Sirin: poznámka o náhražkách, kromě toho, že byla off-topic, byla i z části nesmyslná. Samozřejmě v receptu, kde je máslo, nemá co dělat margarín, protože s ním to nikdy nebude lepší a chutnější. Ale pocit, že veškeré dorty musejí být z tuny másla, už gastronomie překonala před dobrými třiceti lety. Existují nejrůznější odlehčené hmoty, které jsou dobrou alternativou k přespříliš tučným dortům. Někomu samozřejmě máslové krémy v dortech chutnají a proti jeho gustu žádný dišputát, ale jsou i jiné cesty, lehčí, díky kterým může být zákusek příjemnou osvěžující tečkou za kompletním obědem, a ne něčím, co člověka totálně dorazí až do naprosté ufuněnosti.
Moje žena má dortaření jako koníčka a občasný melouch, takže už jsem měl možnos ochutnat leccos a musím říct, že klasický máslový dort zdobený máslovými vlnovkami a růžičkami je něco, co si objednává čím dál méně lidí a když se na nějakou akci dělá více dortů různých typů, máslové i nemáslové, tak se dá jednoznačně vysledovat příklon lidí k těm nemáslovým. Speciálně v létě, kdy člověk od zákusků čeká větší svěžest.
(ale opakuju, de gustibus non est disputandum, moje nejoblíbenější zákusky jsou větrník a žloutkový řez, obojí máslové až hanba)
|