Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Já Vánoce juchuchu
oslavím na Lopuchu!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
alchymista 28.6.2008 10:29  12006
Joshua [12005]: fuj, zrovna jím pepřenky a ten tvůj vlašák mi moc nedodal. Možná dneska ještě napíšu knihu, to se klidně může stát :)
joshua 28.6.2008 10:23  12005
nanuferpokia¾ sám uvarím nejaké indické jedlá, což sa kludne moze stat ked na ne dostanem chut, tak mi ver, ze milerad vyzkusam mnoho zahranicnych aj nasich receptov, pokial sem verejne napisem nejaky recepis. Ale ani jeden nebudem upravovat na ceske alebo sloveske suroviny. Kde sme :-) Bud chces indicku alebo inu narodnu kuchynu, alebo "českú "čínu"" :-) ... at ješ čo ješ, stejne zvracias vlašák :-)
Bud suroviny zozenies kupis alebo mozeme rovno varit bryndzove halusky (milujem ich)
Nepoznam nieco take ako "ceska india" a podobne.

... a nemyslel som to tak, ze ste nevdacny, to vobec nie, len som si (mozno podla vas) drzo dovoli podotknut, ze skusenost sa v ziadnom pripade neda preniest a tak kazdy si musi vysolichat veci sám. K tomu som citil v prispevku Maudenky, ze ma nejaky problem, ktory ale ja riesit nehodlam.
Naviac, zahranicne recepty pokial pochadzaju od zdroja kde je jasne ze sa tomu ludia venuju, su minimalne velmi dobre startovacie know how.
Stovky receptov, som sam tak vyzkusal a doladil podla seba... takze ani ten "osvedceny" nieje nikdy "osvedceny" pre kazdeho. Niekdo zmrví aj prazenicu a bude nadavat ze je spatny recept, pokial bude varit len podla receptu. Varenie nie je automatika. U toho sa musi zit, citit a mysliet. :-)

A dakujem za nakopnutie moznosti pisat v slovencine, je to prenadherny a kludny jazyk. :-)

Majte pekný dník koťátenká.

P.S. Ked budem mat zaujimavy recepis tak ho sem trebars vlozim... v pohode.
alchymista 28.6.2008 10:21  12004
Indie to možná nebude, ale je v tom hodně kari :)
Na oleji se orestovat kuřecí nebo vepřové se spoustou cibule, paprik a rajčat, dobrej je i pórek. Osolit, přidat kari (hodně), možná trochu pepře a určitě loupané mandle. Podává se to s rýží, není nic jednoduššího a je to moc dobrý.
nenufer 28.6.2008 09:56  12003
Maudeked sa tu objavi Marienka tak ta ma nejaky celkom dobry recept na Indiu (myslim) ktorou ma u seba nakrmila a bolo to jednoduche. Lenze to bolo bez masa a to uplne nesadlo mojej drahej polovicke :-)) (Marienka prepac ale ed ho poznas :-))
nenufer 28.6.2008 09:55  12002
Joshuanapisal si nam tu krasny prispevok ale uplne mimo temy a nasich zvyklosti. Na kazde varenie clovek potrebuje nejaky napad a to bolo to co tu hlada Maude. Googlit tu vieme skoro vsetci ale ked najdem nieco pre niekoho druheho nepovazujem to za stratu svojho casu lebo to bud nerobim alebo ponuknem nieco co ten druhy prehliadol a ja viem ze toto mne sadlo.
Navyse varit podla zahranicnych receptov sice moze byt fajn ale casto potom nesedia suroviny a preto je ovela jednoduchsie orientovat sa v tych co su pisane cesky a vecsinou su aj prisposobene nasim surovinam.
Nikto tu nehlada ziadne michelinske recepty, skor osvedcene napady inych uzivatelov. Keby si napisal nejaky konkretny recept bolo by to ovela lepsie ako vypisovat tu podobne siahodlhe elaboraty o tom ako sme nevdacny.
Ale chapem ze vzhladom k faktu ze si sem zacal prispievat pred tromi dnami netusis ako to tu chodi. Len mozno by bolo dobre kuknut si trosku historie aby si vedel v akom style su tu diskusie vedene.
joshua 28.6.2008 09:48  12001
vinylted mam trochu cas a tak to chci jeste napsat - vcera jsem udelal dve varky te zelene zmrzliny. Jednu s Virgin Matcha Green Tea a druhou s nejakym "normalnim" cajem Matcha.
Obe jsou podle me skvele, ale ta s tim lepsim cajem je sytejsi a plnejsi. Do jedne jsem pouzil zakysanou smetanu a do druhe hustou sladkou smetanu. Oboji ma sve klady. Nutno vyzkouset. Ale asi budu delat obe verze a davat jeden kopecek "takovy" a hned vedle druhej "makovy".
Ozdobene cerstvou matou a malinama a pokreslené stavou z brusinek je to malý orgáč. :-)
Pokusim se to dneska nejak vyfotit kdyz mi zbyde cas a zmrzlina :-)
joshua 28.6.2008 09:41  12000
maudeSedmimilá Maude – pokud chces veci prinest hotové, tak mas asi smulu a budes muset veci zkouset sama. I uvarit... To neni nic ve zlym, to vazne vyzkousej - uvarit a odladit, a jen tak uvidis co to obnasi. Mnoho veci neni jen o tom nalit je do vody a pockat u pocitace kdy se to uvari :-)
Z tveho tonu citim nadrazenost a pohrdani (patrne budes mladší), ale to je zcela normalni pro lidi travici svuj cas na netu, takze jsem rad zes alespon podekovala. To se zas tak casto nevidí.
Ztratil jsem kvuli tobe dvacet minut ze zivota coz ty bys podle toho co pises, v zivote neudelala, takze bzrdi ze soudama. Ja bych si nikdy nedovolil byt drzej na nekoho koho nepoznam.
Moje "poznamky" k nejake indicke restauraci jsem nezaznamenal protoze jsem k zadne indicke restauraci zadne poznamky nemel.

Muzu te zasypat velice osvedcenymi moudry (ktere jsem prozil, vyzkousel anebo mi byli dány) a hlavne praxí, takovym zpusobem, ze te to s prehledem udusí! Ale neudelam to, protoze s tim neumis pracovat, potrebujes predlozit pred nosánek hotovou a navic osvecenou vec bez jakekoli prace a praxe. A to je vylouceno. Pokud chces neco dokazat (i uvarit) musis to udelat a zkouset a mit to v hlavne v sobe (ted nemyslim penis).
Nejaky google ti neukaze nic a ani jiny clovek ti defakto neukaze nic, protoze kazdy recepis je delany podle chuti sveho tvurce. A nemusi zdaleka sedet kazdemu.
Takze je posetile si myslet, ze nekdo mi strci pod nosanek osvedcene recepty a ja jen prectu navod, nasypu do dohromady a zamicham :-)
Ja ti chci/chtel poradit, ale vidim, ze ty nestojis o radu, ty chces hotovou vec. Protoze mas male dvojcatka a nikam se nedostanes - protoze presne tak to sama chces.

Pokud chces "osvedcena moudra", tak bys je nejdrive musela umet prijat a pracovat s nima. V opacnem pripade ti nepomuze ni to, kdyz ti to moudro nekdo predlozi na zlatem tacu. Jenom ho zkopirujes a a pouzijes, ale to zdaleka nestaci na to, abys ho i pochopila a vyuzila pro sve blaho :-) To je stejné s jidlem a varenim, proc myslis ze skoro nikde na svete nedela zadnou sefkucharku ani hlavni kucharku v prvotridnich restauracich a hotelich zena? To by se nikdo zas az tak moc nenajedl. (velka cest a ucta vsem vyjimkam - vetsinou ale potvrzují pravidlo)... nemysli si ted, ze tohle myslim nejak zle, to je holy fakt, zastavam nazor, ze zeny jsou bohyne a uzasne bytosti bez kterych si neumim zivot predstavit a budu je nosit na rukou a vazit si je az do konce svych dnu... Ale varit budu s laskavym dovolenim ja anebo to necham nejakemu jinemu chlapovi... kdyz uz pro nic jineho, tak proto, ze me to bavi... Vsichni se vsechno ucime cely zivot, neni a nebude nic co bysme "uz umeli"! Kdo to rika, ten nevi ktera bije.
A jelikoz zkusenost je naprosto neprenositelná, tak je na ni uzasne prave to, ze si ji kazdy muze vytvorit sam.
Ja jsem ti nasel na googlu podle me i nektere vynikajici recepty (trochu jsem to cetl (za tebe) a nepajcnul jsem ty odkazy sem jen tak mírnyx dýrnyx. Ale melo byt jenom nakopnuti, snahu vyzkouset to, musis vyvinout sama...

Docela mozne, ze ted si reknes, ze "co to ten blbec tady pise, dyt ja varit samozrejme umim, on to bude nejaky debil co nikdy nic nevaril, jenom trousi sva neoverena a nepodlozena moudra a má me tady za slepici..."
Pokud to tak je, nemam pravo ti to vyvracet, existuji zeny, ktere se velice rychlo, aniz by nekoho znali, ho rozhodnou nekam zaradit... a to rozhodnuti ti v zadnem pripade neberu. Naopak, budu te v tom nazoru podporovat, protoze to je zase tak jak to chces...

Kazdopadne ti preji uasny slunecny den, nadherne vune a chute a klaním se s úctou milá dámo (a to bez ironie).

Lubomir Joshua Mojzes

P.S. takhle dlouhy prispevek mi pripomina neco s tema perlama... ale jelikoz si to nepamatuji a jelikoz by sis to patrne vzala nesmyslne osobne tak se tim nazatezuj :-) Jeste jednou krásný den...
maude 28.6.2008 08:03  11999
Nenufer to řekla za mě, takže Joshuo, díky, ale takhle umím googlit taky.
A co se týká tvých dalších geniálních poznámek o indické restauraci - žiju ve městě, kde žádná není a mám malá dvojčata, takže se pořádně nikam nedostanu. Proto lovím moudra na netu. Ale přesně jak psala Nenufer, chtěla jsem osvědčená moudra.
joshua 27.6.2008 23:03  11997
nenuferaha... me to nejak neprislo ze jsou v anglictine :-)) Ale jsou, je to pravda. Tak je bude cist v anglictine, problem? Vyzkousene jsou patrne skoro vsechny. Rekl bych, ze kazdy recept ktery nekdo napise, je na zaklade nejake zkusenosti. Taky to tak delam, kdyz napisu recepis, tak to nejdrive "X" krat uvarim a odladim podle sebe.

V cestine - jedine zajit do nejake vegošské restaurace a tam se poptat.

nebo tady:
http://recepty.mraveniste.cz/seznam.php?idselect=25&filtr=kuchyne
http://www.vegetarian.cz/recepty/indie/indie.html
http://www.degusto.cz/zencart/indicke-potraviny-c-63.html

anebo pak knihy, tech je mnoho.
Japoska kuchyne je taky na kazdem rohu webu ale nejcennejsi kousky mam v mnoha knihach. Nad knihu není.
nenufer 27.6.2008 22:29  11996
Joshua: recepty len tak z netu a navyse v anglistine asi neboli to co Maude hladala :-))) Povedala by som ze by dala prednost receptom v cestine a este lepsie takym ktore ma niekto odtialto odskusane
joshua 27.6.2008 21:04  11995
maudeje toho plnej net

http://www.indianfoodforever.com/
http://www.recipesindian.com/
http://www.mit.edu/~wchuang/cooking/Indian.html
http://www.indiasnacks.com/
http://www.syvum.com/recipes/ivrindex.html
http://www.ladvaibhavi.com/
http://www.fatfree.com/recipes/indian/
http://www.greatindianrecipes.com/

et cetera...
maude 27.6.2008 20:09  11994
Teď jsem v archivu vyšťourala scalexova doporučení mance, ale kdyby měl někdo nějaký osvědčený recept nebo manka mezitím sama něco objevila.... díky, díky!
maude 27.6.2008 19:58  11993
dotazVaříte někdo indickou kuchyni? Jsem teď byla v jedný restauraci a oslovlo mě to až tak, že bych chtěla najít nějaké recepty zařaditelné do běžného jídelníčku. Znáte nějaké webovky s dobrými recepty? Zatím jsem nic kloudnýho nevygooglila, ani tady v historii moc neoblevila :-(
pavlajs pavlajs 27.6.2008 17:50  11992
Rozkverlaným vejcem - třeba - nebo záklechtkou?
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 27.6.2008 17:46  11991
Omlouvám se, že vstupuju do vaší debaty o specialitách pro labužníky s dotazem naprosto obyčejným :-), ale zajímalo by mě, jak by se dala zeleninová polévka, třeba květáková, zahustit jinak než jíškou. Ráda bych se v ní zbavila toho množství tuku.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt