Přemýšlel jsem, jak si v práci jednoduše připravovat kávu. Oblíbená moka konvička je zapovězena vzhledem k tomu, že tu není sporák a nějaký mašinky sem pořizovat nechci a ani mě nebaví. Turek mi nic neříká (slušně řečeno), french press mě neoslovil, překapávaná rovněž. Dost jsem uvažoval nad ROK Espresso Maker, ale cena není úplně nízká a po studiu dostupných informací z toho lze vykouzlit výborný espresso, ale chce si to osvojit pár trikå, dostat to do paže a dost se s tím mazlit. Nakonec se rozhodl a objednal AEROPRESS (a 250g kávy). Dnes jsem si to připravil (mlýnek donesl z domova, malej Hario), namlel o dvě cvaknutí hruběji než melu na Moka konvičku. Moc sem se s tim nesral napoprvé: udělal jsem to obrácenou metodou, namlel jednu a pål odměrky, což odhaduju tak na 20g, propláchnul filtr papír, zalil jsem to převařenou a asi 30-60s chladnoucí vodou, jen tak aby sem zalil kávu, promíchal, počkal asi 20s, pak sem to dolil a opět promíchal a dal tomu dalších 20s. Pak sem to otočil a jemě propresoval do hrnku po dobu cca 20s. Nebylo to úplně plný, ale byl z toho slušnej hrnek, takže kafe pro dva. ádnej vodouch, vyvážený, silný, hodně podobný tomu co leze z moka konvičky. Když si s tim ještě pohraju a doladim to (mletí, množství kafe a vody, doba extrakce a presování a teplota vody), tak si troufám říct, že z toho poleze výborný kafe, s lepšíma výsledkama, než má moka konvička, vekterý to neni våbec těžký zkurvit a spálit.
Sice jsem v tom udělal jedno kafe, ale troufnu si to doporučit. S moka konvičkou jsem se zžíval dost dolouho, tady to bude rychlejší. A taky je v tom rituál, ktery na tom mam možná nejraději.
Káva z cafe eternity mě také potěšila, kvalitou zrna, rovnoměrným upražením, balením (jednocestný ventil, znovuuzavíratelný obal), cenou, rychlostí a čerstvostí. Napřiklad z kava prazena to je zabaleny a zataveny v igelitu, ventilek to nemá a... no nevim, ale chutnala mi taky.
|