Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Náš Lopuch Vám
vytře zrak

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
kokos kokos 2.3.2010 20:12  15712
Anka [15711]: Ale nikdo tě nenutí to převařovat. To jen stejné jako návod k mikrovlnce a sušení kočky.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 2.3.2010 20:09  15711
Zrovna o víkendu jsem procházela kolem televize, kde v jakési debatě mluvili o automatech na mléko. Nevím tomu hlavu ni patu, ale jakýsi "odborník" tam říkal, že mléko z automatu je nutné převařit. Takže mě ten bod 1 také zaráží.

A pokud je to prava, ztrácí pro mě automat na mléko význam, protože se s tím fakt převařovat nebudu.
kokos kokos 2.3.2010 20:04  15709
Marco [15707]: Ještě jednou - v automatech by mělo být mléko přímo od krávy. Pokud není, je něco špatně. K tomu složit neměly. Mléko od krávy by se mělo před použitím převařit. Ale já ho vždy pil klidně i jen tak a nic se nestalo. Tím neříkám, že by se někomu nemohlo něco stát.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 2.3.2010 20:00  15708
ještě k bodu 1) - krabicové trvanlivé mlíko prochází tzv. UHT úpravou - to je sekundové zahřátí vysokou teplotou (130 stupňů asi?) - pasterizace je samozřejmě šetrnější ošetření
marco Marco 2.3.2010 19:59  15707
děkuji.
tedy pořád to není mlíko přímo od krávy - na to je nějaký předpis, že je nutno. jak Vanda píše, kupovat to "na vlastní riziko"?
kokos kokos 2.3.2010 19:57  15706
Vanda [15704]: Nepředbíhat.
kokos kokos 2.3.2010 19:56  15705
Marco [15703]: Pasterizace je krátkodobé zahřátí mléka na vysokou teplotu. Slouží k prodložení trvanlivosti. Měl jsem za to, že z automatu dostanu nepasterované mléko. Mléko kupované v obchodech je většinou pasterizované.
Homogenizace - Proces homogenizace rozbije bílkoviny a tuk mléka na velice jemné částečky, které se rozptýlí ve stejnorodé (homogenní) tekutině - nedochází k usazení tzv. špuntu (to nejlepší co mléku dřív bylo.
vanda Vanda To je ten - hnusný punk 2.3.2010 19:56  15704
ad 1) prošlo zahřátím na cca 65-80 °C po dobu asi 30 vteřin, není trvanlivé, vydrží pouze několik dní chladničce - mělo by být takhle ošetřeno všechno mlíko, pokud ho nekupuješ přímo ze statku od zemědělce "na vlastní riziko"
ad 2) nepřidávají se do žádného běžně prodávaného mlíka
ad 3) homogenizací se zabrání srážení tuku (smetany) na hladině - tady by se ti po ustátí měla smetana shromáždit - ano, většina krabicového mlíka je homogenizovaná
marco Marco 2.3.2010 19:47  15703
poučte prosím někdo neznalého...
Dnes žena přinesla domů mléko stáčené z automatu.
Na cedulce bylo napsáno
1. pasterované (to je co? a jiné mléko je nepasterované?)
2. bez konzervačních přísad (do jiného mléka se dávají konzervační přísady?)
3. nehomogenizováno (to je co? a jiné mléko je homogenizované?)

ne že bych to na chuti nějak poznal, vzhledem k tomu že mlíko je něco co se leje do kafe nebo co se z něj míchaj proteinový koktejly, jsem jen zvědavej.
teketapa Teketapa Říkejte mi - Teke 2.3.2010 19:34  15702
Shelle: Můj milý v ní peče taky, bohužel musím i já, ale zásadně ji nezapaluju, se bojim... moc se jí bojim, ale není zbytí. Jestli nám to vydrží a budeme spolu jeho kuchyň rekonstruovat, vydupu si elektrickou. :-)
marco Marco 2.3.2010 19:27  15701
Shelle : ano, kupříkladu moje máma.
A husičky a kachničky a sekaná a vepřová pečínka - jsou z ní naprosto excelentní.
shelle Shelle - Good Service 2.3.2010 19:18  15700
Nenufer [15699]: On nekdo jeste pece v plynove troube? To se neboji?

Ja tehdy kachnicku delala asi pet hodin, ale nevim, kolik sezrala.
nenufer 2.3.2010 10:25  15699
Elektrika neni levna ale vyslo nam to asi na 100 Kc ked som piekla kachnu tak to neni tak tragicke ked to neni pravidelne. Plyn vyjde podstatne lepsie takze tam by som o tom vobec neuvazovala. Navyse ti to nejde na plny vykon takze ani nemozes ratat podla spotreby spotrebica ale podla realnej spotreby z hodin ci plynomeru.
vinyl vinyl - ...jen si hraju 2.3.2010 10:19  15698
tigojj, co ušetříš na mase spotřebuješ na energii, ale ta chuť!!

A nebo si pořídíš pomaly hrnec.
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 2.3.2010 10:18  15697
Mne by spis desila ta spotreba elektriny / plynu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt