Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Lopuch, server nejen
pro botaniky

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
filozof 16.4.2006 17:07  3906
VikyČervený čaj je čínské označení pro to, pro co my používáme "černý" - tedy plně fermentovaný. Takže červený čaj mezi čajaři znamená čínský černý čaj.
Modrý neexistuje.
Žlutý čaj je jednak historické označení pro nejlepší zelený v Číně - žlutý proto, že patřil císaři jako daň. Císař je žlutý (jako všichni číňani :-)) a proto císařské věci se označovali jak žluté (ekvivalent našeho královské).
No a žlutý čaj je také název pro speciální, velmi drahou sortu čínského nefermentovaného čaje, která se k nám dovezla poprvé tuším v roce 2001. Ale chutí ho od špičkového čínského zeleného asi nepoznáš.
Bílý čaj - chutná jinak než hnědý, jinak než černý i jinak než zelený. Ale velmi záleží na tom, zde je trochu fermentovaný, nebo vůbec. Pokud vůbec, pak je otázkou, kdy ho nazívat bílým a kdy zeleným - tentýž konkrétní čaj je jednou v nabídce či literatuře nazýván bílý a někdy zeleným.
V podstatě za bílé 100% považuj v ČR jen Show Mee a Bai Mu Dan (= Pai Mu Tan).
Dále Ti věc komplikuje Baozhong - fermentací mezi zeleným a polofermentovaným (=hnědým, =oolongem, =žlutozeleným), který bývá fermentován třeba právě tak málo, jako některé druhy bílých.
K bližšímu doporučuji literaturu.
grendal 16.4.2006 15:54  3905
ale u tech bilych caju ti doporucuji, abys pred tim, nez je zacnes pit, proplachl usta cistou vodou.
viky 16.4.2006 15:23  3904
Já vím, ale tak zhruba ať vim o co jde, oni to kolikrát moc nepíšou. Tak jo, dík, zkusím ;-)
olias Olias 16.4.2006 15:19  3903
Jinak těžko poznat,co pro těbe bude fuj nebo mňam....TO musíš sám.-)
olias Olias 16.4.2006 15:18  3902
VikyŽlutý čaj je jen podružné označení..,nejlíp ho vynechat.
Červený čaj je černý čaj..
Bílý čaj musíš určitě vyzkoušet..Doporučuju Bai Hao Yin Zhen,nebo klasiku Pai Mu Tan..moc se jich sem nevozí
Modrý čaj,to je taky nějakej výmysl..
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 16.4.2006 15:05  3901
modrý čaj slyším prvně...
viky 16.4.2006 14:59  3900
Dotaz. Jak chutná žlutý čaj, bílý čaj, modrý čaj a červený čaj? :-) Já bych to nědky rád zkusil, ale zas nechci riskovat, že to bude fuj.
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 15.4.2006 14:11  3899
Já nevím, viděl jsem to jen u nás :)
corwex 15.4.2006 12:07  3898
První letošn důvod vyrazit na chatu - dá se to sehnat i v okolí, nebo je to specialita nějakého podniku?
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 15.4.2006 00:25  3897
Pro Filozofa: Je to čaj, co se jen tváří jak pivo, žádný alkohol. Zajímavý, že je to i studený :)
viky 15.4.2006 00:24  3896
Správně, souhlas
tuvok07 tuvok07 Jste z kraje Vysočina nebo tam jezdíte? - Pokud ano, pojďte sem! 15.4.2006 00:24  3895
Jo a setkali jste se už s věcí nazývanou čajové pivo? U nás v Jihlavě to dělají a má vypadá to jako černý pivo, má to i pěnu :) Spíš taková srandička, ale je to výborný. Zajímalo by mě, jak se to dělá.
diegina 14.4.2006 23:50  3894
Čas od času vymýt glazovanou konvici kyselinou citronovou mi radil i čajovník z Chajovny. Je to celkem normální praxe, zvlášť když jednu konvičku používáš na více čajů (ne každý si může dovolit mít doma nějakých dvacet a více konviček, na každej čaj či omezenou skupinu podobných čajů jednu) Já mám jen dvě a z toho jen jednu glazovanou, kterou používám na vše od zelených přes černé po ovocňáky a to jen proto, že tu druhou mám zabranou na oolongy. Přirozeně konvičku neglazovanou vyplachuji jen vodou, to dá rozum. Saponát mi nechutná.


Jo a nevím, kdo to tady psal, jeslti filozof nebo krecik, ale pokud jste někdy byli v nějaké vyhlášené brněnské čajovně, VŽDY tam je velká část lítku věnovaná i NEČAJŮM (takto označené), které pak byly dále specifikované jako sahlep, roiboos, maté, bylinkové ČAJE a ovocné ČAJE(v létě snad i na dvě či více stránek,když nabízí i chlazené). Takže upřímně řečeno, jděte si s tím svým puntičkářským označením někam. Všichni ví, že to není čaj ve smyslu pravých čajových lístků, ale samo slovo čaj je mnohem obecnější označení zahrnující i ovocňáky a bylinkové čaje. Když si chceš dát třeba sahlep, nebo Pouštní dunu či maté, půjdeš přece do čajovny a ne do sahlepárny či mátovárny či jiných nesmyslů. Prostě všichni víme, o co jde a jak to je, tak by bylo fajn, kdyby se s tím názvoslovím přestalo prudit. To je podobné jako se sójovým masem. Taky to zvíře v životě nevidělo a přesto se tomu říká sójové maso. Český jazyk je docela pružný, nemá smysl ho za každou cenu svazovat jen kvůli tomu, aby se uspokojilo něčí ego, když ze sebe dělá machýrka s názvoslovím, aby si pak při nachlazení stejně dal šípkový ČAJ. Protože tenhle spor se dá hnát dál ad absurdum. Třeba to, že bylinkové čaje(či odvary, prudilové) vlastně nejsou všechny zdaleka opravdu bylinkové, protože spousta věcí je ze stromů a keřů a to nejosu byliny ale dřeviny a tak když si dám lipový čaj, tak si vlastně nedělám bylinkový čaj, ale dřevinový.

Takže stručně shrnuto pánové, je mi jedno, jak tomu VY říkáte, hlavní je, jeslti mi to chutná a jestli mi čajovník rozumí, když si to objednám. Kvůli pár lidem si žíly trhat nebudu.
kregan 14.4.2006 21:29  3893
Amundsen Green teaTo sem dneska viděl v Delvitě.
Že by konečně vodka pro milovníky čaje? :)))
kregan 14.4.2006 21:13  3892
To já barbarsky jednou za čas proženu konvičku myčkou a řek bych, že to na chuť čaje velkej vliv nemá.

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt