Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Lopuch, server nejen
pro botaniky

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 3.11.2012 19:11 - Oblíbené kluby (13:04) 1516
Tak "tmavé" je moje oblíbené.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 18:43  1515

en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting


Stupeň pražení:
Světlé
Zrna jsou suchá a mají skořicově hnědou barvu Lehké tělo a nízká kyselost. Toto pražení je příliš světlé a neumožňuje kávě plně rozvinout její chuťový potenciál.
Středně světlé
Zrno má středně světle hnědou barvu a je stále suché. Chuť jasně kyselá, tělo mírně výraznější.
Střední
Barva je středně hnědá, povrch zrna je z větší části suchý. Kyselost výrazněji naråstá, stejně jako tělo, které je výraznější.
Středně tmavá
Sytě hnědá barva. Na povrchu zrna se objevují mastné tečky. Kyselost je pomalu potlačována, ale tělo nabývá na intenzitě. Ideální stupeň pražení pro espresso.
Tmavé
Tmavě hnědá až černá barva. Zrno má na povrchu mastné skvrny, nebo je kompletně mastné. Dochází k potlačení jemných chuťových nuancí. Chuť se vytrácí, tělo je naprosto dominantní.
Velmi tmavé
Zrno má úplně černý povrch zcela pokrytý olejem. Všechny chutě jsou potlačeny a tělo kávy je mělké. Toto pražení je charakteristické pro Americké espresso.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 3.11.2012 18:02  1514
Mně se zdá docela mastný. Po umletí mi trochu zbylo, tak jsem nasypala do sáčku do ledničky a na sáček se část úplně nalepila... :/ No nevím, estli budu opakovat.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 12:45  1513
Vanda [1510]: Zkusíš opravu, nebo kupuješ nový?
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 12:44  1512
Råzným odrådám måže vyhovovat råzný stupeň pražení.
Jinak přepražením se kafe zničí, smrdí a imho måže zatěžovat zažívací trakt, příliš lehké pražení mi taky nejede, protože je chuť málo výrazná.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 3.11.2012 12:30 - Oblíbené kluby (13:04) 1511
Vanda [1510]: Držím smutek...

Susan [1508]: Nevím. Ale třeba já se dopracovala k tomu, že mi silně upražená káva prostě chutná, ať si k ní říká kdo chce co chce.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 3.11.2012 11:54  1510
Tak midnes ráno odešel måj obyčejný pákový presovač DeLonghi do věčných lovišť. Resp. asi pumpa, protože jen čårá a netlačí.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 3.11.2012 11:05  1509
A máte někdo zkušenosti s tímto dodavatelem? http://www.coffeesource.eu/kava.html
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 3.11.2012 10:39  1508
Tak mi došla minulý týden zásilka z čerstvá káva - Kolumbie a zrnka se mi zdají lehce přepražená. Je to jen måj dojem? Je lepší mít kávu méně nebo více praženou?
cent 28.10.2012 20:26  1507
V sobotu byl Prague coffee festival a já o tom nevěděl :(
cent 27.10.2012 15:32  1506
Uf, nakonec to fakt bylo to horní víko. Což mě zmátlo bo v návodu píšou jen o kontrole víka na spodním zásobníku a kontrole mlecího kamene. Aspoň že tak.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 27.10.2012 15:09  1505
Zkontroloval bych, jestli je horní víko dostatečně zamáčklé a nejsou pod ním kousky kafe, a spodní zásobník zasunutý nadoraz dozadu.
Zejména to horní víko bylo zpočátku neochotné k dosednutí na své místo.

Jinak reklamace.
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 27.10.2012 15:07  1504
Wronski [1500]: Pěkný :)
cent [1502]: Dle mého je to na reklamaci.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 27.10.2012 15:02 - Oblíbené kluby (13:04) 1503
cent [1502]: Takový problém jsme fakt neměli. Buď něco děláš blbě, nebo vadný kus.
cent 27.10.2012 15:01  1502
Tak jsem si pořídil ten mlýnek a jsem pěkně nasraný. První kávu zvládl ještě v pohodě, ale včera druhou a dnes třetí nepomele. Po zapnutí mele asi vteřinu a pål a pak se vypne. Znovu zapnout nejde. Když s tím trochu pohážu, aby se zrna trochu hýbla, tak se někdy zase na chvilku zapne, někdy. Taky pomáhá vyndat a znovu zastrčit ten mlecí kámen. Ale taky jen někdy. Prostě dnešní kávu melu už deset minut a furt není hotovo. Tak nevím, jestli mám špatný kus nebo co.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt