Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
olias Olias 9.3.2007 13:08  5171
King of Pu-erhCísařská třída tohoto slavného, dodatečně fermentovaného čaje, vyrobená téměř výhradně z poměrně drobných, zlatavých tipsů. Chuť je velmi harmonická, komplexní, lehce krémová, tipsově prachová, příjemně zemitá s poměrně výrazným aroma charakteristickým pro nejvyšší třídy yunnanských červených čajů.

olias Olias 9.3.2007 13:06  5170
No..všude pravdy trochu..:-)
olias Olias 9.3.2007 13:06  5169
tamt鞎luté čaje jsou zlehka dodatečně fermentované čaje. Jde o dosti vzácnou a neobyčejně drahou čínskou specialitu. Přesný výrobní postup je držen v tajnosti, list je ihned po sklizení prudce zahříván na kovových pánvích, poté různě svinován a hněten. Pravděpodobně před konečným dosušováním a tříděním je uměle vyvolán proces fermentace, který je následně velmi rychle zastaven, čímž tento čaj získává své mimořádné vlastnosti. Druhým možným způsobem zpracování těchto čajů, o němž se lze v literatuře dočíst, je dlouhodobé sušení čajových lístků v silnějších vrstvách pod plachtami za střídání vyšších a nižších teplot. Jako žluté jsou často prodávány i čaje, které tento přídomek získaly jako čaje císařské (žlutá je tradiční císařská barva) a v intencích tohoto dělení jde většinou o čaje zelené.

olias Olias 9.3.2007 13:04  5168
dočetl jsem se u Amany..
olias Olias 9.3.2007 13:02  5167
Tohle lecos myslim osvětluje..Bílé čaje jsou zlehka fermentované. Sklizený list není prudce zahříván, ale je bez jakéhokoli svinování poměrně rychle usušen. Tento čaj je charakteristický vysokým obsahem silně ochmýřených vrcholových výhonků (tipsů). Podle jejich velikosti a podílu v listu se tyto čaje dělí do tří základních tříd: Yin Zhen (vytříděné tipsy určité velikosti bez dalšího listu), Pai Mu Tan (list s velmi vysokým obsahem středně velkých tipsů) a Shou Mee (většinou tmavší list s obsahem menších tipsů). V posledních letech začali fujianští pěstitelé produkovat také bílé čaje nového typu, spíše výjimečně se lze na evropském trhu setkat s bílým čajem střední třídy známým jako Kung Mee.

olias Olias 9.3.2007 12:59  5166
KrecikViděl jsi někdy King of Pu-erh??
olias Olias 9.3.2007 12:58  5165
Jo, taky jsem se tomu divil...Navíc podle mě právě u něj je jasně patrná ta fermentace..
filozof Filozof 9.3.2007 12:57  5164
Olias 5156:-)) Shodou okolností jsem včera v noci konečně dával po stěhování knihy d oknihovny a třídil je. Je tam 29 knih a brožurek o čaji... Takže to asi nenajdu. Ale 10 minut tomu věnovat budu - třeba bude štěstí...
gormie 9.3.2007 12:50  5163
Teda liší se samozřejmě tou fermentací, ale podrobnosti nevím.
gormie 9.3.2007 12:35  5162
Olias: No bohužel, už nevím, jak přesně to bylo.
krecik 9.3.2007 12:35  5161
Značení OP - SFTGFOP se vztahuje jen na černé čaje a ten jen z tipsů ani udělat snad nejde.
gormie 9.3.2007 12:35  5160
A to, že je bílý jen z tipsů je IMHO nesmysl. O tom, že například Bai Mu Dan je bílý snad není sporu - a na první pohled je vidět, že není jen z tipsů.
olias Olias 9.3.2007 12:35  5159
gormieNo, alespoň by sis mohl tedy pamatovat, jak se od nich liší..
gormie 9.3.2007 12:28  5158
Olias: Já jsem právě někde četl, že se žlutý nesprávně zařazuje mezi zelené, i když tam nepatří. Ale nevím, přesně si to nepamatuju.
olias Olias 9.3.2007 11:59  5157
Žlutej čaj je pokud vím jen jakési specifikum pro zelený čaj, spíše takovej reklamní trik..

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt