Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
olias Olias 3.3.2007 10:56  5122
EnigmaNo, podle mě záleží na přístupu...Číňani to třeba nechávají v nádobě všecko..
Je to prostě o osobním přístupu, tj jestli jsi schopna to pak vypít a jestli Ti nevadí, co to s tebou udělá..V čajích se uvolňuje velká spousta různých látek, ne všechny jsou třeba žádoucí.
Já osobně všechny čaje po uplynutí jisté doby slévám..Myslím, že je to ve všech ohledech dobře.
enigma Enigma 3.3.2007 10:47  5121
Ahoj, mam zas jednu trapnou otazku :o). Asi se tu o tom uz mluvilo, ale... Je mozne nechat nejaky caj v louhovaci nadobe a primo z ni ho pit? Jde mi proste o to, jestli se musi vsechny caje nechat vylouhovat a pak cedit, nebo jestli u nejakyho caje nevadi, ze se louhuje treba i hodinu ci vic...
gormie 2.3.2007 10:37  5120
vivisekce: Tak to kaoždopádně, ale o to mi teď nešlo.
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 2.3.2007 10:22  5119
množství vody ... doba louhování ...Velkou roli hraje myslím i teplota vody.
filozof Filozof 1.3.2007 09:43  5118
gormieV extrémních asi jo, ale při řádově stejných objemech bych to neviděl.

Ale není nic jednoduššího, než to chuťově ověřit. Snad to stihnu zítra...
grendal 1.3.2007 09:25  5117
Filozofpodstatny rozdil ale bude v dobe luhovani.
gormie 1.3.2007 09:11  5116
Filozof: Tak nevím, možná máš pravdu. Ale mě se zdá, že minimálně v extrémních případech v tom určitý rozdíl je.
filozof Filozof 1.3.2007 08:41  5115
gormieMně se to nezdá. Nasycený roztok je něco jiného... A i v literatuře píší, že udělat koncentrát čaje - tedy vylouhovat stejné množství čaje v malém množství vody a následně této zředění, je totéž, jako louhovat rovnou ve velkém množství vody.
Ale šťourat v tom nebudu - nejsem chemik.

Spíš to ověřím v praxi.
gormie 28.2.2007 18:26  5114
Podle mě je to takhle: čím nasycenější roztok, tím se čaj luhuje pomaleji. Takže ve větším množství vody se čaj vyluhuje víc.
olias Olias 28.2.2007 16:00  5113
A není to spíš naopak?
gormie 27.2.2007 08:46  5112
Filozof: Ano. Ale je pravda, že to nehraje takovou roli jako doba luhování.
filozof Filozof 27.2.2007 08:39  5111
GormieMyslíš, že ve větším množství vody se totéž množství čaje vylouhuje více?
gormie 26.2.2007 23:32  5110
Diegina: Ty lisované mističky (mini tuo cha) jsou právě svou velikostí většinou určené na zalití v gaiwanu - tam bys pak asi dostala těch nálevů víc. Když to zaliješ půllitrem a luhuješ deset minut, tak už z toho samozřejmě víc nedostaneš.
diegina 26.2.2007 22:59  5109
Zdravím - zas po delší době :-)

To s těma pu-erhama je docela zajímavé. Moje zkušenost je následující: obyčejný pu-erh, malé lisované mističky a chličky a různě dochucované, jako např. s chryzantémou atp., ty zaliju jednou, do půllitrové konvičky a začnu pít nejdříve po deseti minutách. Všeho všudy ale je to jen jeden zálev.
No a pak tu jsou kvalitnější záležitosti, teď jsem mamce pod stromeček dala šestiletý, a z toho jsem při o trošku menším než optimálním množství udělala tři půllitrové zálevy, které byly docela fajn a byly by super, kdybych dala o třetinku víc čaje. Ale na to, že to bylo poprvé, co jsem sama připravovala vícezálevový pu-erh, to považuji za úspěšný experiment:-)

Jinak před pár dny jsem si udělala čaj, jehož jméno si vesele nepamatuji - jako obvykle, jeden z takovejch těch vázanejch zelenáčů. Dělala jsem jeden zálev za druhým, dohromady skoro 5 litrů a řeknu vám, když jsem po třinácti hodinách pila poslední zálev, byl poslední spíš jen proto, že už jsem toho čaje byla totálně přepitá, než že by chutnal nějak mizerně.
filozof Filozof 26.2.2007 11:27  5108
OliasNepochopils. Překlepy a úklepy skutečně nejsou k uřešení. Ale tady - vzhledem k opakování chyby je možné, že fakt neví, jak je to správně. Takže moje info by pro něj mohlo být k užitku...

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt