Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Tolik rozruchu
jen v Lopuchu

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
olias Olias 5.6.2006 13:21  4112
..ale moc bych jí nepřevařoval...vypínám konvici jak začnou jít velké bubliny,vůbec je dobré mít při tom dovařování víko otevřené..
gormie 5.6.2006 13:19  4111
Přesně tak, voda musí vždycky projít varem.
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 5.6.2006 12:50  4110
DutchVařit - chladit
dutch Dutch 5.6.2006 12:49  4109
gormieDík za info o mate.

Jen jsem se ještě chtěl zeptat, jestli by se měla voda vařit a až poté nechat vychladnout na "správnou" teplotu, nebo by mělo dojít k ohřátí jen na "správnou" teplotu. Myšleno všeobecně, ne jen mate.
filozof 5.6.2006 11:16  4108
HissunJá nikde nikdy nečetl, proč by plast čaji vadil. Používám lžičku taktéž. Není to moc estetické, ale...
krecik 4.6.2006 18:58  4107
Filozof: Mám pocit, že čaj zasucha s kovem nereaguje.
hissun 4.6.2006 16:33  4106
Grendal. No jasan, bezva způsob kam med rvát. Černej nebo ovocný louhy. Ad ta plechovka - no jo, to je fakt. už jsem sice stačil zapomenout proč ten kov ne, ale mám to v těch plechovkách prostě natvrdo nasypaný. Ale hlavně že nabírám plastovou lžičkou. Nějak mi to poslední dobou nemyslí :o))
grendal 4.6.2006 15:52  4105
skousel nekdo caj s medem?
filozof 4.6.2006 15:49  4104
HissunVzduch - nevím. Předpokládám, že vakuové balení se nedělá jen pro parádu. Ale osobně nevím.
Důležité je ale nenechat čaj se stýkat s kovovou stěnou plechovky.
gormie 3.6.2006 17:11  4103
Hissun: Doporučuje se čaj balit, jinak časem ztrácí část vůně (a chuti). Já mám plechovky taky, ale dávam do nich čaj v mikrotenovém sáčku. Ideální jsou taky ty dózy se zabroušeným hrdlem.
hissun 3.6.2006 16:05  4102
Filozof: no, to bude tím, že já zatím jsem firemní plechovky i s názvem čaje nekupoval, jen jednu kdysi dostal a z určitých důvodů se jí zase zbavil. Takže používám obecné motivové tedy bez nápisů s názvem čaje a podle nich to trochu rozlišuju. Třeba určité se hodí na čínský čaj a spíš jakýkoliv mimo černého, něco zase standartně používám na Indii, Vietnam atd. Nápisy zespodu pak nejsou tak hrozné na pohled jako zezhora/zboku a zjišťovat název čaje také nemusím úplně vždycky, něco poznám i podle váhy čaje :o). Používám kancelářské samolepky, na které píšu tužkou pro snadnější přepisování. Do těch "škatulek" pak můžu zařadit jakýkoliv právě koupený čaj. Podle vzezření pak už v podstatě je to jednodušší díky informaci o použité krabičce :o) Momentálně teda ještě neplatí ta věta o jakémkoliv koupeném čaji, neboť se škatulkami sem tak na 60 procentech a něco mám pořád v sáčcích, navíc jde o větší piksle (resp střední) a budu tedy ještě brát menší a ty úplně nejměnší na kavlitnější a dražší sorty, co zase až tak běžně nepopíjím.
Spíše dotazové - jak moc čaji vadí vzduch při skladování, resp nakolik je to poznat? Příklad - čaj v zpoloviny naplněné plechovce a čaj v naplněné plechovce, oba stejnou dobu. Má malý nebo velký smysl čaje zabalovat do celofánzu, aby jak čaj v plechovce ubývá, bylo ho pro něj jakoby "stejné množství"?
filozof 3.6.2006 10:38  4100
HissunNázvy čajů jstě ano - já je mám na víčkách. Jen nemám plechovky (plechovka má na sobě napsáno, co za čaj a od které firmy to je - nepotřebuje další popis), ale ve skleněných zabrušovaných dózách z tmavého skla. A přiznám se, že pamatovat si podle vzezření všechny čaje v nich je nad mé síly. Např. černý Assam, dva-tři Ceylony, indonézský, Keňa a nějaké čínské - ypadají na pohled stejně...
hissun 2.6.2006 18:39  4099
No a pravě na to testovaní a zkoušení sem chtěl vedět kde v Brně by se dalo sehnat vhodný teploměr... :o) Akorát se to nějak zvrhlo.
Taky jsem pro názvy čajů zespoda na plechovkách - ne že by se to nedalo poznat, ale nemusím to pořád otvírat :o)
viky 1.6.2006 00:29  4098
To by mě snad ani nebavilo takový procedúry. ;-) Já to beru od oka, ale snažim se cca dodržovat příslušné návody, ono tam nejsou jentak z legrace.

Jinak ten Pai mu tan mi přijde skoro bez chuti i po dlouhým louhování, maximálně první nálev ujde. Rád jsem bílej čaj zkusil, ale ais zůstanu u zelených.
samurai samurai duší i tělem, ve stavu bdělém.. - shop 30.5.2006 19:03  4097
No aspoň že sem pobavil se saunou .-)
Jinak k senchi - můj postup je takový, že naliju z konvice horkou vodu do šálku, z něj do skleněné konvičky a tou lehce hýbu a přikládám na ní ruku do doby, než mě nepálí, pak vodu sleju do druhé skleněné konvičky a do té vyhřáté nasypu na dno senchu a potřepáním konvičkou ji rozprostřu po dně. Pak chvíli čuchám tu skvělou vůni a pak ji zaliju nazpět vodou, lehce zamíchám konvičkou proti světlu a jakmile se voda zbarví do lehce hráškové zeleně, sleju přes jemné sítko do šálku, vypiju, druhý nálev naleju vodu už do té druhé skleněné konvice a z ní do té první s čajem, zamíchám delší dobu, sleju a třetí nálev zalévám už přímo z té rychlovarné konvice (vypnuté při prvním nálevu) a nechávám to odstát tak min. Čtvrtý nálev už zpravidla zaliju znovuohřátou skorovřelou vodou do plné konvičky a pak už z ní pomalu odlévám přímo do šálku a piju..

[ 3493 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt