Dokumentární cyklus Fr. Karavana s čajem v polovině šestiměsíční cesty do Tibetu
Ze všech koutů Číny se sjeli jezdci, aby se přidali ke karavaně a nastoupili 4 000 kilometrů dlouhou cestu po starobylé Čajové cestě. Už celá staletí směřují do tropického pralesa v oblasti Sipsong Panna, kde roste divoký čajovník, od něhož se odvíjí celá historie celosvětové obliby tohoto nápoje. Kmeny, které obývaly Údolí šesti čajových hor, objevily léčivé účinky čaje Pchu-er asi před třemi tisíci lety. Lidé v průběhu staletí zdokonalovali metody přispívající ke zvyšování kvality čaje, který se už dnes stal pojmem. Čajová cesta představovala pro karavany nejlepší způsob, jak dopravit stovky tisíc tun čaje na největší trh v Tibetu. Byla to velmi nebezpečná pouť, která dostala jméno Cesta do nebes.
Cesta čaje a koní 2/3
neděle 9. 1. 2011
Cesta čaje a koní 3/3
neděle 16. 1. 2011 |