Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Tolik rozruchu
jen v Lopuchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
samurai samurai duší i tělem, ve stavu bdělém.. - shop 30.5.2006 19:03  4097
No aspoň že sem pobavil se saunou .-)
Jinak k senchi - můj postup je takový, že naliju z konvice horkou vodu do šálku, z něj do skleněné konvičky a tou lehce hýbu a přikládám na ní ruku do doby, než mě nepálí, pak vodu sleju do druhé skleněné konvičky a do té vyhřáté nasypu na dno senchu a potřepáním konvičkou ji rozprostřu po dně. Pak chvíli čuchám tu skvělou vůni a pak ji zaliju nazpět vodou, lehce zamíchám konvičkou proti světlu a jakmile se voda zbarví do lehce hráškové zeleně, sleju přes jemné sítko do šálku, vypiju, druhý nálev naleju vodu už do té druhé skleněné konvice a z ní do té první s čajem, zamíchám delší dobu, sleju a třetí nálev zalévám už přímo z té rychlovarné konvice (vypnuté při prvním nálevu) a nechávám to odstát tak min. Čtvrtý nálev už zpravidla zaliju znovuohřátou skorovřelou vodou do plné konvičky a pak už z ní pomalu odlévám přímo do šálku a piju..
gormie 30.5.2006 17:36  4096
No jo, asi máte pravdu. Ono se to stejně nikdy nedá trefit přesně, množství vlastně odměřuju jen tako od oka.
olias Olias 30.5.2006 16:47  4095
Navíc třeba při degustacích v Darjeelingu a Nepálu se používá jediný a tentýž způsob bna jakýkoliv čaj..

2,5 g na 1,5dcl ..--5 minut!!!

:-)
olias Olias 30.5.2006 16:45  4094
Jo taky myslim,že je to úplně jedno.Experimentům se nebránit ba co víc,každý nový čaj zkusit připravit různým zbpůsobem,hlavně co se vody týče a pak už si ten správný člověk prostě zapamatuje.Já například používám krátké nálevy,filozofovi to chutná až po čtyřech minutách..no a?Navíc třeba ČERNEJ Assam od Kláska dělám po radě kamaráda taky jako zelenej a pak je sladkej,no úžasnej..Když jsem ho zalil kilem a nechal zhruba 2 minuty,tak už se tů vůbec nadalo pít..
filozof 30.5.2006 15:43  4093
PřípravaCo si mám pamatovat, když se návod u každého výroce liší?
Senča je klasický zelený čaj a jako takový je většinou zaléván (a doporučován zalévat) 50 - 70 st vodou. Podíváš-li se ale na návod na balení, máš tam zalít 1 minutu vroucí vodou.
A tak je to se všemi. Proč si to tedy pamatovat?
Navíc - kouzlo přípravy je i v tom, že pokaždé dáš trochu víc/méně čaje a trochu déle/kratčeji necháš louhovat a je asi škoda toto kouzlo kazit...

Pokud je někdo takový fajnšmekr, že u každého z desítek čjů má přesné množství, teplotu a čas, pak chápu, že si to musí psát. To bych ale doporučoval sešit - aby se mohl k přípravě vrátit i po delším čase (při koupi čaje, který už kdysi měl).
krecik 30.5.2006 15:00  4092
Gomie: Nebude to víc než 10 způsobů přípravy. To neni moc.
gormie 30.5.2006 14:55  4091
Dutch: Já jsem si na maté pořídíl klasickou kalabasu, ve které maté i zalévám. Běžně se doporučuje luhovat 3-5 minut, ale je možné nechat lístky v nálevu napořád - ostatně proto se maté pije bombilou, což je vlastně "brčko se sítkem".
dutch Dutch 30.5.2006 14:25  4088
Jen se chci zeptat jaké máté zkušenosti s Maté, poslední dobou ho piji velmi často. Připravuji ho jak klasický zelený čaj.
gormie 30.5.2006 14:15  4087
Krecik: Já si taky zespoda lepím taháky. Pravidla podle typů čaje většinou fungují, ale jsou vyjímky. Kromě toho je třeba si pamatovat, kolik nálevů čáj snese. To už je přece jen trochu moc informací. :)
krecik 30.5.2006 14:02  4086
Neviathiel: Dózičky mám popsaný zespoda jmnény čajů. Ale i kdybych neměl, od pohledu poznám, o jaký typ čaje se ejdná a pdole toho volím přípravu. V postatě máš jen zelené, černé, bílé čaje oolongy. Na to moc paměti netřeba;)
neviathiel 30.5.2006 13:59  4085
Souhlas... ale souvisí s tím věc, co mě zajímá. Pokud skladujete čaj v dózičkách, jak si pamatujete, na kolik a jak dlouho se který louhuje?
krecik 29.5.2006 09:55  4084
Já bych tuhle debatu zapích. Někdo používá hodinky, někdo teploměr, někdo počet přelití emzi konvicemi a někdo zas ruce. každý dle své libosti.
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 29.5.2006 08:25  4083
SamuraiStostupňový vzduch v sauně tě sice nespálí (potíš se), ale zkus si tam sáhnout na něco kovového. Když strčíš ruku do vody která má 85°C tak se opaříš. Hliněná konvička naplněná horkou vodou se ohřeje tak na 50~60°C a na tom se dá ruka udržet.
olias Olias 27.5.2006 15:06  4082
samuraiaj...,ty seš muj kluk....-)
krecik 27.5.2006 10:25  4081
Samurajův argument vůnes úsměšný není. on nestrká ruku do vody, ale pokládá jí na konvičku kerážto má tepelnou vodivost menší než voda tak ajko má vzduch v sauně...

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt