Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 5.11.2012 10:34  1523
Jj, Tam dem byl IMHO "jen kyselej", ale byla to nakonec docela příjemná změna. Chutnal mi hodně z french pressu nebo v podobě "přelitého turka", protože tak se mi zdálo, že má i jiné chuťové odstíny.
Ještě něco z ČK objednám, abych se mohla rozhodnout zodpovědně.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 5.11.2012 10:32  1522
Jinak samozřejmě doporučuju jim napsat, že se ti to zdálo moc vypražené, zeptat se jestli se måže stát, že jim to ujede, případně si nechat poradit něci jiného.
Aspoň uvidíme, jak firma komunikuje :)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 5.11.2012 10:29  1521
Tak to neumim říct, mně to nikdy příliš vypražené nepřišlo, ale já mám krátkou pamět, a ani nevím, jestli jsme zrovna Kolumbii měli.
Vim jenom, že mi chutnala Indie a Brazílie.

Ale měl jsem s tím trochu problém, když jsem dodělal Tam Dem od Doubleshotu: Tam Dem samo se mi jako nějak super nezdálo - moc svěží, málo těla, žádná hutnost, ale když jsem těsně po dopotřebování udělal Brazílii z cerstvakava, tak jakoby smrděla spálenou gumou. Později, když jsem ji dělal s odstupem, mi to nepřišlo, voněla příjemně, ale v přímém srovnání s Tam Dem to prostě nebylo moc dobré.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 4.11.2012 23:34  1520
Dík za tabulku. Jsou všechny kávy z Čerstvé kávy tak vypražené? Já jestli to má cenu zkoušet třeba s Indií. Kostarika mi chutná dost podobně jako jiné, co si občas kupuji u Ebela. Úplně špatná nebyla. Já totiž na kyselý nejsem, ale zbytek rodiny ano.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 3.11.2012 19:42  1519
Při konečném řešení vynechám vodu.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 19:40  1518
Vanda [1517]: A to je jako konečné řešení? .)
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 3.11.2012 19:35  1517
Wronski [1513]: piju grog
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 3.11.2012 19:11 - Oblíbené kluby (12:08) 1516
Tak "tmavé" je moje oblíbené.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 18:43  1515

en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting


Stupeň pražení:
Světlé
Zrna jsou suchá a mají skořicově hnědou barvu Lehké tělo a nízká kyselost. Toto pražení je příliš světlé a neumožňuje kávě plně rozvinout její chuťový potenciál.
Středně světlé
Zrno má středně světle hnědou barvu a je stále suché. Chuť jasně kyselá, tělo mírně výraznější.
Střední
Barva je středně hnědá, povrch zrna je z větší části suchý. Kyselost výrazněji naråstá, stejně jako tělo, které je výraznější.
Středně tmavá
Sytě hnědá barva. Na povrchu zrna se objevují mastné tečky. Kyselost je pomalu potlačována, ale tělo nabývá na intenzitě. Ideální stupeň pražení pro espresso.
Tmavé
Tmavě hnědá až černá barva. Zrno má na povrchu mastné skvrny, nebo je kompletně mastné. Dochází k potlačení jemných chuťových nuancí. Chuť se vytrácí, tělo je naprosto dominantní.
Velmi tmavé
Zrno má úplně černý povrch zcela pokrytý olejem. Všechny chutě jsou potlačeny a tělo kávy je mělké. Toto pražení je charakteristické pro Americké espresso.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 3.11.2012 18:02  1514
Mně se zdá docela mastný. Po umletí mi trochu zbylo, tak jsem nasypala do sáčku do ledničky a na sáček se část úplně nalepila... :/ No nevím, estli budu opakovat.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 12:45  1513
Vanda [1510]: Zkusíš opravu, nebo kupuješ nový?
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 12:44  1512
Råzným odrådám måže vyhovovat råzný stupeň pražení.
Jinak přepražením se kafe zničí, smrdí a imho måže zatěžovat zažívací trakt, příliš lehké pražení mi taky nejede, protože je chuť málo výrazná.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 3.11.2012 12:30 - Oblíbené kluby (12:08) 1511
Vanda [1510]: Držím smutek...

Susan [1508]: Nevím. Ale třeba já se dopracovala k tomu, že mi silně upražená káva prostě chutná, ať si k ní říká kdo chce co chce.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 3.11.2012 11:54  1510
Tak midnes ráno odešel måj obyčejný pákový presovač DeLonghi do věčných lovišť. Resp. asi pumpa, protože jen čårá a netlačí.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 3.11.2012 11:05  1509
A máte někdo zkušenosti s tímto dodavatelem? http://www.coffeesource.eu/kava.html

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt