Vůbec to není tajný.Je to jednoduché jak facka: oloupané ovoce zbavené jader nakrájím na menší kousky a pak je dám do hliníkového hrnce po babičce a pustím elektrický vařič na dvojku, pak když to začně ,,vařit,,na jedničku a míchám a míchám a míchám..Tak tři čtyři odpoledne když přijdu z práce.Ono to zbělá, pak začně hnědnout a nic nepřidávám, ani cukr, ono si to samo ovoce pustí jak štávu co se pomalu vypařuje tak cukr. Dělá se to pomalu a pod pokličkou až do husta a té správné barvy na oko. Babička to dělávala samozřejmě na kamnech kde se topilo dřívím. Měla to vždycky na tom nejméně teplém místě kamen.Vonělo to po celém baráku a občas si ji tím ,tu dobu , přivolám. Dneska kamna nejsou ale jednička na elektrovařiči to nahradí.Pokud se to připaluje, tak stačí vypnout, odstavit.Až to schladne, to ,,připálení,,se rozmíchá do obsahu.To je tak karamelová chuť pak v povidlech.A znovu na vařič.Na jedničku. letos byli hrušky dost zralé když jsem dělala povidla a byli za dva dny, ale to jsem nedala pokličku a ,,stála,, jsem u nich přes víkend při ostatních domácích pracech a vaření. Jablka začali padat skoro nezralá takže jsem pod ně dala tak půl šálku vody bay se začaly rozvářet a na konci tak hodinku před tím než bylo hotovo jsem přidávala cukr na dochucení.Sluníčko cukr do jablek nestihlo dodat tak jsem musela já.Vařící hotové dám do skleniček, zavíčkuju a obrácené dnem vzhůru nechám schlanout a šup do sklepa s tím.
Je to pracné na čas ale za tu domácí chu´t a bez konzervantů a posrátorů to stojí! |