Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Něco navíc v zeleném?
A proč ne...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
filozof Filozof 9.4.2008 10:01  5648
KrecikTa vřelá voda v DČ nebyla na vietnamský zel. čaj. Na jiné.

Ad cena - no - ono je vše v zásadě jako levné. Jakákoliv zemědělská plodina sklízená navíc v chudých zemích (kde se platí česáčům pár dolarů za měsíc) se prodává v tunách za pár korun. Od otrub po čaj. Teprve obchodníci, dovozci, cla, daně a obaly z toho udělají něco, čeho koupit 100 g se musí zvážit (zda na to mám).
A do této skupiny patří i běžně sklízené čaje ve velkém. Pochopitelně pečlivě pěstované a po pár kilech sklízené Loty špičkových SFTGFOP a podobných věcí - to je něco jiného.

Proto bychom se měli ptát spíše "proč je ostatní tak drahé", než "proč je toto tak levné..."
filozof Filozof 9.4.2008 09:56  5647
SamuraiPokud to zaléváš vodou, která Tě nepálí do ruky ani po delší době, pak nejspíš bude mít těch 40 st. Schválně si to někdy změř.
krecik 8.4.2008 14:24  5646
Filozof: Já zatim nepotkal DČ kde by vietnam zalévali 95st vodou. Ale jinak souhlasim, vynikající čaj za vynikající cenu.

Samurai: Levný bude asi proto, že se možná nesbírá tak výběrově jako jiné čaje.
samurai samurai duší i tělem, ve stavu bdělém.. - shop 8.4.2008 07:53  5645
filozof: popravdě spíš nechápu ty co ho pěstují, jak ho můžou tak levně prodávat, když i po přidání dopravy a obchodní marže a balení to dělá takový pakatel..
jinak co se gyoukura týče, je to obecně čaj co nesnáší vyšší teplotu.. já osobně to řeším tak, že si ohřeju vodu, přelévám do té doby, než je voda na strčení prstu podobná jakou koupel, čili nepálí ani po delší čas, pak si nechám uvařit novou vodu do varu, předehřeju konvičku až pálí, vyliju, nasypu gyokuro, zaňuchám :-) a zaliju tou ochlazenou vodou.. ale i tak to má určitě víc než 40°.. to mi přijde fakt málo..
gormie 7.4.2008 13:26  5644
40° ne, ale běžně zalívám Zhejiang Yu Lu (což by měla být čínská obdoba Gyokuro) vodou o teplotě 50° a nálev je pak úžasně jemný a sladký.
filozof Filozof 7.4.2008 12:27  5643
SamuraiChé Xahn je Vietnamský. Prodávají jej (i když pochopitelně možná mírně odlišný) v DČ. Je čajem roku, protože za velmi nízkou cenu poskytuje téměř tak dobrý čaj, jako daleko dražší a věhlasnější čínské zelené čaje. Rozhodně je vysoko nad běžnými "plecháčemi" za stovku.

Zaléval jsem ho vřelou i chladnou vodou a potvrzuji, že rozdíl je skutečně malý. (Alespoň pro mé buňky.)

Dále je velkou otázkou, jak dlouho ho nechat louhovat při jiné teplotě. Kratší doba částečně nahrazuje nižší teplotu. Pokud tedy louhujeme třeba jen 60 vteřin, lze použít horkou vodu (u někt čajů).

Dále - naopak u některých se doporučuje 95 st. a slít po pár vteřinách. Zdánlivě nesmyslný návod kupodivu funguje. A používají ho i v DČ.

Zajímavý je návod, který dávají ke špičkovým Japanským Gyokurám na Teamountain. Vodu jen 35 - 40 st !!! Neumím si to představit! Zkoušel jste to někdo?
olias Olias 5.4.2008 10:24  5642
Čerstvý zelený čaj horkou vodu snese, chuťové spektrum je však potom jiné, než u zalití chladnější vodou.
samurai samurai duší i tělem, ve stavu bdělém.. - shop 5.4.2008 07:22  5641
Filozof: jeden zelený čaj, který neztrácí na chuti i při zalití vřelou vodou je vietnam prodávaný na Holešovické tržnici Ché xanh thái nguyen..

s žádným jiným co by to snesl jsem se zatím nesetkal..
filozof Filozof 4.4.2008 23:47  5640
TeamountainPokud je tu někdo také specialista na Darjeeling, doporučuji jejich vzorkovnici. 22 druhů špičkových DJs a skutečně se zásadně liší (některé). Nelze spoléhat na zahradu, ani na rok ani na cenu. Nutno ochutnat.

Jejich letošní vzácné úlovky (špatné počasí v DJ, tím zpožděné sklizně ap.) - někdy i čajů, kterých je pouze 12 kg na světě, objednávám zítra, jsem zvědav. Zprávu mohu podat, pokud někoho zajímá.
filozof Filozof 4.4.2008 23:45  5639
TeplotaPřed časem tu proběhl následující dotaz: "Existuje nějaký zelený čaj, který by šel zalít vřelou vodou a nezhořknul téměř k nepití?"

Dost jsme o tom tenkrát diskutovali. Začal jsem to sledovat a obávám se, že skutečně v naprosté většině je chuť zeleného a bílého čaje po vřelé vodě o hodně drsnější, hořčí a často nepitelnější.

Ale nevylučuji, že třeba právě to někdo hledá. :-)
filozof Filozof 4.4.2008 23:40  5638
AgatkaTy čaje Ahmad jsou hodně špatné. I pro moje kolegy nečajaře jsou v podstatě nepitelné i jako pracovní snídaně v práci. Černé (Ceylon, Assam, Breakfast) ještě jakž takž přežiješ - i když ve srovnání s velkolistým Adams Peak z DČ nebo Akbar (oboje také levné) je to rozdíl dvou tříd. ale u zelených to fakt nelze. Dotáhl jsem loňský objev DČ - levný, ale přesto vynikající vietnamský čaj a je asi o 5 tříd lepší, než Ahmad Green - to je opravdu bída. Přiblížil se dokonce nechvalně proslulé zelené Jemče.

Vše platí v poslední době a čaje z papírových krabiček Ahmad. Před 12ti lety tomu bylo jinak. Jejich plechovky mají čaje o ždibec lepší.
olias Olias 4.3.2008 08:43  5637
Tuto sobotu 8.3. můžete v čajovně Guan Yin popíjet všechny čaje typu PuErh se slevou 30%.
Nejen při této návštěvě si můžete v čajovně vyzvednout kupon, který můžete při další návštěvě uplatnit na čaj dle zvláštního výběru zdarma.
krecik 26.2.2008 19:11  5636
MiZiGe: Co ti brání?;)
mizige 26.2.2008 13:38  5635
dal bych si čaj!
mizige 26.2.2008 13:37  5634
Olias [5628]: největší paseku z hlediska biochemie dělá to rolování (praskaj stěny buněk) a fermentace, následné sušení u černého čaje vlastně taky jen "zakonzervuje status quo".

výrazné OT
cheef [5632]: to je taky zavádění, co říkáš...nejjednodušeji se to dá říct, že existuje aeróbní kvašení (tvoje "oxidace", co je, omlouvám se, ale pojem v tomto případě úplně mimo) a anaerobní kvašení (teda bez přístupu vzduchu). Druhý případ je daleko častěji používán, takže se začal volně zaměňovat s pojmem fermentace, co je pojem biologický (teda ne chemický). A navíc, u čaje probíhá kvašení obojího druhu (i když ta anaeróbní verze jen v malá míře) - proto pojem fermentace :D

[ 2032 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt