Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Tolik rozruchu
jen v Lopuchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
filozof Filozof 12.12.2007 13:11  5566
MiZiGea) - Ne. Nejsou silnější, než normálně louhované. Logicky spíš slabší.
b) Nemohu sloužit. Nechlastám, tudíž chybí zkušenosti...
filozof Filozof 12.12.2007 13:08  5565
Ad dlouhé louhováníJistě jste si sami všimli, že i zde v klubu jsou lidé, kteří třeba Phu-Erh nechávají i hodiny louhovat.
Kolegyně v práci zase nechává lístky zeleného čaje v hrnku, než dopije - třeba 2 hodiny.

Proti gustu...

Ale asi víte, že celodenní louhování ve zavařovacích sklenicích, zavěšených u pasu se praktikuje už dlouho v Číně a čaj se dokola zalévá horkou vodou z nádob na každém rohu.
ALE - jde o speciální a hodně kvalitní zelený čaj, který 10 nálevů snese.

Jinak čajové lístky odpočaté několik hodin bezpečně chytají plísně, takže jejich znovuzalévání není ani dobré ani zdraví prospěšné.

A pokud jde o schopnost pít čaj, stojící s lísky v šálku hodiny - proti gustu... - pokud někdo dokáže pít pivo, proč by nemohl pít tohle? Horší už to nebude...
mizige 12.12.2007 13:07  5564
Filozof [5563]: je mi to jasné.
a) u černých čajů, kde chci, aby to bylo hořké, resp. silné, ale aby se to ještě dalo pít
b) nejlépe u neochucených zelených čajů, je to dobrá věc na ráno po chlastu :)
filozof Filozof 12.12.2007 13:02  5563
Obávám seže si moc nerozumíte.

Jste si vědomi, že se bavíme o:
a) koncentrátu s norm dobou louhování a následném dolití zbytku vody
b) delším louhování v běžném (plném) množství vody
?

Tyto dvě věci pochopitelně nejde zaměňovat.
I když po zjištění, že jsem zapomněl na čaj a spařuji ho místo 5ti 8 minut, lze dolitím dalšího množství vody částečně zmírnit hořkost - ale je to nouze - dobré už to stejně nebude.
olias Olias 12.12.2007 11:58  5562
Mno...tak si to užij:-)
mizige 12.12.2007 11:56  5561
Olias [5560]: Olias [5560]: Taková megadávka teinu, s intenzivní chutí...něco proti? V práci pak celý den popijím bílý čaj, jen k obědu si dávam černý, doma pak podle chuti, zelený nebo černý s nějakou příchutí...
Já vlastně nepiju nic kromě čaje, a to už hodně dlouho (závislost ověřena)
olias Olias 12.12.2007 11:43  5560
Šmarjá Jozef...
mizige 12.12.2007 11:01  5559
a nechat si čaj plavat v hrnečku do rána...je naprosto nevyhnutné, co jiného mám ráno pít?
mizige 12.12.2007 11:00  5558
gormie [5551]: můžu jen souhlasit, je to
jiné...já například to takhle "s nálevem" dělám u černých čajů, chutnaj
tak IMHO lépe...
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 12.12.2007 10:57  5556
Mě stačí co se stane když si nechám čaj - už bez lístků - v hrnku do rána.
dutch Dutch 12.12.2007 09:29  5555
O tom způsobu přelívání vodou už jsem taky slyšel, ani jsem tomu nechtěl věřit, ale jsou čajaři co to tak praktikují. Ráno si udělají výluh a během dne odlívají a zalívají horkou vodou. Já jsem ještě nenašel odvahu. A jsou i lidé, kteří lístky nechají v nálevu třeba půl dne, že prý pak nálev není kalný či co. Hmmm.
olias Olias 12.12.2007 09:26  5554
No hele, když ten čaj přelouhuješ a pak ho doliješ vodou, tak to moc nepomůže..
filozof Filozof 12.12.2007 09:20  5553
GormieTak já to otestuju - jestli to poznám.
filozof Filozof 12.12.2007 09:20  5552
CorwexNení to tak dlouho, co mi jeden lopušák (Joshua) přesně toto řekl: "Piju jen Gyokurochu - zvykl jsem si ten způsob zpracování lístků a péče o keříky"

Přesně si pamatuji, co jsem si tenkrát pomyslel: Proti gustu žádnej dišputát. :-) A rozum mi stát nezůstal. :-)

Jinak - pokud jsem si všiml, tak snad všichni pivaři kolem mají "svoji" značku a jinou nechtějí. Často se dokonce vyjadřují v tom smyslu, že ostatní jsou chcanky.

bude to asi sortou lidí, kteří pijí pivo. Vinaři - pokud jsem zaznamenal - spíše často koštují, porovnávají, objevují nové a preferují více značek a chutí.

U čaje jsem zde např zaznamenal jedince, kteří výryzně preferují jen jeden druh čaje - třeba Phu-Erh či Oolong a jiné nepijí (nebo skoro).
Je to každého volba - já jsem svým nejvlastnějším založením silně mnohostranný - v chutích, životě, cestování, atd. Denně si např. dělám k studené večeři obložený talíř s cca 15ti druhy chutí. Stejně tak u čajů mám rád výběr alespoň 20 - 30 druhů. Ale je to silně subjektivní záležitost. Souvisí i s množstvím zájmů ap. Já jich mám mraky, ale někdo má jen jeden a tam zase stihne být špička - proti gustu...
gormie 12.12.2007 09:01  5551
Filozof [5550]: Mně to stejné nepřipadá. Podle mě se to nikdy tak nepromíchá, jako když se to v té vodě přímo luhuje - prostě se mi zdá, že čaj pak chutná "vodovatě". Ale moc jsem to nezkoušel, možná je to jen můj dojem.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt