Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Něco navíc v zeleném?
A proč ne...

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 12.11.2012 14:05  1528

Sloni umějí natrávit kávová zrna. Jsou prý ještě lepší než od cibetek
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 9.11.2012 00:39  1527
Každopádně překvapivě dobré kafe mají všude po lisabonu. Zatím jsem tu neměla vyložený hnus a kávovary vypadají taky většinou velmi slibně.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 9.11.2012 00:28  1526
Etiopii já tak jako tak ne-e.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 9.11.2012 00:08  1525
http://www.doubleshot.cz/kava/limitovana-edice

ale ty ceny :(
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 5.11.2012 11:34  1524
Hehe, jsi mě předběhl. :)
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 5.11.2012 11:34  1523
Jj, Tam dem byl IMHO "jen kyselej", ale byla to nakonec docela příjemná změna. Chutnal mi hodně z french pressu nebo v podobě "přelitého turka", protože tak se mi zdálo, že má i jiné chuťové odstíny.
Ještě něco z ČK objednám, abych se mohla rozhodnout zodpovědně.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 5.11.2012 11:32  1522
Jinak samozřejmě doporučuju jim napsat, že se ti to zdálo moc vypražené, zeptat se jestli se måže stát, že jim to ujede, případně si nechat poradit něci jiného.
Aspoň uvidíme, jak firma komunikuje :)
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 5.11.2012 11:29  1521
Tak to neumim říct, mně to nikdy příliš vypražené nepřišlo, ale já mám krátkou pamět, a ani nevím, jestli jsme zrovna Kolumbii měli.
Vim jenom, že mi chutnala Indie a Brazílie.

Ale měl jsem s tím trochu problém, když jsem dodělal Tam Dem od Doubleshotu: Tam Dem samo se mi jako nějak super nezdálo - moc svěží, málo těla, žádná hutnost, ale když jsem těsně po dopotřebování udělal Brazílii z cerstvakava, tak jakoby smrděla spálenou gumou. Později, když jsem ji dělal s odstupem, mi to nepřišlo, voněla příjemně, ale v přímém srovnání s Tam Dem to prostě nebylo moc dobré.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 5.11.2012 00:34  1520
Dík za tabulku. Jsou všechny kávy z Čerstvé kávy tak vypražené? Já jestli to má cenu zkoušet třeba s Indií. Kostarika mi chutná dost podobně jako jiné, co si občas kupuji u Ebela. Úplně špatná nebyla. Já totiž na kyselý nejsem, ale zbytek rodiny ano.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 3.11.2012 20:42  1519
Při konečném řešení vynechám vodu.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 20:40  1518
Vanda [1517]: A to je jako konečné řešení? .)
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 3.11.2012 20:35  1517
Wronski [1513]: piju grog
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 3.11.2012 20:11  1516
Tak "tmavé" je moje oblíbené.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 3.11.2012 19:43  1515

en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting


Stupeň pražení:
Světlé
Zrna jsou suchá a mají skořicově hnědou barvu Lehké tělo a nízká kyselost. Toto pražení je příliš světlé a neumožňuje kávě plně rozvinout její chuťový potenciál.
Středně světlé
Zrno má středně světle hnědou barvu a je stále suché. Chuť jasně kyselá, tělo mírně výraznější.
Střední
Barva je středně hnědá, povrch zrna je z větší části suchý. Kyselost výrazněji naråstá, stejně jako tělo, které je výraznější.
Středně tmavá
Sytě hnědá barva. Na povrchu zrna se objevují mastné tečky. Kyselost je pomalu potlačována, ale tělo nabývá na intenzitě. Ideální stupeň pražení pro espresso.
Tmavé
Tmavě hnědá až černá barva. Zrno má na povrchu mastné skvrny, nebo je kompletně mastné. Dochází k potlačení jemných chuťových nuancí. Chuť se vytrácí, tělo je naprosto dominantní.
Velmi tmavé
Zrno má úplně černý povrch zcela pokrytý olejem. Všechny chutě jsou potlačeny a tělo kávy je mělké. Toto pražení je charakteristické pro Americké espresso.
susan Susan There's just so many things - that I can touch. 3.11.2012 19:02  1514
Mně se zdá docela mastný. Po umletí mi trochu zbylo, tak jsem nasypala do sáčku do ledničky a na sáček se část úplně nalepila... :/ No nevím, estli budu opakovat.

[ 24 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt