Pokusím se něco sepsat...
Hrášek je hlavně důležité vysit vcas, pak se muze sklízet i třikrát ročně. Jsou dva základní druhy, drenovy a cukrovy. Drenovy se sklízí na semínko, vyloupava se. kuličky se mohou oblansirovat a zamrazit. Cukrovy se konzumuje celý včetně lusku, který je křehký a bývá bez pergamenove vrstvy a vlákna.
Brzký vysev také méně podléhá červíkům a plísní.
Odrudy jsou klasické drenove např. Zázrak z Kelvedonu, cukrové třeba Ambrosia a Sugar Bon.
Červenou jarní cibulku se chystam letos prvně, mám koupenou odrudu Rossa di Firenze.
http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/a92/a92ea357a8c70fab5ec33676ceaa4ef4.jpg
Tesim se jak malá na hrášek ;-) jinak klasická cervena odrůda cibule je Karmen, je výborná a dobře skladovatelna, jemné chuti. Ale to je cibule kuchyňská, ne jarní.
Jarní cibulky se pěstují že semena, kuchyňské odrudy se mohou ze semena ci sazecky. To je loni vypestovana malá cibulka, výhodou je trochu zkrácena doba do sklizně, ale letos budu zkoušet ze semena, delsi doba mi nevadi a je větší výběr odrůd než jen Vsetana a Stuttgart.
Cervena řepa se pěstuje hrozně jednoduše, jen je třeba vysit ne moc hustě a případně vyjednotit na jednotnou vzdálenost. Seminko řepy je vlastne souplodi, takze z jednoho muzou vyrůst 2 az 3 rostliny. Takze jednotit. A brát mladé bulvy, pečené s rozmarynem a servirovane jako příloha k masu zakapane zakysanou smetanou :-)
Bylinky: muzes si doma vysit bazalku, případně v parenisti. Existuje mnoho variací, nez jen klasická. Rozmaryn se lépe mnozí rizkovanim, že semena trvá 2 roky a je to docela náročné. Pak třeba nenáročná je saturejka, majoranka se dá koupit jako sazenice, rozmaryn také. Tymián je podobný majorance, lze ze semena ci sazenice, je pak trvalý, muzes ho nechat na zahonku. Muze sice vymrznout, ale kdyz se okryje, tak nam prezimuje bez problémů.
Salvej je trvalý keř. Kup sazenici, pak ti poroste jako kerik dlouhá léta. Pak mě napada ještě pelynek, neboli estragon. Ze semena jde v pohodě.
Mata ci medunka je taky nenáročná.
Do bylin se ještě dá zařadit petržel kudrnka ci plochá.
S turinem zkusenost nemam, tam neporadim, ale je to myslim příbuzný kedluben a ostatních brukvi, a to není nic náročného.
Maliny se pak musí po odplozeni sestrihavat. Existují druhý plodici v létě a pak remontantni, ktere mají hlavní sklizeň v zari. Imo jsou daleko lepší a mají vyšší výnosy. A v zari ta letni chut dost potěší ;-) |