Jako sýrař, který s mlékem pracuje každou chvíli, nějak nevnímám, že by tehdejší a dnešní mléko bylo jakkoli rozdílné (krom těch někdejších idiotských pytlíků). Čerstvé nehomogenizované i homogenizované nízkopasterované mléko chutná stále stejně, v tomto směru se technologie nijak extrémně nezměnily. Naopak, v prodeji jsou dnes i vícetučná mléka, což za totality v obchodech nebylo (jen když někdo nakupoval přímo ze statků a JZD). Doublecream, tedy extrémně tučná smetana, za totáče nebyla vůbec, nabídka končila klasickou 33 na šlehání. Dnes jsou k dispozici i další úpravy, zejméne UHT, kdy se bleskovou vysokou pasterací vyrobí trvanlivé mléko. To má v sobě samozřejmě pozabíjené všechny mikroorganismy, takže se chová i chutná jinak. Ale to je prostě jiný typ výrobku, není fér ho srovnávat s normálním mlékem, koneckonců i dnes je v obchodech čerstvé mléko, které chutná jinak než tohle trvanlivé. Ovšem i trvanlivé má své použití. Jo a od farmářů dnes lze koupit (na vlastní nebezpečí) i nepasterované mléko, to za totáče taky nepamatuju. |