Kafe po studenuAntony píše "pro vychlazení", takže rozumím spařit a nechat vychladnout. Zkoušeli jste někdy někdo cold brew? Prodávají se na to podobné konvičky. Káva středně mletá, zalije se studenou vodou a nechá v lednici 8 hodin. S čajem jsem podobnou přípravu zkoušela (nic moc), u kávy zatím nemám odvahu...
Co občas v parném létě dělám, je ledová tříšť z instantního kafe. (Slušné dělá Illy, prodává se v plechovce.) Je zapotřebí tyčový mixér - nástavec se sekáčkem, a odpovídající vysoká nádoba. Do té přijde naspod kafe, aby se během přípravy nerozprskávalo, kostky ledu, cca deset, zalít vodou a/nebo mlékem, aby led byl potopený, ale ne o moc víc. Nádobu je dobré chytit shora tak, že ruka kryje prostor mezi okrajem a mixérem. Ten se nechává jen zlehka blížit k hladině a po kouskách noří, netlačit silou. Přelít do pěkného skla, široké brčko a hotovo. Velký kuchyňský robot by asi zvládl práci ještě snadněji, ale zkušenost nemám. |