Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
olias Olias 12.12.2007 13:57  5569
Šmankote, to snad není možný...
mizige 12.12.2007 13:47  5568
btw., nálev je i praktická věc - když si vařím tak litr a půl čaje, kde mám najednou sehnat dvě konvice, na louhování a na přelití...
mizige 12.12.2007 13:45  5567
Filozof [5566]: Silnější asi není nejvhodnejší výraz...když nechám dlouho louhovat černý čaj, tak se to někdy nedá pít, ale když to udělám via nálev, je to naopak velmi dobré. Jinak, když je to dobrý černý čaj, a má navíc i nějakou pěknou vůni, tak je to lepší bez nálevu, ale normální černé čaje mi chutnaj víc z hodně silného nálevu ředěného
A pokud jde o schopnost pít čaj, stojící s lísky v šálku hodiny - proti gustu... - pokud někdo dokáže pít pivo, proč by nemohl pít tohle? Horší už to nebude...cože? Co tam pleteš pivo? :) To máš víc jak pár dnů mladý VS starý sýr...chutí to jinak, to je celé (ne, ja vím že čaj "nedozraje", jen chci říct, že je to jiná chuť, někdo ocení, někdo ne)
filozof Filozof 12.12.2007 13:11  5566
MiZiGea) - Ne. Nejsou silnější, než normálně louhované. Logicky spíš slabší.
b) Nemohu sloužit. Nechlastám, tudíž chybí zkušenosti...
filozof Filozof 12.12.2007 13:08  5565
Ad dlouhé louhováníJistě jste si sami všimli, že i zde v klubu jsou lidé, kteří třeba Phu-Erh nechávají i hodiny louhovat.
Kolegyně v práci zase nechává lístky zeleného čaje v hrnku, než dopije - třeba 2 hodiny.

Proti gustu...

Ale asi víte, že celodenní louhování ve zavařovacích sklenicích, zavěšených u pasu se praktikuje už dlouho v Číně a čaj se dokola zalévá horkou vodou z nádob na každém rohu.
ALE - jde o speciální a hodně kvalitní zelený čaj, který 10 nálevů snese.

Jinak čajové lístky odpočaté několik hodin bezpečně chytají plísně, takže jejich znovuzalévání není ani dobré ani zdraví prospěšné.

A pokud jde o schopnost pít čaj, stojící s lísky v šálku hodiny - proti gustu... - pokud někdo dokáže pít pivo, proč by nemohl pít tohle? Horší už to nebude...
mizige 12.12.2007 13:07  5564
Filozof [5563]: je mi to jasné.
a) u černých čajů, kde chci, aby to bylo hořké, resp. silné, ale aby se to ještě dalo pít
b) nejlépe u neochucených zelených čajů, je to dobrá věc na ráno po chlastu :)
filozof Filozof 12.12.2007 13:02  5563
Obávám seže si moc nerozumíte.

Jste si vědomi, že se bavíme o:
a) koncentrátu s norm dobou louhování a následném dolití zbytku vody
b) delším louhování v běžném (plném) množství vody
?

Tyto dvě věci pochopitelně nejde zaměňovat.
I když po zjištění, že jsem zapomněl na čaj a spařuji ho místo 5ti 8 minut, lze dolitím dalšího množství vody částečně zmírnit hořkost - ale je to nouze - dobré už to stejně nebude.
olias Olias 12.12.2007 11:58  5562
Mno...tak si to užij:-)
mizige 12.12.2007 11:56  5561
Olias [5560]: Olias [5560]: Taková megadávka teinu, s intenzivní chutí...něco proti? V práci pak celý den popijím bílý čaj, jen k obědu si dávam černý, doma pak podle chuti, zelený nebo černý s nějakou příchutí...
Já vlastně nepiju nic kromě čaje, a to už hodně dlouho (závislost ověřena)
olias Olias 12.12.2007 11:43  5560
Šmarjá Jozef...
mizige 12.12.2007 11:01  5559
a nechat si čaj plavat v hrnečku do rána...je naprosto nevyhnutné, co jiného mám ráno pít?
mizige 12.12.2007 11:00  5558
gormie [5551]: můžu jen souhlasit, je to
jiné...já například to takhle "s nálevem" dělám u černých čajů, chutnaj
tak IMHO lépe...
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 12.12.2007 10:57  5556
Mě stačí co se stane když si nechám čaj - už bez lístků - v hrnku do rána.
dutch Dutch 12.12.2007 09:29  5555
O tom způsobu přelívání vodou už jsem taky slyšel, ani jsem tomu nechtěl věřit, ale jsou čajaři co to tak praktikují. Ráno si udělají výluh a během dne odlívají a zalívají horkou vodou. Já jsem ještě nenašel odvahu. A jsou i lidé, kteří lístky nechají v nálevu třeba půl dne, že prý pak nálev není kalný či co. Hmmm.
olias Olias 12.12.2007 09:26  5554
No hele, když ten čaj přelouhuješ a pak ho doliješ vodou, tak to moc nepomůže..

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt