Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Když diskuse,
tak s Lopuchem

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2021 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
olias Olias 25.6.2024 18:28 - Klub Hudební klub (12:39) 6223
Byliny jsou skvele v tom, ze si je clovek muze sam nasbirat. A vetsinou to povazuji i za nezbytne, protoze chutove jsou mnohem lepsi, nez kupovane.. Ale tak nejak je potreba neco o nich vedet a mit chut je i zkoumat. Je to o dost narocnejsi , nez caj v tom, co vsechno je potreba tomu dat..

percy_ Percy_ 25.6.2024 15:11 - Oblíbené kluby (12:47) 6222
Co si vzpominam, tak Olias na snizujici se kvalitu DJ upozornoval jeste v dobach, kdy jsem jeste caj mohl pit. :-)
judith Judith 25.6.2024 15:06  6221
Percy_Tak to jsi s Darjeelingem zažil šťastné období, dneska je mnohem složitější najít opravdu dobrý. Olias mi to podrobně vysvětloval, myslím ještě v Hudebním klubu, něco možná i tady. Zkus pohledat, s takovým slovem to půjde snadno.
percy_ Percy_ 25.6.2024 14:14 - Oblíbené kluby (12:47) 6220
Nicmene abych jen netruchlil nad nerozlitym cajem, zkusim nejake necaje. Bylinky. To by tez mohlo byt zajimave.
percy_ Percy_ 25.6.2024 14:06 - Oblíbené kluby (12:47) 6219
JudithTo bude asi tim, ze piti caje je casto obradni zalezitost. Je tam tedy i nejaky presah, ktery az tolik nesouvisi s slozitosti pripravy. No a neco z toho zjevne doputovalo z Asie az k nam. Ale chapu, ze to na nekoho muze pusobit treba snobsky. Mne to vzdy prislo kouzelne, ale opet se jedna o oblast, o ktere vim tentokrat uplne prd. :-)

Jaky caj jsem mel nejradsi... Tezko rict. Pamatuju si, ze nejkrasnejsi cajove obdobi bylo, kdyz k nam doputovala jarni sklizen Darjeelingu. Vzdycky jsem toho co nejvic ochutnal. Kazdy caj byl uplne jiny, to me na tom vzdy naprosto fascinovalo. Ty nejlepsi ve mne vzdy probudily totalni euforii. Gejzir chuti a vuni. Neco nepopsatelneho.
judith Judith 25.6.2024 13:53  6218
Percy_Právě že chuť je relativní - v určitých mezích, které jsou obvykle vypsané na sáčku. Ale úplně přesně se zvenčí a předem určit nedá. Každý si musí najít to svoje, přičemž ono hledání zas není tak složité. Přijde mi, že se kolem čaje někdy dělá zbytečný opar čehosi nebetyčně vznešeného. Jasně že člověk nechce ublížit kvalitnímu čaji, jasně že spousta lidí má zkušenosti mnohem větší a věřila bych jim. Ale tím by se nikdo, koho to láká, neměl nechat odradit od vykročení na cestu.

Nicméně souhlasím, že nás tady ti kafisti zbytečně rozptýlili :-) Psal jsi, že už čaj nepiješ. Jaký jsi měl rád?
percy_ Percy_ 25.6.2024 13:37 - Oblíbené kluby (12:47) 6217
Judith"Čaj můžeš nechat zalitý minutu nebo dvě a pořád bude dobrý, to je obrovský manévrovací prostor."

Za prvé, že bude "pořád dobrý", to je hodně relativní. Někomu už třeba chutnat nebude. Někdo jiný může mít jinak nastavenou toleranci pro to, co je ještě dobré nebo jak se jeho představa protíná s výslednou realitou. Navíc u takového zeleného čaje je minuta či dvě často smrtící. Mně tedy trpkost nikdy nevadila, někdy jsem ji dokonce vyhledával, ale dovedu si představit, že někdo jiný by takový přelouhovaný vietnámek raději vylil.

Že to není raketová věda... no, asi tak úplně není. Ale možná by mě nějaký profi čajovník vyvedl z omylu. Já hlavně nerozumím tomu, proč se o tom vůbec bavíme. :-) Co na tom, že to třeba není tak složité jako příprava kávy? Nic z toho pro mě nevyplývá.
judith Judith 25.6.2024 13:21  6216
Percy_Čaj můžeš nechat zalitý minutu nebo dvě a pořád bude dobrý, to je obrovský manévrovací prostor. Intuice není neznalost, spíš nevyslovená zkušenost. Není nad tím třeba složité bádat, ale časem si člověk vypěstuje odhad. A najde to svoje, co mu vyhovuje. Čaj byl moc trpký - příště ho nech louhovat kratší dobu. Byl moc slabý - příště ho dej víc... Není to raketová věda.
percy_ Percy_ 25.6.2024 12:53 - Oblíbené kluby (12:47) 6215
Judith"Příprava čaje je hodně intuitivní, snese poměrně široké rozpětí, jen bude pokaždé trochu jiný."

Ale to přece není tak docela žádoucí, ne? :-) Resp. to rozpětí sis tak nějak určila sama tím, že je ti to víceméně jedno.
judith Judith 25.6.2024 12:08  6214
DutchJestli máš ozkoušeno, že ti tohle vyhovuje, prima! Já bych se opařila. A do Pu Erhu ti též nepolezu :-)

Našla jsem díky této diskusi po několika letech zahálky využití pro televizi. Krásně před ní vypadá zapálená vonná tyčinka (vyhrabaná též po dlouhých letech - ještě mám někde bílou šalvěj na očistu prostoru...), jak se proužek dýmu kudrnatí.
dutch Dutch 25.6.2024 12:02  6213
JudithTo já měl právě tento způsob přípravy moc rád, takové jednoduché, jen se zalévá vodou a přes dírky ve víčku se nalévá.
judith Judith 25.6.2024 11:57  6212
Nádobíčko vypadá krásně, jen podotknu, že princip tohoto čajového obřadu (který jsem nikdy moc nepochopila) je rozlévání čaje všude kolem. Osobně preferuji přesnější zacílení proudu horké tekutiny, ergo hledám na konvici úzkou protáhlou hubičku. Ačkoli až tak daleko jsem s testováním kvality nepokročila...
dutch Dutch 25.6.2024 11:14  6211
Teď jsem nahlédl do čajových obchodů na nějaké nádobí. Dají se najít moc hezké věci, které pití čaje povýší na vskutku až obřad. Ještě chvilku do toho budu koukat a propadnu tomu. A kdo za to může? Růžovej medvěd.
Třeba tohle si dokážu představit mít doma: nadobíčko.
judith Judith 25.6.2024 10:56  6210
Čaj a kávaMám ráda obojí a nemám problém s tím, že někdo to má jinak. Příprava čaje mi ale připadá mnohem jednodušší: jakýkoli čaj stačí prostě jen zalít vodou a slít. Káva je náročnější na optimální tlak, průběh extrakce, hrubost mletí, je to víc alchymie a mnohem víc náčiní v závislosti na způsobu přípravy. Na čaj mám jednu konvičku a víc nepotřebuju.

U čaje jsou jen dvě proměnné, teplota vody a čas louhování. Černý čaj se zalévá vroucí vodou, čím světlejší, tím déle se voda nechá ochladit. Většinou u toho myju nádobí nebo něco pouklízím, to je asi tak jediný rituál. Příprava čaje je hodně intuitivní, snese poměrně široké rozpětí, jen bude pokaždé trochu jiný. Zaliju a sliju, nic složitého. U kávy jde o nalezení úzkého rozpětí, které ze zrnek vytáhne nejvíc, a běžícímu procesu je třeba vše okolo přizpůsobit. Konvičku se zalitým čajem si klidně přenesu ke stolu v kterékoli fázi louhování.

Nechci milé spoludiskutující umlátit argumenty, spíš se snažím říct, že zdůvodňovat není potřeba, každého to někam táhne a něco mu sedí. V kávě je stejně jako v čaji otisknuté podnebí, kde vyrostla, půda, počasí, všechny živly, stovky lidských rukou. Pro mě je pití obojího způsob, jak poznávat svět a nechat se jím prostupovat. Že mě to i trochu nakopne, je vedlejší účinek.

Poznávat různorodost mě v tuhle chvíli baví, jinak bych to nedělala. Mám ráda skoro všechny černé čaje a málokdy mě úplně zklame nějaký bílý, tohle jsem prokoukla dávno. Smyslové jemnosti vnímám a umím je relativně přesně vyjádřit, v tom nalézám zalíbení a proto se tomu věnuju. Každý máme svoje :-)
percy_ Percy_ 25.6.2024 10:51 - Oblíbené kluby (12:47) 6209
No toto! Invaze kafíčkářů! :-D

[ 2021 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt