu v pálence. Jak známo, destiluje se obvykle dvakrát až třikrát (v některých zemích s trpělivějšími konzumenty i sedmkrát). Mistr dokázal tento postupný proces změnit na paralelní a tím výrazně zkrátit výrobní lhůty. Princip je prostý. Přestane-li se topit pod kotlem, vznikne v křivuli podtlak a část destilátu se nasaje zpět do baňky. Načež se oheň obnoví a nastane druhá destilace. Ta první ale ještě neskončila, takže pak probíhají obě současně. Opakováním postupu v pravidelných intervalech tak mistr docílil několikanásobné destilace, a to pouze jedním průchodem destilační aparaturou. Pro snadné přerušování ohřevu baňky bylo do kotle E zavedeno šoupě (jeho madlo lze na rytině snadno rozpoznat). Navržený název Cimrmanovo kouřové šuple se, pokud je mi známo, nevžil. Ale princip je v nepatrných obměnách užíván dodnes. |