Nesprávně udělaný čaj může místo pomoci člověku uškodit!!!
Každá skupina látek vyžaduje jinou teplotu louhování a i prostředí. Když necháš uvařit saponímy z mydlice lékařské jsou ti k ničemu, když budeš louhovat tanín z duběnek ve studené vodě taky ti to bude k ničemu. Jestli se pokusíš extrahovat antokyany do něčeho jiného než do rozpoštědel (éter, líh a pod.) taky dostaneš jen zlomek toho co potřebuješ nebo co bys měl dostat.Takže pro všechny uvádím základní přípravy bylinek včetně názvů jednotlivých procesů:
Macerát - bylinky + studená voda
zápar - bylinky se dají do vody 60-95°C teplé anechají vylouhovat, Obvykle se to dělá tak, že se do prázdného hrníčku dají bylinky a zalejí právě uvařenou vodou a nechají patřičnou dobu (obvykle uvedenou) vylouhovat. Zápar je nejčastější způsob přípravy bylinných čajů!!!
Odvar - bylinky a voda se uvedou do varu a udržují v něm nějakou dobu obvykle 5-15 minut. Pak se nechají dál vylouhovat uvedenou dobu.
Existují složité recepty takového složení, že je nutno třeba kombinovat odvar a zápar, nebo se danásměs nejdřív maceruje a pak vaří. Všechno je odvislé od toho, které látky z kterých konkrétních bylin chceme dostat ven a které ne.
Pro úplnost spomenu ještě další způsoby užívání léčivých rostlin.
- Rostlinné š¾ávy
- Prášky ze sušených rostlin
- Tinktury které dělíme na lihové a lihově-etherické
- Extrakty
- Disperze
- Drcené rostliny (používají se třeba na obklady)
|