Pro zjednodušení orientace a srovnávání råzných nápojå, přišel espressový guru Andy Schecter s metodou kalkulace »poměrå extrakcí« (PE). Vezme se váha umleté kávy a výsledné množství nápoje, a zjistí se poměr podle následujícího vzorce:
(váha umleté kávy / váha výsledného nápoje) * 100 % = poměr extrakce (PE)
Dole uvádím hodnoty poměrå extrakcí u pråměrných hodnot kávových nápojå podle italských standardå.
PE
Ristretto (7 g / 15 g) 46 % Espresso (7 g / 30 g) 23 % Doppio (14 g / 60 g) 23 %
Další nápoje Lungo (7 g / 60 g) 12 % French press (8 g / 150 g) 5 % Nespresso (5,9 g / 30 g) 19,6 %
http://jaknakavu.eu/espresso/pomery-extrakci-u-kavovych-napoju/ |