en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting
Stupeň pražení:
Světlé
Zrna jsou suchá a mají skořicově hnědou barvu Lehké tělo a nízká kyselost. Toto pražení je příliš světlé a neumožňuje kávě plně rozvinout její chuťový potenciál.
Středně světlé
Zrno má středně světle hnědou barvu a je stále suché. Chuť jasně kyselá, tělo mírně výraznější.
Střední
Barva je středně hnědá, povrch zrna je z větší části suchý. Kyselost výrazněji naråstá, stejně jako tělo, které je výraznější.
Středně tmavá
Sytě hnědá barva. Na povrchu zrna se objevují mastné tečky. Kyselost je pomalu potlačována, ale tělo nabývá na intenzitě. Ideální stupeň pražení pro espresso.
Tmavé
Tmavě hnědá až černá barva. Zrno má na povrchu mastné skvrny, nebo je kompletně mastné. Dochází k potlačení jemných chuťových nuancí. Chuť se vytrácí, tělo je naprosto dominantní.
Velmi tmavé
Zrno má úplně černý povrch zcela pokrytý olejem. Všechny chutě jsou potlačeny a tělo kávy je mělké. Toto pražení je charakteristické pro Americké espresso. |