Desdichado 38818Ad fontés - K pramenům! Okyselováním sody se uvolňoval CO2, který navázaný na vodu dával ve výsledku kyselinu uhličitou malé koncentrace. Tento roztok se dle prvotní chemikálie nazýval sodovou vodou, ve zkratce sodovkou. Později byly objevena technika, která umožnila přímé sycení vody pomocí CO2 (nebylo tak nutné kapat na sodu kyselinu) a uchování této vody v přetlakové láhvi tak, aby nedocházelo k odsycení, tedy vyprchání CO2 z vody. Lahev, která toto umožňovala, zvala se lahví sifonovou. Limonáda byla prapůvodně citronáda (limon.. citron). Později došlo k významové tranzici, kdy je limonádou ovocná štáva ve vodě sycené CO2.
Existuje i mapa, která v rámci ČR uvádí geografickou hranici významu sodovky. Velmi zhruba lze řící, že sodovka ve významu sodová voda (voda + CO2) je tradiční v Čechách, zatímco na jižní Moravě došlo k tranzici, kdy sodovkou se myslí limonáda.
Ale prapůvodně byla sodovka opravdu jen a pouze "vodou ze sody". |