Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Komu se nelení,
tomu se zelení.

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 18:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2010 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
olias Olias 18.4.2024 10:32  6134
DutchTak to se musím u nás na vsi zeptat, jestli to vedou..hádám, že ne..
Ale je to vlastně zachování tradice, mělo by to tak být všude, status lékárníka by zažil renesanci. Nad vlastn, osobní kontakt s rostlinami ale není..
olias Olias 18.4.2024 10:28  6133
JudithZajímavá slova - rozbuška...spojení mezi přírodou a lidským organismem...no, jde především o vnímání, které se pořád nějak ne a ne napojit a je potřeba ho oddělovat. nekonečná lidská pošetilost!

Jistě by se ti líbila kniha, kterou stále pročítám - Tajná učení rostlin od autora jménem Stephen Harrod Buhner. To je rozbuška! Buhner je skvělý autor, tahle kniha je poslední vydaná v češtině, která mi od něj chyběla, sháněl jsem ji asi tři roky. Sedm knih, které budu číst pořád..
dutch Dutch 18.4.2024 10:18 - Oblíbené kluby (06:46) 6132
A víte že v mnohých lékárnách mají vlastní bylinné směsi? Často je cena legračně nízká a bylinky tam jsou nádherné.
judith Judith 18.4.2024 09:58  6131
NečajMáta, malina, ostružina, měsíček, chrpa, slunečnice. Aneb směs Dobrá nálada od Sonnentoru - dá se pořídit i porcovaná. Vyrostlo na jižní Moravě. Chutná jako louka v plném květu, i s pylem a pestíky. Kus slunce do spíže na zimu.

1713424361771

Kniha: Martin Reiner - Lucka, Maceška a já. Během mnohaleté práce na impozantním románu o osudech Ivana Blatného sepsal brněnský autor (a vydavatel) drobný, citově intenzivní příběh... o psaní románu o básníku Maceškovi a o starých jizvách. Román Básník jsem po přečtení věnovala místní knihovně, tuhle knížku opatruju na nejlepší polici.
judith Judith 18.4.2024 09:44  6130
OliasTvá zkušenost je velká a cenná! Mám už z jiných oblastí vyzkoušeno, že nejlíp poznávání probíhá pomalu a organicky, možná trochu jako fermentace, takže se nebudu vrhat na slovníky a encyklopedie, co je co, ale poznatky nasávám a sbírám :)

Mně to teď vede k rozjímání nad tím, jak je rostlina jakousi rozbuškou nebo jiskrou života, informací vloženou mezi půdu a prostředí, zemi a další tři živly. Proměnlivá a zábavná část koloběhu, spojka mezi přírodou a lidským organismem.

Proto mě dnešní den vede do domácích luhů, na jižní Moravu...
olias Olias 17.4.2024 22:47  6129
JudithZ mé zkušenosti, jsou mezi jednotlivými bílými čaji docela rozdíly..
Ty které jsou pouze z tipsů (Yin Zhen) jsou dost jiné, než např. Bai Mu Dan. Z principu je u nich stupeň zavadnutí atd. úplně jiný. Ale je tomu tak i u zelených čajů.
judith Judith 17.4.2024 22:11  6128
OliasLístky na fotce mi připadají zelené, barvou i tím, že jsou velmi málo upravené, zdají se mi pouze usušené. Ačkoli pravda nevím, jak bych poznala stupeň fermentace - jistá proměna látek po utržení proběhne asi vždycky. Některé bílé čaje jsou na pohled bělejší, cca na úrovni sušené šalvěje. Šlo mi o slovní hru mezi tradičním označením a reálným stavem :-)

Druhý nálev Moonlight Beauty jsem nechala déle, cca 5 minut, a byl výtečný. Už prakticky nevoněl, ale barva zůstala takřka stejná, chuťově malinko robustnější, ale stále velmi jemný, máslově hebký. Tento vzorek mě oslovil hodně.
olias Olias 17.4.2024 19:51  6127
JudithDovolím si oponovat, bílý není vlastně zelený..Stejně tak není zcela nefermentovaný. Procesy výroby jednotlivých čajů jsou často rozdílné nejen, dle druhu, ale i typu, či dokonce výrobce. Takže tuto otázku není zrovna jednoduché jasně osvětlit.
judith Judith 17.4.2024 16:12  6126
Bílý čajJe vlastně zelený (nefermentovaný), v nálevu pak světle žlutý. Měsíční kráska z Yunnanu je jemná a lahodná. Velmi hladká chuť - probouzí celý jazyk, ale jen zlehka, jako zašeptáním do snu.

1713362149851

Kniha: Michal Ajvaz - Tyrkysový orel. Obsahuje dvě novely, Bílí mravenci (ukázka) a Zenónovy paradoxy. Spirálovitě zavinuté vyprávění o fantaskních krajinách. V jednom příběhu mají chuťovou abecedu, texty se podávají na talíři. Trest smrti je vykonáván jedovatou rybou. Jakmile odsouzený pocítí na jazyku neznámou chuť, ví.
judith Judith 16.4.2024 16:21  6125
Z hlubin šuplíkuČaj vypadá jako černý, vydal však poměrně světlý nálev. Voní štiplavě a chuť je hranatá, úzká. Kdyby to byla návštěva, sedí na židli úplně rovně a tváří se přísně.

1713276364812

Kniha - Marie Brožová: Duše stromů. Kresby pastelkou jsou doplněny autorskými příběhy, které vystihují povahu či podstatu dubu, olše, lísky, lípy, jabloně, jasanu...
judith Judith 16.4.2024 16:14  6124
OliasJaj, zuby. Doufám, že višňovice je řádná pálenka a zub se brzy umoudří!
olias Olias 15.4.2024 20:48  6123
JudithKombinace lípy a bezu mi hodně na večer vyhovuje. Ale dneska jsem si k němu ještě nekompromisně nalil decku višňovice, pač mne bolí zub jak čert..
judith Judith 15.4.2024 19:25  6122
OliasJá jsem psala sedm let o parfémech, to člověka vycvičí vnímat smyslové nuance... Lípu mám na večer taky ráda, obecně bylinky. Před spaním už čaj nemůžu, to je hádám u tebe stejné.
olias Olias 15.4.2024 19:10  6121
JudithJo, tak s tou kouřovostí, to jsem si taky řikal, kde to tam bereš..

U mne se teď točí Assam Mangalam, Guranse Tippy Special, Yu Chi Assam Mi Xiang (taiwan), pak nějaké dvě Sencha...večer pak většinou Lípa/Bez z vlastní produkce. Ale popisování jemných chuťových nuancí ze mne asi nedostaneš..když, tak poskrovnu.
judith Judith 15.4.2024 19:00  6120
OliasJá marně dumám, na základě čeho jsem si s Assamem spojila kouřovost... esli si ho nepletu s Keemunem... Pár konviček jsem v životě vypila, ale teď jsem měla s čajem spíš hluché období.

Napiš taky něco o tom, čím proléváš hrdlo ty :-)

[ 2010 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt