Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Lopuch, server nejen
pro botaniky

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Zahrada a zahrad ničení [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderuje Mondy.
Archiv
Bylinky a jejich lidové názvy
Svaz školkařů ČR
Dendrologie
Pnoucí rostliny
Taxonomie
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 1339 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
potvurka Potvurka Žít a nechat žít... 27.3.2013 16:41  2904
Magiee díky moc :o) Pokusím se ;o)
Když budu ty rajčata dávat na zahradu, po zmrzlých, poradil nám kamarád velké kýble a do toho zeminu smíchanou s koňským trusem, zkoušeli jste někdo? Prý jdou pak tajská úžasně....jen se chci zeptat na poměr, aby třeba toho hnoje nebylo moc....
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 27.3.2013 11:03 - Oblíbené kluby (14:36) 2903
zblunce [2902]: V kuchyni to rychle vysychá a je to strašně náchylné na různé breberky.
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 27.3.2013 10:58  2902
Anka [2901]: to jo, rikam si, ze asi v kuchyni necham keramicky set petrzelka, bazalka, pazitka - a ostatni pujde ven...
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 27.3.2013 10:16 - Oblíbené kluby (14:36) 2901
zblunce [2900]: Když máš šanci do země, určitě bych zavrhla to okno (truhlík).
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 27.3.2013 09:50  2900
ja hlavne vymyslim, kam je "usadim", jestli ven do volne hliny na zahonek, nebo domu na okno nebo se mi moc libi tohle, ale nevim, kam to na zahrade dat :-)
free 27.3.2013 09:02  2899
bacha, ale máta je šílenej plevel... musí se neustále umravňovat. :-)
maggie Maggie You dont know what you have - untill you lose it 26.3.2013 16:12  2898
Pokusím se něco sepsat...

Hrášek je hlavně důležité vysit vcas, pak se muze sklízet i třikrát ročně. Jsou dva základní druhy, drenovy a cukrovy. Drenovy se sklízí na semínko, vyloupava se. kuličky se mohou oblansirovat a zamrazit. Cukrovy se konzumuje celý včetně lusku, který je křehký a bývá bez pergamenove vrstvy a vlákna.
Brzký vysev také méně podléhá červíkům a plísní.
Odrudy jsou klasické drenove např. Zázrak z Kelvedonu, cukrové třeba Ambrosia a Sugar Bon.

Červenou jarní cibulku se chystam letos prvně, mám koupenou odrudu Rossa di Firenze.
http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/a92/a92ea357a8c70fab5ec33676ceaa4ef4.jpg

Tesim se jak malá na hrášek ;-) jinak klasická cervena odrůda cibule je Karmen, je výborná a dobře skladovatelna, jemné chuti. Ale to je cibule kuchyňská, ne jarní.
Jarní cibulky se pěstují že semena, kuchyňské odrudy se mohou ze semena ci sazecky. To je loni vypestovana malá cibulka, výhodou je trochu zkrácena doba do sklizně, ale letos budu zkoušet ze semena, delsi doba mi nevadi a je větší výběr odrůd než jen Vsetana a Stuttgart.

Cervena řepa se pěstuje hrozně jednoduše, jen je třeba vysit ne moc hustě a případně vyjednotit na jednotnou vzdálenost. Seminko řepy je vlastne souplodi, takze z jednoho muzou vyrůst 2 az 3 rostliny. Takze jednotit. A brát mladé bulvy, pečené s rozmarynem a servirovane jako příloha k masu zakapane zakysanou smetanou :-)

Bylinky: muzes si doma vysit bazalku, případně v parenisti. Existuje mnoho variací, nez jen klasická. Rozmaryn se lépe mnozí rizkovanim, že semena trvá 2 roky a je to docela náročné. Pak třeba nenáročná je saturejka, majoranka se dá koupit jako sazenice, rozmaryn také. Tymián je podobný majorance, lze ze semena ci sazenice, je pak trvalý, muzes ho nechat na zahonku. Muze sice vymrznout, ale kdyz se okryje, tak nam prezimuje bez problémů.
Salvej je trvalý keř. Kup sazenici, pak ti poroste jako kerik dlouhá léta. Pak mě napada ještě pelynek, neboli estragon. Ze semena jde v pohodě.
Mata ci medunka je taky nenáročná.
Do bylin se ještě dá zařadit petržel kudrnka ci plochá.

S turinem zkusenost nemam, tam neporadim, ale je to myslim příbuzný kedluben a ostatních brukvi, a to není nic náročného.

Maliny se pak musí po odplozeni sestrihavat. Existují druhý plodici v létě a pak remontantni, ktere mají hlavní sklizeň v zari. Imo jsou daleko lepší a mají vyšší výnosy. A v zari ta letni chut dost potěší ;-)
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 26.3.2013 11:07  2897
tak ja bych letos rada hrasek, cervenou jarni cibulku, cervenou repu a turin... jo a pridat maliny a spousu bylinek :-)
nejake tipy? hlavne na ten hrasek a pripadne bylinky :-)
maggie Maggie You dont know what you have - untill you lose it 26.3.2013 09:12  2896
Zdravím, zahradničím sice jen pár let, ale moc mě baví pěstování zeleniny. Pokusím se poradit, co jsem načerpala.

Sadbu můžeš předpěstovat, nebo koupit v zahradnictví, případně na farmářských trzích touto dobou, cca od konce dubna. Papriky a rajčata se sází ven az po zmrlzlých, někdy v půli května, někdy až koncem, dle lokality (u nás cca 500mnm to bývá tak mezi půlkou a koncem května).

Jinak kozí rohy pěstujeme moc rádi, je to vděčná odrůda. Dále mohu doporučit Korál jako pálivou chiili papričku, pálí víc než kozí či beraní rohy. Z plodovych paprik mám vyzkoušené pěstování odrůd Amy (zelená na plnění) a Lydia (kapie). Obojí jsem zatim úspěšně pěstovala bez foliovniku. Letos možná dám foliový tunel. Tu kapii je možné sklízet zelenou (tzv. Technická zralost) nebo nechat na rostline dozrát (botanická zralost červená), ale trvá to. Nicméně ta chuť za to stojí.

Co se předpěstování doma týká, papriky zkouším letos prvně. Loni jsem vypěstovala dvě odrůdy cherry rajčat.
Nejkvalitnější sadbu lze vypěstovat ve vytápěném skleníku,ale ten nemám. Tak to dělám doma, máme velký prosklený prostor v patře na jižní stranu. Úspěch silných sazenic prý spočívá ve správné kombinaci dostatku světla a správné teploty. Vhodné je jižně situované okno, ale někdo úspěšně pěstuje i na východním i jiném okně. Kdyz je světla málo, sazenice se tzv. Vytahují, jsou slabe a dlouhé, jak hledají světlo. Našla jsem fajn tip, jak to případně zlepšit - kolem truhliku dat alobal, aby světlo odrážel i zezadu a sazenice se netocily k oknu.

Papriky jsou nejnáročnější na teplotu, spolu s lilky. Pro klíčení vyžadují vysokou teplotu, 25 až 30 stupňů. Čím vyšší teplota, tím rychleji vyklíčí, při nižších teplotách to může trvat až 3 týdny. Obecně prý déle klíči chilli papričky než plodové papriky.
Rajčata tak náročná na teplo nejsou, stačí jim cca 22 stupňů ke klíčení. Také rostou rychleji než lilky i papriky.
V různých knihách a na internetu se dočteš mnoho různorodých rad, kdy co vysit. Ale vše záleží na poloze. Musí se to zkoušet a každý rok je co se počasí týká jiný,takže ani vyzkoušené nemusí platit některý rok...

Já jsem si to dle různých zdrojů a zkušeností pěstitelů seřadila takto:
1/ lilky - v mé poloze cca v první půli února, kdo má skleník seje už i v lednu
2/ papriky - únor, sklenikari leden ( sází to pak i dřív do skleníku než my ven)
3/ rajčata - nejdřív větší odrůdy, cherry staci o týden az dva déle - březen je dostačující

Ad rajčata, existují tyckove a kerikove odrůdy. Já mám raději tyčkové, musí se vyvazovat a pěstuje se jen na 1 výhon. Dorostou až 2 metry, dle sezóny se pal zastipnou, aby dozraly nasazené plody. Kerickove imho snáz podléhají plísni, protože jsou nižší a hustší. Ale letos to na jedné odrůdě zkusím.

Odrůdy v oblibě: Start - držák, chutné rajče sstřední s dobrými výnosy, rané polní
Býčí srdce (případně Beefmaster a podobná masitá rajčata) - velmi dobrá duznina, méně šťávy, velké plody, výborné na letni saláty, pěstujeme u jižní zdi s úspěchem
Cherry - např Cherola - dlouhé vijany dozravajicich cherry rajcatek, sladké
Radana - cherry hruskove rajce, sladké, velmi plodné

Chystam se letos pěstovat
San Marzano - je to sice sklenikova odrůda, ale zkusím to, je to odrůda vhodná na zavarovani, tuto odrudu používají italové do konzervovanych rajcat
Černé z Krymu - uvidime jaké bude, láká mě tmavá barva, rada hledám netradiční odrudy
Marmande - kerikova odrůda, ostatní jsou tyckove, má krásnou duzninu, tak uvidime

Ještě existují balkonove odrudy, rostou poměrně hustě a spíše se hodí do zavesnych truhliku, neboť visí dolů, mají hodně drobných plodů
Letos seji :
Tumbling Tom Yellow a Balkonzauber

Co se vysevu týká, nevím, jestli není na papriky již pozdě. Spíš bych doporučila nákup sazenic. Ale rajcata se ještě mohou vysit. Letos to zkouším do agroperlitu, protoze substrat se nekdy velmi snadno premokri a citlivé sazenicky mohou uhnit od kořenů nebo muze půda začít plesnivet. Jinak kupuji vysevni substrat pokud možno ne od no name suprmarket značky, ale třeba hostice apod... Je prostý zárodku bakterií a hub, hlína že zahrady je absolutně nevhodná, nekdo si míchá vlastni třeba z kompostu. Substrat pro vysev nemusí byt bohatý na živiny, protoze prvních pár dnů az tydnu rostlinka žije že zásob v seminku.

Agroperlit naplním do průhledné misky od zeleniny, musí mít dole odtokove dírky. Je možné použít téměř cokoliv, plastové kvetinacky od sazenic, misky od margarinu, ale je nutné udělat díry.
Tuto misku vlozim do mísy s vodou, tím agroperlit necham nasyti vodou. Vyndam, upechuju a vysevam semena. Předtím je ještě půl dne az den macim, aby rychleji vzklicila. Macim je v slabém roztoku lignohumatu, ale muze byt jen vlaha voda. Pak semínka necham trochu oschnout kvůli manipulaci, ale nesmí zaschnout. Vyseju, zasypu perlitem,na to polozim savy papír, třeba ubrousek a přes ten zaleju. Vzdy používat vlahou vodu. Misku umistim s podtackem na teplé místo. Ke kliceni není třeba světlo, ale az vzejdou rostlinky, je nutné jim dopřát co nejvíce denního světla. Na zahr. diskusích jsem dokonce viděla, že v Usa je běžné, že sazenicim svítí (nejlépe zarivkou), ale to jen, kdyz není vhodné místo se světlem a nebo v zimě kdyz je krátký den.

Ke kliceni jim muzes dopřát i vyšší teplotu, az vzejdou 22-25 by mělo stačit. Pokud máš chladno, jako ja, je třeba sazenickam nějak pritapet. Existují hrejici podložky, ale je to dost drahé. Vyrobila jsem si tedy takový box, do kterého vlozim miniparnik a pod tím topim sazenicim obyčejnou lampickou s 40w zarovkou. Teplo zespoda je nejlepší, radiator je asi fajn.

Důležitá je tedy teplota a vlhkost je třeba udrzovat, nesmí nam perlit vyschnout.nicmene drzi vodu dobře a dýchá, zatim se mí to zda fajn. Muzes použít ruzne miniparniky, pomuzou s udržením vlhkosti. Já například lilky a papriky klíčim v jogurtovaci, udrží teplotu a pod poklopem i vlhkost.

Po vzejiti se rostlinky presazuji tzv pikyruji do kvetinacku, sadbovacu nebo raselinovych sadbovacu. Ty mají výhodu, že se pak rovnou vysadí i se sadbovacem a nemusí se rostlina vytahovat z kvetniku. Případně na kliceni ještě existují tzv. Jiffy - raselinove tablety, ktere nabobtnaji a semínko v nich prý dobře klíči.

Jinak častá vec pri malinkých rostlinkach je tzv. Padání klicicich rostlin, najednou zvadnou a umrou. Je to myslim kvůli nejake hoube, je proto třeba nemít substrat premokreny, ale také nesmí vyschnout. Zahradníci proti tomu prolevaji substrat pred vysevem Previcurem, nebo se jim i zaleva. Ten nemam a agrochemii obecně tolik neholduji, tak používám růžový roztok hypermanganu. Ten působí také jako dezinfekce a rostlinky to snáší v pohodě. Je to psáno i v knihách. Případně úplně bio je hermankovy čaj. V tom se mohou i macet semínka.

Pikyrovani je pro rostlinky dobre, mohou se zastrihavat kořínky, cca o třetinu, což podpoří tvorbu mohutnějšího korenoveho systému. Zejména rajcata to posiluje. Vhodné je sazenicky sázet po rozvinutí prvních pravých listu, ty úplně první jsou delozni. A sázet třeba do jogurtovych kelímku a hluboko, az po ty lístky, protoze i stonek pak zakoreni a rostlinka je stabilnější a mohutneji roste.

Co se sázení týká, to mužů popsat az jindy. Kdybys mela nejake dotazy, zkusím zodpovědět, dost jsem toho již o pestovani přečetla a i vypestovala. Rajcata jsme meli ještě o vánocích, papriky a rajcata jsme zavarily do leča, ktere je teď jako cerstve, dokonce jsem loni vypestovala i 15 menších lilku. Mužů najít nejake fotky, jak to u nás rostlo posledních pár let.

Tak ať se dari a doufam, že mé povídání bude někomu užitečné. Není nad doma vypestovanou zeleninu.

Ps omlouvam se za tu diakritiku, na telefonu je to nekdy moc pracne.
potvurka Potvurka Žít a nechat žít... 25.3.2013 15:10  2895
Letos jsme se rozhodli že zkusíme na zahradě vypěstovat papriky (beraní rohy a podobné) a rajčata. Teď bych si to asi měla připravit doma v nějakých kelímkách jako satbu a ven se to dává až po zmrzlých že? Poradíte na co si dát pozor? Co nezanedbat a to jak u pěstění sazenic tak i potom? Jsme začátečníci.
nula nula všetko je tak, ako má byť 8.3.2013 10:28  2894
Tak už sa vytešujem. Kvitnú mi na záhrade snežienky, krokusy a hlaváčiky.
free 22.11.2012 10:30  2893
Anka [2892]: My jsme si objednali přes net, a po telef. dohodě v neděli dopo vyzvedli a zaplatili. Myslím, že jim je to jedno, protože tam bydlí :-)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 22.11.2012 10:12 - Oblíbené kluby (14:36) 2892
To jsem netušila, že tam něco takového je.

Ale otvírací doba je na prdlačku:
pondělí – pátek
7:00 – 11:00, 12:00 – 15:00
(nebo jindy dle telefonické dohody)

Leda, že bych jim zavolala a dohodla se, že se stavím v sobotu dopoledne a MOŽNÁ si za 150 Kč nakoupím :)
free 22.11.2012 09:57  2891
Anka [2890]: tady
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 22.11.2012 09:47 - Oblíbené kluby (14:36) 2890
Kde?

[ 1339 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt