Azorské ostrovy, část prvníDostala jsem od milé duše na ochutnání čaj z jediného místa v Evropě, kde se pěstuje. Porcované sáčky jsou zde prý k dostání všude, je to základní běžný nápoj místních. Ochutnala jsem už po jednom od každého, byla i první konvička sypaného čaje. K tomu nemám bližší informace. Lístky jsou téměř černé, hrubší, nepravidelné, nalámané včetně větviček. Čaj byl koupený přímo u plantáží, foto od cestovatelky:
Zelený mě moc nezaujal, černý potřebuje vydatnější výluh, v tuto chvíli bych řekla, že porcovaný je lepší, chutná intenzivněji. U sypaného byl lepší druhý nálev, kde jsem dala jen polovinu vody, pro řádné testování během víkendu tedy použiju celé zbývající množství. Zdá se mi celkově málo vydatný.
V tuto chvíli tedy sypaný černý čaj z modré kapsičky, zalitý vroucí vodou, louhovaný tři minuty. Nálev voní po sušeném ovoci a není ani trochu trpký, jen lehce dřevitý a také lesně medový. Výrazný (aby ne, dno začínám vidět až hodně za polovinou hrnku), ale jaksi jednoduchý, plochý. Dochuť je kovově minerální, asi se na ní podílí sůl z moře.
Jako podklad posloužil list z kalendáře od Ateliéru Kůlna. |