Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 7.4.2006 08:23  3792
kvitko roozAle houby. Žádnej čaj to neni. Je to kůra jednoho stromu odněkud z jižní ameriky.
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 7.4.2006 08:03  3791
rooza co by to mělo být?
rooz Rooz Za polem je les a ten je plný kostí... 6.4.2006 22:14  3790
kvitkoTo je čaj?
zuzana Zuzana Buď cestu najdu, nebo - žárovky do závitu zašroubuji obráceně. 6.4.2006 20:47  3789
Jestli je zdravý, to nevím, ale je stoprocentně výborný:)
kvitko kvitko Co mi vypadne - z ruky:-) 6.4.2006 15:48  3788
a co čaj LAPACHO, zkoušeli jste? Jak to chutná? Prý je to hrozně zdravá věc.
filozof 5.4.2006 14:28  3787
RoozZalévám ho v podstatě vřelou vodou (nebo miniumálně odstátou - 30 sec) a nejedná se o bambusový Phu-Erh.
rooz Rooz Za polem je les a ten je plný kostí... 5.4.2006 13:05  3786
FilosofNejdřív sem si říkal, že to je zase blbost, že se Pu-erh nerozvine. Pak mě ale Diegina upozornila na to, že to možná slejváš po čase, pak je pochopitelné, že se nerozvine. No, já mám doma lisovaný vynikající velkolistý pu-erh, dělám si ho do gaiwanu a lístky se mi v průběhu zalévání úplně rozvinou vždy. Ale znám pu-erh, kterej se nerozvine za žádných okolností, je to ten, co ho cpou do nějakýho toho jejich bambusu. Do něj sem v čajovně šťouchal a šťouchal a pořád nic, pak když sem se rozhodl na test prsty, zjistil sem, že je to spíš takový bláto :)
viky 5.4.2006 11:01  3785
Jo, Yunnan jsem si koupil na kolej.
Co dát do záhlaví nějakou mapku kde co roste? :-)
/Že bych si pak píchal vlaječky do mapky, co už jsem pil :-) /
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 5.4.2006 10:13  3784
Pchu-erListy pocházejí ze širokolistých čajových stromů ta-jie (Velký list), které rostou v provincii Jün-nan.
Za starých časů se sklizené lístky tohoto čaje v nůších snášely z vysokých hor ke zpracování do okresního města Pchu-er. Přímo v okrese Pchu-er, který leží na rozhraní střední a jižní části provincie Jün-nan, se čaj nepěstuje, avšak název okresu si díky tomuto čaji získal mezinárodní renomé.

http://www.expect.cz/ocaji.php
diegina 5.4.2006 10:00  3783
Filozof: podle mých zkušeností se ty malé mističky rozvinou úplně. Je to věc přípravy. Když to sliješ po minutě, tak to samozřejmě je něco jiného, než když to sliješ po pěti minutách a když pak uděláš třeba ještě 3 zálevy á 3-5 min. (pravda, ten třetí už je spíš obarvená vodička, ale taky má něco do sebe). Ten čaj rozhodně vždy končí jako typická lístečková záležitost rovnoměrně rozložená po dně,vyždímaná chutově po poslední kapičky, které jsem schopna, ne jak o stále kompaktní hrouda. Takže vyšší spotřeba rozhodně u mě není problém:D

ad puerla: já se poprvé setkala s názvem pu-erh la, překládaný jako "Budhova miska nesmrtelnosti". Vzhledem k mé znalosti čínštiny a jiných východních jazyků jsem to tudíž považovala jen za další barvitý překlad a dál jsem po tom nepátrala. Jenže od té doby jsem narazila na vícero malo-mističkových pu erhů a dost dobře nevím jak co pojmenovat, když přijde na vlastní koupi na různých místech. Každý si to pojmenuje jinak a když chci dostat tu stejnou věc, tak zrovna moc jistoty nemám. Ale to se ještě nějak časem dořeší. Netlačím na to.
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 5.4.2006 09:33  3782
Hm. Čínský jsou dobrý.
filozof 5.4.2006 08:56  3781
HradecTak to dopadlo neslavně. V oblíbeném krámku s keramikou sice neměli toužené Nepály, ale zato spoustu skvělých plechovkových čajů ve vyšších tonážích. Stálo mne to 1380... :-)
Ale ze sběratelského hlediska mám radost.
Včera jsem z nich ochutnal první - Bai Mu Dan a skutečně je vynikající! Za ty prachy super. Nepolámané velké lístky. Chuť výborná - výrazná. Země původu - Čína.
filozof 5.4.2006 08:53  3780
DieginaPodle mých zkušeností - když Phu-Erh nerozrobíš či nenastrouháš, naprosto se nerozvine (zůstane vcelku). Navíc je jeho spotřeba několikrát vyšší.
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 4.4.2006 23:36  3779
:D
samurai samurai duší i tělem, ve stavu bdělém.. - shop 4.4.2006 23:22  3778
a mě konečně v Dobré čajovně vysvětlili jak vznikl název Puerla pro mističkový puerh :)
To prý tam došel kdysi nějaký laik co si špatně přečetl naškrábaný text puerh a začal se s nimi přít, že chce koupit čaj puerlu.. no dopadlo to nakonec tak že rezignovali, dali mu puerh v malých miskách co chtěl a napsali na pytlík Puerla... a od té doby se ten název u nich tak rozšířil, že to všichni ví, cože je Puerla :)

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt