Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Modrá je dobrá
zelená je lepší

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub recepty a popisy [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují Scalex, Anka.
Archiv

Weby pro mlsné huby:

Na talíři - Lopuší kuchařka
www.scuk.cz - Scuk je průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje.
www.recepty.cz
www.labuznik.com
Pan Cuketka, nejznámější český foodbloger
Světová jídelna (blog s nápaditými a netradičními recepty na lehká jídla)
Koření od Antonína, e-shop s báječným kořením
www.vareni.cz
Dadalova kuchařka


Kuchařky pro mlsné huby:

Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Jana Zatloukalová - Kuchařka pro dceru (Recepty napsane srozumitelne, vcetne teplot a casu peceni, zadne "a upeceme do zlatova". Pro me vyborna, vse, co jsem zkousela, se povedlo.)
Iveta Fabešová - Iveta a sladká Francie
Iveta Fabešová - Slavností pečení s Ivetou
Jaroslav Vašák - Ottova Kuchařka velká hrníčková
Paul Gayler - Steaky (Kuchařka o hovězím. Na úvodu je část o mase samotném a jak s ním zacházet, recepty na smažení, grilování, pomalé dušení, marinády, omáčky a glazury. Celkem 140 stran.)
Barbara Myšičková, Aleš Pavlíček – Biomenu (Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou.)
Joza Břízová, Maryna Klimentová – Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (Klasická kuchařská kniha čerpající především z tradice české gastronomie a prověřená desetiletími je klenotem, který se dědí z generace na generaci.)
Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. - Jezte česky - rok v naší kuchyni (Česká sezonní kuchařka. Používané suroviny jsou snadno dostupné (sezonně), recepty nejsou nijak složité, ale rozhodně zajímavé.)

Spřízněné kluby:

Koktejly
Labužník
Co právě jíte
Víno
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
shelle Shelle - Good Service 6.1.2011 13:25  18058
Primerene je muj oblibeny kucharsky vyraz. Skoro tak jako "az zmekne".

royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 6.1.2011 13:25  18057
krevetyděláš na grilu nebo na pánvi?
tigo Tigo Ironical, pedantical, cynical bitch - who wants to touch me? ‹(•_•)› 6.1.2011 13:24  18056
vinyl [18054]: A ty krunyre a hlavy pak nejak cedis?
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 6.1.2011 13:22  18055
vinyl [18054]: Přiměřeně, ano. :o))
Hm, u nás se krevety nejedí. Já bych snad kosek snědl, ale moc mi to nechutná. A zbytek rodiny ani omylem.
Ale tak třeba jim ještě někdy dám šanci.
vinyl vinyl - ...jen si hraju 6.1.2011 13:18  18054
RoyalKdyž jsme u toho, výborný je krevetový vývar. Když oloupu krevety, vezmu hlavy a krunýře a udělám z nich vývar. Tak hoďka v papiňáku se zelčou. Pak trochu zredukovat, ale není nutné a zjemnit smetanou, výborná krémová polívka.

A když jsem u těch krevet. Jsa odpůrcem mražení a zejména mořských živočichů, vždycky jsem kupoval čerstvé předvařené krevety. Na silvestra ale byly v Makru nějak vybraný, tak nezbylo než koupit zmražený. Koupil jsem docela velký, 12ks/kilo, nepředvařený. A světe div se, byly mnohem lepší než běžné předvařené. Takže doporučuji. Cenový rozdíl není dramatický, zaleží na velikosti :-).

Royal: To ti neumím říct, prostě kosti se zbytky masa rozdělím tak nějak přiměřeně, aby se mi vešly do papiňáku. Na polívku neředím.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 6.1.2011 13:16  18053
zblunce [18051]: Nojo, pominu li dvě cibule a hlavu česneku, tak já dávám těch 5 až 6 deka zeleniny na cca 2,5 litru vody. Teda nevážím to, ale deset deka to asi nebude.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 6.1.2011 13:14  18052
Nojo, když tak o tom přemýšlím, tak uvařit dvě porce polívky skoro nejde.
zblunce zblunce Já jsem geniální - i když jsem normální! 6.1.2011 13:13  18051
phanny [18050]: ono zase když máš hodně zeleniny, tak to má hodně zeleninovou chuť...
phanny phanny Chuť na sladké? - - Přijďte k nám 6.1.2011 13:08  18050
Právě se mi dostala do ruky Zlaté úsporná kuchařka Anuše Kejřové. O polévkách: Pro malou domácnost jsou daleko úspornější polévky z kostí a zeleniny, neboť vaříme-li malý kousek masa, pak nemáme ani dobrou polévku, ani šťavnaté chutné hovězí maso. Toho je možné docíliti jen ve velkých kuchyních, kde se vaří větší množství masa. Připravujeme proto raději polévky falešné, z křížových a morkových kostí.

To mě pobavilo, vývar z kostí byl za první republiky vývar falešný :).
Jinak její předpis na hovězí vývar je velkorysý: 2l vody, 1/2 kg kostí, 3/4 kg masa, 6dkg zeleniny (to mi přijde ale fakt málo). Pro silnou polévku a méně chutné maso dáme maso do studené vody, pro dobré maso a méně chutnou polévku dáme maso do vařící vody.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 6.1.2011 12:58  18049
Shelle [18046]: Nojo, já dřív zeleninu z vývaru vyhazoval - než jsem zjistil, jak ji Britešek miluje.
royal Royal Hippies na zeď udělal a řek - pijte, kuřte klidně dál 6.1.2011 12:56  18048
vinyl [18047]: Z jakého množství masa uděláš kolik vývaru? A jak potom ředíš (bajlajvoko) třeba na polívku?
vinyl vinyl - ...jen si hraju 6.1.2011 10:58  18047
Vývar dělám do mrazáku pravidelně, žádný sraní normálně 2 hodky v papiňáku, maso opečený, nějaká zelenina a koření, nesolím, dávám do mikroténového sáčku, při použití rozmrazím v mikrovlnce, nikdy žádný problém. Ted zrovna jeden šuplík narvaný srnčím vývarem.

tess 18038: Pro kachní prso to platí taky, i když to je červené, ale je to taky drůbež :-)
shelle Shelle - Good Service 6.1.2011 10:43  18046
Nenufer [18044]: Take nesolim. Ale zeleninu musim, po mrkvi z vyvaru by se Cliff utloukl.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 6.1.2011 10:39  18045
Já si už taky jednou takhle vývar do mrazáku zkusila udělat, ale asi nějak špatně. Když jsem ho pak dala do omáčky, nebyla jsem zrovna nadšená - tak jako ji to "zašpinilo" nebo jak to nazvat. Snažím se poctivě sbírat při vaření šedou "pěnu", ale měla jsem dojem, že i ty zbytečky pak v té omáčce páchaly zlo.

Jak na to?
nenufer 6.1.2011 10:36  18044
ja teda vyvar vyrabam klidne do mrazaku do zasoby. Proste hodne vyvarim kosti (klinde 10 hodin) a potom to nastrkam do igelitovych pytlikov. Idealne je ked to predtym hodin do klbokeho plechu stuhnut a odtial to potom rozkrajam do pytliku aby sa to po zamrazeni dalo z neho vysypat a clovek neriskoval kusky igelitu v polivce.
Duvod proc to neochucuji korenim (zeleninou obcas ano) je ze ro rozvarene maso ze dna dostane potom nasa psova co sa ide po tom utlouct :-) a tej to osolit nechci.

[ 21131 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt