Pařížské tyčinky každoročně :) Ale mám jiný recept, než dávala odkaz Tigo:
Těsto - 200 g ml. cukru, 200 g ml. vlašských ořechů, 1 bílek, 10 rozdrcených piškotů nebo 2 lžíce jemné strouhanky
Poleva - 1 bílek, 100 g cukru, 2 kávové lžičky šťávy z citronu - třít/šlehat do husté tuhé pěny. Ručně to jde blbě (pamatuju dobu, kdy jsme to hňácali metlou i půl hodiny, všichni zemdlení a furt to vesele teklo, chtělo to výdrž), ale šlehačem krásně.
Těsto rozdělím na půlky, vyválím placku, zaříznu rovně strany (zbytky zapracuju do další placky), potřu polovinou polevy, krájím malé tyčinky (rádlem nebo nožem, který pokaždé otřu).
Peču na pečícím papíru (dávám trochu od sebe, protože naskočí) na 140-150°C cca 15-20 minut. Hlídám - poleva nesmí zhnědnout, jen lehce zezlátnout. Je potřeba je nechat odležet, aby trošku zvláčněly, pak jsou krásně na jazyku rozplývavé, ale já je chroupu klidně hned. Kdo miluje ořechové, ten si přijde na své :) |