Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Náš Lopuch Vám
vytře zrak

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
dutch Dutch 22.2.2007 23:21  5085
KrecikNo ono taky trochu záleží na množství čajových lístků, že?
krecik 22.2.2007 22:33  5084
Gormie: Kafe nepiju, tak to nedokážu posoudit, ale PuErh má řádný říz až po půlhodině luhování:D
gormie 22.2.2007 21:26  5083
Krecik: Tak to asi taky záleží na druhu čaje. Jednou mi to v jedné čajovně takhle přinesli a po půl hodině se to nedalo pít, chutnalo to asi jako když si zaleješ půl kila kafe půl litrem vody.
krecik 22.2.2007 19:50  5082
U puerhu má cenu dělat víc nálevů? Já osobně puerh zaliji vodou a už ho nevyndavám dokud čaj nevypiju(klidně v řádu hodin).
dutch Dutch 22.2.2007 19:17  5081
Třeba takový 30ti letý snese až 30 nálevů. Ale ten poslední bych snad ani už nemusel.
gormie 22.2.2007 18:58  5080
Grendal: Tak to přece záleží hlavně na tom, co je ten puerh zač. Některý snese třeba jen jeden, jiný i víc než čtyři.
grendal 22.2.2007 17:57  5079
u pueru podle me nema cenu delat vice, nez 4 nalevy...
gormie 22.2.2007 17:34  5078
Souhlas, do druhého dne nenechávat. Zdravé to asi nebude a kromě toho ten nálev prostě není dobrý - jednou jsem to zkoušel.
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 22.2.2007 15:58  5077
FilozofMáš pravdu. Netýká se to jenom Tokaje, stejně jako u sýrů to není jenom hermelín. Ale zase tak běžné to taky není.

více nálevů
Nechávat to do druhého dne je určitě blbost. Někde jsem četl že maximum jsou čtyři hodiny, ale určitě platí, že čím dřív tím líp. Taky je pravda že na více nálevů se hodí jenom kvalitní zelené čaje... a Pu-erh.
filozof Filozof 22.2.2007 15:42  5076
Vivisekce GormieAd vícenáleváky.

No - je pravda, že literatura (alespoň ta naše) je spíše tradiční a spousta lidí experimentuje. Sám za sebe nevidím problém, pokud někomu chutná nálev devátý stejně jako první, nechť ho pije...
Je do druhého dne bych to skutečně nenechával. Hlavně stále nevidím důvod, proč to dělat... (i kdyby jen pro jistotu)
filozof Filozof 22.2.2007 15:39  5075
VivisekceAd plíseň u vína

jestli ono to není trochu jinak... Víno se podle stoupající kvality dělí na Cabinet, Pozdní sběr, Výběr z hroznů, Výběr z bobulí a Výběr z cibet.
Přičemž se liší cukernatostí (vždy hranice od do), která roste pochopitelně s délkou setrvání hroznu na keři. A pokud jsi někdy viděl v reálu nebo na fotce, z čeho se dělají ta nejkvalitnější, nejdražší a nejceněnější vína (Výběr z bobulí a cibet), jde již jen o scvrklé trsy hrozinek, silně pokryté plísní...

Není to prostě tento přirozený jev, týkající se všech vín?
gormie 22.2.2007 14:51  5074
Tak postup sice neznáme, ale ta plíseň se na tom IMHO aspoň částečně projevuje - protože ten čaj opravdu chutná a voní plesnivě.
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 22.2.2007 14:47  5073
FilozofA k té plísni ... Tohle se dá nejít třeba na Wikipedii, ale četl jsem to i z jiných zdrojů.

Pu-ehr se buď lisuje do tabulek či misek, nebo se volně vkládá do nádob, u kvalitnějšího puerhu například bambusových tyčí, a nechává se zrát různou dobu. Jako minimální doba se uvádí 3 roky, lze se však setkat i s dvaceti i víceletými čaji. Během této doby se na čaji vyvíjí ušlechtilé plísně a čaj dostává svoji typickou chuť a vůni.
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 22.2.2007 14:45  5072
gormieSouhlasím. Pu-erh běžně zalévám vícekrát...
gormie 22.2.2007 14:40  5071
Filosof: Já měl za to, že puerh se běžně připravuje na víc nálevů a úspěšně to tak dělám. A třeba v DČ ti ho tak taky připraví.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt