Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Diskuze na Lopuchu,
pohlazení na duchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 17:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 2023 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
percy_ Percy_ 29.6.2024 16:05  6229
Tak treba teamountain.cz :-)
dutch Dutch 29.6.2024 11:20  6228
Koukám do záhlaví klubu. Spatřuji mnoho starého a nefunkčního. A tak se ptám: kde objednáváte čaje? Ač kávomil, rád bych udělal i pár nesmělých kroků směrem k listu čajovému, avšak chtěl bych se vyhnout senu vyčpělému.
percy_ Percy_ 27.6.2024 20:37  6226
:-D Ta je parádní.
judith Judith 27.6.2024 20:26 - Úvodní stránka (17:14) 6225
Možná bych druhou konvičku užila...
Kittea
olias Olias 25.6.2024 18:34  6224
Momentalne muzete zkusit krome Trezalky a Materidousky taky Tuzebnik Jilmovy, zrovna ted je vsude. A je to dost zajimava bylina, prirodni Aspirin! V kombinaci s Lipou a Bezem ho byva pri nachlazeni a chripce treba..
olias Olias 25.6.2024 18:28  6223
Byliny jsou skvele v tom, ze si je clovek muze sam nasbirat. A vetsinou to povazuji i za nezbytne, protoze chutove jsou mnohem lepsi, nez kupovane.. Ale tak nejak je potreba neco o nich vedet a mit chut je i zkoumat. Je to o dost narocnejsi , nez caj v tom, co vsechno je potreba tomu dat..

percy_ Percy_ 25.6.2024 15:11  6222
Co si vzpominam, tak Olias na snizujici se kvalitu DJ upozornoval jeste v dobach, kdy jsem jeste caj mohl pit. :-)
judith Judith 25.6.2024 15:06 - Úvodní stránka (17:14) 6221
Percy_Tak to jsi s Darjeelingem zažil šťastné období, dneska je mnohem složitější najít opravdu dobrý. Olias mi to podrobně vysvětloval, myslím ještě v Hudebním klubu, něco možná i tady. Zkus pohledat, s takovým slovem to půjde snadno.
percy_ Percy_ 25.6.2024 14:14  6220
Nicmene abych jen netruchlil nad nerozlitym cajem, zkusim nejake necaje. Bylinky. To by tez mohlo byt zajimave.
percy_ Percy_ 25.6.2024 14:06  6219
JudithTo bude asi tim, ze piti caje je casto obradni zalezitost. Je tam tedy i nejaky presah, ktery az tolik nesouvisi s slozitosti pripravy. No a neco z toho zjevne doputovalo z Asie az k nam. Ale chapu, ze to na nekoho muze pusobit treba snobsky. Mne to vzdy prislo kouzelne, ale opet se jedna o oblast, o ktere vim tentokrat uplne prd. :-)

Jaky caj jsem mel nejradsi... Tezko rict. Pamatuju si, ze nejkrasnejsi cajove obdobi bylo, kdyz k nam doputovala jarni sklizen Darjeelingu. Vzdycky jsem toho co nejvic ochutnal. Kazdy caj byl uplne jiny, to me na tom vzdy naprosto fascinovalo. Ty nejlepsi ve mne vzdy probudily totalni euforii. Gejzir chuti a vuni. Neco nepopsatelneho.
judith Judith 25.6.2024 13:53 - Úvodní stránka (17:14) 6218
Percy_Právě že chuť je relativní - v určitých mezích, které jsou obvykle vypsané na sáčku. Ale úplně přesně se zvenčí a předem určit nedá. Každý si musí najít to svoje, přičemž ono hledání zas není tak složité. Přijde mi, že se kolem čaje někdy dělá zbytečný opar čehosi nebetyčně vznešeného. Jasně že člověk nechce ublížit kvalitnímu čaji, jasně že spousta lidí má zkušenosti mnohem větší a věřila bych jim. Ale tím by se nikdo, koho to láká, neměl nechat odradit od vykročení na cestu.

Nicméně souhlasím, že nás tady ti kafisti zbytečně rozptýlili :-) Psal jsi, že už čaj nepiješ. Jaký jsi měl rád?
percy_ Percy_ 25.6.2024 13:37  6217
Judith"Čaj můžeš nechat zalitý minutu nebo dvě a pořád bude dobrý, to je obrovský manévrovací prostor."

Za prvé, že bude "pořád dobrý", to je hodně relativní. Někomu už třeba chutnat nebude. Někdo jiný může mít jinak nastavenou toleranci pro to, co je ještě dobré nebo jak se jeho představa protíná s výslednou realitou. Navíc u takového zeleného čaje je minuta či dvě často smrtící. Mně tedy trpkost nikdy nevadila, někdy jsem ji dokonce vyhledával, ale dovedu si představit, že někdo jiný by takový přelouhovaný vietnámek raději vylil.

Že to není raketová věda... no, asi tak úplně není. Ale možná by mě nějaký profi čajovník vyvedl z omylu. Já hlavně nerozumím tomu, proč se o tom vůbec bavíme. :-) Co na tom, že to třeba není tak složité jako příprava kávy? Nic z toho pro mě nevyplývá.
judith Judith 25.6.2024 13:21 - Úvodní stránka (17:14) 6216
Percy_Čaj můžeš nechat zalitý minutu nebo dvě a pořád bude dobrý, to je obrovský manévrovací prostor. Intuice není neznalost, spíš nevyslovená zkušenost. Není nad tím třeba složité bádat, ale časem si člověk vypěstuje odhad. A najde to svoje, co mu vyhovuje. Čaj byl moc trpký - příště ho nech louhovat kratší dobu. Byl moc slabý - příště ho dej víc... Není to raketová věda.
percy_ Percy_ 25.6.2024 12:53  6215
Judith"Příprava čaje je hodně intuitivní, snese poměrně široké rozpětí, jen bude pokaždé trochu jiný."

Ale to přece není tak docela žádoucí, ne? :-) Resp. to rozpětí sis tak nějak určila sama tím, že je ti to víceméně jedno.
judith Judith 25.6.2024 12:08 - Úvodní stránka (17:14) 6214
DutchJestli máš ozkoušeno, že ti tohle vyhovuje, prima! Já bych se opařila. A do Pu Erhu ti též nepolezu :-)

Našla jsem díky této diskusi po několika letech zahálky využití pro televizi. Krásně před ní vypadá zapálená vonná tyčinka (vyhrabaná též po dlouhých letech - ještě mám někde bílou šalvěj na očistu prostoru...), jak se proužek dýmu kudrnatí.

[ 2023 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt